Bacelo competirá pola coroa ao mellor chef de tapas de Galicia: «Imos con moitas ganas»

Carla Elías Martínez
Carla Elías FERROL

FERROL CIUDAD

TURISMO DE GALICIA

A súa proposta «Os polos opostos» xoga con contrastes de sabor: «Sorprende e emociona en cada bocado»

22 jun 2025 . Actualizado á 05:00 h.

O restaurante Bacelo, liderado por Álex Martínez e Mar Lago, competirá o próximo 1 de xullo por facerse co título de mellor cociñeiro de tapas de Galicia 2025, na gala Sete Cidades, Sete Sabores. O evento, que acada xa a súa novena edición, reunirá na Cidade da Cultura de Santiago de Compostela aos gañadores dos principais concursos locais de tapas das sete cidades galegas. 

Álex e Mar gañaron o seu posto nesta final tras imporse no certame Tapéate Ferrol, cunha creación chamada «Os polos opostos», unha tapa que xoga con «contrastes de sabor, temperatura e textura», describe Álex, e que representa á perfección a filosofía do restaurante: técnica contemporánea, produto local e unha posta en escena coidada. «É unha tapa que sorprende e emociona nun bocado», explica. Na base destaca un repolo fermentado con pasas, cunha brandada de bacallau coas cabezas, confeitadas previamente, e unha emulsión con aceite de oliva. Elaboran un pan con chourizo ceboleiro, que lle achega o toque afumado e de carne, e remátase con perlas de aceite de oliva. «A idea é esa, mesturar doce e salgado, verdura, peixe e carne, o que veñen sendo os polos opostos», explica.

TURISMO DE GALICIA

Esta será a terceira participación de Bacelo no certame, tras edicións anteriores nas que non lograron alzarse con ningún premio. «Temos a espinita cravada», recoñece o chef, pero tamén «moitas ganas». «A ver se este ano por fin conseguimos traer algo para casa». Terán que elaborar unhas 130 tapas para o público asistente, ademais das racións destinadas ao xurado profesional.

Máis aló da competición, Álex destaca o ambiente de camaradería entre os chefs participantes: «Detrás do escenario hai moi bo rolo, axudámonos, probamos as tapas dos demais… é unha experiencia que suma moito». A proposta de Bacelo competirá contra seis tapas que representan a diversidade da cociña galega.

As creacións

Desde A Coruña, o chef Vincenzo Amaddeo, de AMA Italiana Contemporánea, propón unha fusión entre Galicia e Italia que xa conquistou ao xurado herculino. A súa tapa mestura produtos como o queixo galmesano con chourizo galego, reflectindo unha cociña elegante, de raíces mediterráneas, pero con alma galega. A anfitrioa Santiago estará representada por Alejandro Ferreiro, do restaurante Ou Sendeiro, cuxa tapa, baseada en produto de tempada. A súa cociña combina sensibilidade, técnica e un profundo respecto pola tradición gastronómica compostelá. Desde Pontevedra acode Rubén González, dO Cafetín da Alameda, cunha tapa colorista, creativa e plena de sabor. González é un habitual do certame e un dos nomes con máis traxectoria nestas competicións.

Vigo leva a frescura atlántica da man de Daniel Bastos, do restaurante A Marciana. A súa proposta destaca polo seu atrevemento e clara inspiración mariña, en liña coa nova xeración de chefs vigueses que apostan pola innovación sen perder o vínculo co mar. Ourense estará representada por Paco Gómez, da Feira Polbeira S.A., cunha tapa que reinventa a tradición do polbo ourensán en clave contemporánea. E finalmente, desde Lugo, chegan José Luís Pardo e Auriana Macías, do restaurante Orixe do Campo, cunha proposta que pon en valor a ruralidad, a sustentabilidade e a cociña de proximidade.

Do Bacelo, Turismo de Galicia destaca a súa «aposta por unha cociña contemporánea con moito arraigamento local, onde o produto e a técnica danse a man. Ferrol, cidade de historia naval, tamén empeza a soar con forza no mapa gastro galego».

A gala deste ano non só premiará á mellor tapa de Galicia, senón que servirá como escaparate do enorme potencial da cociña galega en miniatura. Ademais do xurado profesional, o público asistente tamén terá voz a través do seu voto, nunha xornada que combinará showcooking, degustación e espectáculo gastronómico. Tras edicións anteriores celebradas en enclaves como o Hotel Monumento San Francisco, este ano o evento trasládase por primeira vez á Cidade da Cultura, un espazo que reforza o carácter creativo do certame, e retransmitirase. «Todo isto é unha oportunidade para mostrar o que se está cociñando en Galicia, e tamén para posicionar o Ferrol no mapa gastronómico», subliña Álex.