O evento será do 20 ao 23 de novembro e terá 70 expositor de catro países
15 nov 2025 . Actualizado á 05:00 h.O Salón Internacional de Turismo Gastronómico Xantar reunirá este mes o mellor produto galego e tamén aos hostaleiros que, con cariño, convérteno en excelencia. Terá lugar do 20 ao 23 de novembro con dúas principais novidades: un mercado enograstronómico con cociña internacional e concertos, e unha zona infantil. O evento contará esta edición con 70 expositor de catro países, tres restaurantes tradicionais e un centenar de actividade. O director xerente de Expourense, Rogelio Martínez, presentou este venres a cita na Praza de Abastos como mostra da importancia da materia prima local.
Xantar é a única feira internacional de turismo gastronómico a nivel estatal e terá representación este ano de España, Portugal, Perú e Venezuela. A innovación este ano vén da man do espazo do mercado enograstronómico. Contará cunha ducia de postos nos que se poderán degustar propostas de cociña venezolana, mexicana, peruana, portuguesa e, por suposto, galega. Entre as especialidades locais non faltarán o polbo á feira, mariscos, empanadas, callos, embutidos, queixos ou sobremesas tradicionais. O espazo integrará ademais unha barra de Estrella Galicia e unha selección de viños das cinco denominacións de orixe galegas. «Queremos que sexa un punto de encontro para despois da xornada laboral», apuntou Rogelio Martínez. Por iso, celebraranse concertos diarios. Actuarán os grupos 7 Rojo, GinToni's, Teño sede e Movilla e os Irrepetibles, por esa orde de xoves a domingo. Tamén haberá baile tradicional portugués, venezolano e galego, con Arroba de viño, do Grove.
Dentro da restauración tradicional, a feira contará con tres restaurantes. Un será o do Inorde, que promocionará un menú de outono co chef Carlos Parra á fronte. Os outros dous representasen a comarca de Valdeorras, un promocionará as súas festas gastronómicas e outro os pratos máis tradicionais que o restaurante da Rúa Mantesil ofrece desde hai décadas.
En canto ao centenar de actividades que encherán os catro días de feira, inclúen showcookings, catas comentadas, presentacións ou degustacións. Celebraranse dúas aulas gastronómicas, unha do Grupo Cuevas e outra de Bricocentro, nas que se impartirán máis de 50 talleres de cociña en directo. Outro espazo será para unha trintena de catas comentadas. E, como novidade, Estrella Galicia terá unha sala reservada para a cata comentada de distintos produtos de Hijos de Rivera. Xantar mantén os seus concursos esta edición. Repetirase o de cociña gourmet de Grupo Cuevas e celebrarase por primeira vez o DevoraJalys, no que os participantes competirán por comer a maior cantidade de patacas fritas nun minuto.
Recoñecemento a María Doallo
Xantar será o escenario da Gala de Radio Turismo. Os Pratos de Oro recoñecen ao restaurante A Feira, no market do estadio Santiago Bernabéu, Dous Puertas e Ou Campanario. O premio Gorros Brancos será para Javier Silva Díaz e Francisco Silva González, pai e fillo do restaurante Lusitano. As Medallas de Oro serán para a xornalista de La Voz de Galicia, María Doallo Freire, a título póstumo, e á Unión de Hostaleiros de Ourense.
A presenza internacional volve estar protagonizada por Portugal, que participa desde a primeira edición e que mantén un papel estratéxico polo seu peso como mercado turístico de proximidade. A Entidade de Turismo Porto e Norte coordina un ano máis a participación de numerosas cámaras municipais lusas. A elas sumarase por primeira vez a Cámara de Comercio de Angra do Heroísmo (Azores), que ofrecerá talleres e degustacións.