Con tallarines, con ovos rotos ou con solombo: cinco formas de gozar da trufa negra no Carballiño

María Doallo Freire
María Doallo OURENSE

OURENSE

Tino emplatando la trufa negra sobre los tallarines de unos clientes en Ernesto Patio Bar
Tino emplatando a trufa negra sobre os tallarines duns clientes en Ernesto Patio Bar Cedida

O restaurante Ernesto Patio Bar organiza unhas xornadas deste ingrediente de inverno

23 ene 2024 . Actualizado ás 05:00 h.

Raquel Domínguez e o seu marido, Tino Dacal, asociáronse con Valentín Blanco para dar vida a Ernesto Patio Bar fai cinco anos. O seu amor pola gastronomía levoulles a montar un negocio cuxo obxectivo era ofrecer algo distinto aos veciños do Carballiño . «Queriamos abrir un restaurante que fose ademais un punto de encontro. Construímos un espazo moi coidado, cunha proposta culinaria diferente, baseada nos produtos típicos de toda a vida, pero cunha volta da raia na súa elaboración», explica Raquel, que é a irmá do chef Manuel Domínguez, propietario do restaurante Lúa, en Madrid, onde ata este ano brillaba unha estrela Michelin. Os pratos favoritos dos clientes de Ernesto Patio Bar son o polbo á prancha sobre crema de pataca e os pans bao caseiros. Neste local carballiñés teñen predilección por cociñar produtos de tempada e por iso decláranse amantes da trufa no inverno. «Creemos que é un dos ingredientes estrela da gastronomía e en xaneiro atópase no seu mellor momento do ano. Está no seu máximo esplendor porque é cando acada a maduración», afirma Tino . Precisamente por este motivo presentan para esta fin de semana as Xornadas de Trufa Negra. Trátase dunha carta alternativa composta por cinco pratos elaborados con este ingrediente. Poderase gozar de xoves a domingo, en servizo de mediodía ou de cea. «Fixemos as xornadas o primeiro ano que abrimos e tiveron moitísimo éxito. Coa pandemia freouse un pouco todo, pero este 2024 apetecíanos unha chea retomar a cita», explica Raquel.

El plato de tallarines con setas y trufa
O prato de tallarines con cogomelos e trufa

A trufa negra que utilizan chega desde Teruel. Son pezas que están a 1.600 euros o quilo e que, por suposto, convértense nas protagonistas indiscutible das cinco propostas das xornadas. «Estamos a falar de trufa fresca no seu mellor momento. Só con sacala á mesa, xa impregna co seu aroma o ambiente. O seu sabor é único e vaise a notar en cada un dos pratos porque irá maioritariamente en lascas», di Tino . Os clientes poderán degustala en cinco versións distintas. Serán unha ensalada de burrata con rúcula, tomatitos cherri e perlas de trufa negra; unha hamburguesa de tenreira con foie e crema de trufa finalizada con maionesa trufada; ou uns ovos fritos trufados con xamón de Teruel, patacas e labras do propio ingrediente estrela. Tamén o combinan en lascas con pasta, cuns tallarines con cogomelos shiitake e crema de champiñóns. Estas opcións, cuxos prezos van dos 18 aos 34 euros, pódense combinar co resto da carta de Ernesto Patio Bar.