Trece restaurantes e dous establecementos de comida para levar únense ás Xornadas do Botelo do Barco

María Cobas Vázquez
María Cobas O BARCO

O BARCO DE VALDEORRAS

Alba Rodríguez, Alfredo García y Margarida Pizcueta presentaron las Xornadas do Botelo e Cocido Valdeorrés.
Alba Rodríguez, Alfredo García e Margarida Pizcueta presentaron as Xornadas do Botelo e Cocido Valdeorrés. LOLITA VÁZQUEZ

A comida oficial do sábado no pavillón de Calabagueiros compleméntase con propostas da hostalería

16 ene 2024 . Actualizado á 05:00 h.

No 2021, unha pandemia mediante, o Concello do Barco puxo en marcha unha idea que levaba anos sen rematar de callar: que os restaurantes servisen botelo nas semanas que rodean a festa que se celebra no pavillón. Nacían unhas xornadas que están a piques de iniciar a súa terceira edición. A elas únense un total de 15 establecementos: 13 restaurantes e dous negocios de comida para levar; que durante esta fin de semana e o próximo incluirán botelo e cocido na súa cartas. «Son menús moi variados cun abano de prezos que van desde os 18 aos 35 euros», avanzou a edila de Promoción Económica e Turismo, Alba Rodríguez, na presentación das Xornadas do Botelo e Cocido Valdeorrés. A edila de Cultura e Festas, Margarida Pizcueta, fixo un chamamento a gozalas: «Animar á xente de Valdeorras e de fóra a achegarase a compartir con nós un dos embutidos rei do inverno valdeorrés». O alcalde, Alfredo García, destacou que o obxectivo é «que os restaurantes se movan e teñan clientes e paralelamente a iso que os produtores dean saída aos seus produtos e xeren cada día máis postos de traballo».

Os restaurantes participantes son Agarimo, Asador Viloira, Casa Galaica, Casa Ignacio, Casa Lameiro, Fernando III, Mesón do Lareira, Pazo do Castro, Piquiño, O Dourado, San Mauro e Principal; mentres que en Como en Casa e As receitas da avoa poderase adquirir o menú para levar. Todos os menús inclúen un primeiro (na maioría sopa) e sobremesas, que van desde as filloas á bica pasando polo sopapo de roxóns ou as cremas de crema de bagazo; ademais de viño de Valdeorras e café.

As xornadas serán os días 20, 21, 27 e 28. Xa é posible reservar nos diferentes locais adheridos á iniciativa. Os que aposten por saír a comer fose este sábado poderán gozar tamén das actividades complementarias da Festa do Botelo, como é o pasacalles que haberá pola mañá (ao redor da unha e ata o inicio da comida) e os cantos de taberna. Comezarán ás sete da tarde. Participan Corenta e Chinco Boys, Vos do Venres, Vos somontanos, As Macizas Centrais, Pándega, Abertal e Vos Trabazos; que tocarán nOs Cuñaos, A Fábrica, O Muro, A Pampa, 13/14, Baixo 5, Ou Buraco, Veira Sil e Agarimo.

Os que opten por gozar das xornadas o domingo poderán completar o día co concerto que Amancio Prada ofrecerá no teatro Loureiro Olmo ás 20.00 horas. As entradas custan 10 euros e poden adquirirse xa en Ton e Son (na rúa Eulogio Fernández) ou no propio despacho de billetes unha hora antes do inicio da actuación.

Sen entradas para a oficial

As Xornadas do Botelo e Cocido Valdeorrés presentáronse un par de horas despois de que se esgotasen as entradas para a Festa do Botelo, que se celebrará o sábado 20 ás 14.30 horas no pavillón de Calabagueiros.