O Banco de Alimentos de Pontevedra dobra a repartición de verán: 35.000 quilos de comida para non deixar desabastecidas ás familias

Nieves D. Amil
neves d. amil PONTEVEDRA / LA VOZ

PONTEVEDRA

ADRIÁN BAÚLDE

A entidade benéfica necesita voluntarios para poder abastecer a demanda estival

06 jul 2021 . Actualizado á 10:41 h.

O Banco de Alimentos de Pontevedra prevé entregar este mes máis de 35.000 quilos de comida. Terán que dobrar a repartición habitual para poder atender a forte demanda que deixa os meses de xullo e agosto. Nas súas instalacións da rúa Faustino Santalices traballan estes días a un ritmo imparable para poder cubrir as necesidades de todas as entidades coas que traballan durante todo o ano e en especial cando arrinca o período estival. O cargamento de alimentos que preparan para cada unha delas entregarase ao longo de todo o mes. Preparan cestas de comida para as 41 asociacións coas que colaboran e que son as intermediarias coas familias.

A estas alturas do ano teñen cheas os andeis da nave, pero o responsable do Banco de Alimentos en Pontevedra, José Luis Doval, recoñece que iso sempre é enganoso. «Pensamos que hai unha chea, pasan dúas semanas e vaise todo. Así que nós sempre pedimos axuda, vénnos ben en calquera momento», explica Doval, que repite algo que di sempre: «Oxalá non tivese que existir o Banco de Alimentos, iso sería que todo está ben, pero por desgraza temos que seguir aquí».

Os responsables da entidade benéfica recoñecen que aínda viven da campaña de Nadal. O covid modificou a Operación Quilo e quen quixo colaborar tivo que facelo doando unha cantidade de diñeiro na caixa do supermercado. Esa entrega virtual permitiu ao Banco de Alimentos xestionar a compra en función das súas necesidades. Lograron reunir máis de medio millón de euros, do que aínda seguen tirando. «Oxalá este ano póidase facer así outra vez, ao facer a compra graduada benefícianos porque sabemos do que hai escaseza», comenta Doval.

Para facer fronte a este macro repartición do verán hai máis voluntarios dos habituais traballando no almacén de Pontevedra. Pero aínda así son insuficientes. É por iso, que ademais de alimentos, tamén piden colaboración. «Necesitamos máis voluntarios para unha repartición que é esencial, non fai falta máis nada que vir e dicirnos que queres axudar», explica José Luis Doval. Só en Pontevedra atenden a 41 asociacións, entre as que destacan Cáritas, o comedor de San Francisco ou Calor e Café. A todos eles mandarán agora un dobre pedido que inclúe conservas, pastas, peixe, cacao, café e leite, entre outros produtos de primeira necesidade. «Nesta cesta de verán aumentamos os cereais e o cacao porque moitos nenos que almorzaban ata o de agora no colexio, teñen que facelo na súa casa», explican os voluntarios.

Axuda europea

O Banco de Alimentos provincial acaba de recibir máis de 216.000 quilos de alimentos do Fondo de axudas europeo para persoas desfavorecidas (FAED), que repartirán entre máis de 150 agrupacións da provincia. Iso supón chegar a preto de 20.000 familias pontevedresas. Tanto no de Pontevedra como no do resto da provincia a pandemia agravou a situación de moitas persoas. Desde o Banco de Alimentos recoñecen que se algo ensinou a crise sanitaria é a vulnerabilidade. Decenas de persoas que nunca pensaron que poderían necesitar axuda, víronse obrigadas a recorrer ás oenegués. «Os que se caeron do mercado con máis de 50 anos están a ter unha difícil reinserción. Eses son os casos máis dramáticos, onda moitos dos que tiñan traballos precarios», apunta Doval sobre o perfil que máis aumentou coa pandemia.

O Banco provincial estima que a demanda creceu un 25% derivado da crise sanitaria. É unha situación comprometida que ameaza con cronificarse. «O Banco non colle vacacións e por iso neste mes de xullo repartiremos ente as entidades o dobre de comida para que ningunha quede desabastecida durante o próximo agosto», explica Iván Martínez, presidente do Banco.

O Banco de Monte Porreiro atende a case 200 familias e demanda aceite e comida sen glute

  

O Banco de Alimentos de Monte Porreiro non ten nada que ver co Banco de Alimentos de Pontevedra. Ambos recollen comida, pero son dúas entidades distintas. A do barrio pontevedrés axuda directamente ás familias da cidade, mentres que a que xestiona a nave de Faustino Santalices reparte a 41 asociacións, que actúan de intermediarias cos máis necesitados.

E é aí, no entidade de Monte Porreiro, onde estes días teñen necesidade de aceite. É un elemento indispensable nas cestas que entregan ás familias e que polo seu alto prezo, escasea nas doazóns de particulares. Este Banco de Alimentos atende a case 200 familias de Pontevedra, moitas delas residentes do barrio de Monte Porreiro, onde naceu este colectivo social.

Nas últimas semanas triunfaron nas redes sociais grazas ao concursante galego dA illa das tentacións, Hugo Pérez, que se uniu a eles para animar á xente para colaborar co Banco entregando produtos sen glute. Entre as familias que atenden hai dous menores celíacos cos que Hugo involucrouse. A través da súa conta de Instagram, onde ten máis de 800.000 seguidores, o concursante dA illa das tentacións converteu a campaña solidaria nun éxito. María Rey, unha das voluntarias do Banco de Alimentos de Monte Porreiro, recoñece que a súa implicación axudou a que na próxima repartición poida haber máis variedade para estes pequenos celíacos. «Estaba a custarnos ter se tipo de produtos e os nenos destas familias necesitábanos», explica Rey, que falou con el para esta pequena campaña.