Neste restaurante de cociña creativa de Ourense hai novos pratos de autor cada semana

OURENSE CIUDAD

O chef Diego Martínez ofrece en Kaleido gastronomía «consentida» con clásicos reinventados
24 may 2025 . Actualizado á 05:00 h.Kaleido Cociña Creativa é un xiro de porca, un concepto cambiante, sen repeticións, de clásicos reinventados e pratos de autor. Así resume Diego Martínez o seu proxecto, recentemente aberto nos viños de Ourense, na praza dous Suaves. Xunto á súa socia Patricia Vázquez, púxose a cargo do seu propio local despois de máis de vinte anos traballando en importantes cociñas en España e Francia. Ofrece elaboracións feitas con coñecemento e mimo. Ademais, son sorpresa. Cada semana hai novas suxestións.
Aínda que naceu en México, Diego defínese como oriúndo de Avión. Formouse en hostalería e saíu do Ribeiro para traballar en postos como chef executivo do grupo Bufarda en Barcelona, segundo de cociña do restaurante Michelín Romain Fornell ou do Jules Verne, tres estrelas Michelín de París. No confinamento empezou a idear un proxecto propio e o resultado foi un caleidoscopio de sabores. No seu tempo libre foi dando forma ao concepto ata que apareceu Patricia como socia investidora e materializouse.
Nunha cociña aberta aos comensais elabora unha gastronomía que foxe do industrial e procesado para ofrecer produtos frescos e de tempada en pratos reinventados. «É un sitio sen microondas», apunta Patricia. Contan cunha carta fixa de 16 referencias pero cada semana ou cada quincena hai novas suxestións do chef: un prato frío, un quente, un peixe, unha carne e unha sobremesa. Ademais, cada tres meses aproximadamente tamén serán diferente as opcións permanentes, adaptándoas á tempada. «Queremos achegar unha aventura diferente cada vez que alguén vinga, que se deixe levar», explican.
Despois de dúas décadas entre fogóns, Diego ten perfectamente controladas as bases da cociña máis clásica e «purista», e respéctaas todas. O seguinte paso é dar marxe á creatividade e innovar con propostas persoais. Así elabora a medias co seu compañeiro de cociña as diferentes opcións da carta. É un traballo case artesanal. «É un reflexo de todos os sitios porque pasei coa miña propia cociña engadida», defende. Conta en carta, por exemplo, cuns clásicos ovos fritos con chícharos á menta, allo porro asado, chacina de vaca e abelás tostadas. Entre as suxestións que ofreceu nestas primeiras semanas destaca un rape que fai unha versión o solombo rossini ou un pito recheo de bacallau en salsa verde con cenoria e os crujientes do pito. Son ingredientes e sabores coñecidos, pero nunha nova versión. Ademais, conta con opcións sen glute, saudables e completas a nivel tradicional. «Saír a comer fóra non ten que significar deixar para comer san», asegura Patricia.
O concepto ideado por Diego apréciase no propio local, reformado cun toque «moderno e atrevido» no que tamén hai unha importante presenza da arte. Cada tres meses exporanse obras, empezando con cadros de Tareixa Taboada, e habilitan espazos para esculturas. Cédenos gratuitamente e ofrécense a pór en contacto aos artistas e posibles interesados en adquirir as obras. «É parte do aspecto cambiante do local», conta o chef.