Combate de tortillas en Ferrol: «Engadirlle unhas xemas achégalle jugosidad e cor»

beatriz antón FERROL / LA VOZ

FERROL CIDADE

José Pardo

Os alumnos do Paseo dás Pontes gañaron o concurso da Esengra cunha receita con dous tipos de pataca, cebola e allo confitado. Tamén se puideron catar con chourizo, foie, cogomelos ou aceite emulsionado en trufa

22 novs 2023 . Actualizado ás 00:34 h.

Xa o di o refrán. Cada maestrillo ten o seu librillo. E máis se falamos dunha cuestión que acende tanto debate e paixón como a forma de preparar a famosa tortilla de patacas, ese aceno de identidade da gastronomía made in Spain. Engadirlle unhas xemas á mestura para gañar en jugosidad e cor; deixar repousar uns minutos a pataca frita no ovo para que o tubérculo quede ben empapado do seu pringosa textura; ou utilizar un aceite de oliva virxe extra de primeira calidade foron só algúns dos segredos que desvelaron os estudantes de hostalería que este martes se deron cita no combate de tortillas organizado pola Escola de Especialidades da Estación Naval da Graña (ESENGRA), en Ferrol, a única das Forzas Armadas que imparte ciclos de hostalería.

Ás doce da mañá, a sala na que se celebrou o certame lembraba ao estudio de Masterchef . E máis en concreto, a ese temido e delicado momento no que os concursantes deben presentar as súas elaboracións ante os xuíces. Ao I Concurso Denominación de Orixe Protexida Baena de Tortillas de Pataca da Eurregión Galicia-Portugal estaban chamados a participar estudantes tanto da comunidade como do veciño país luso, pero finalmente só se someteron ao desafío seis equipos galegos (cada un deles composto por dúas persoas, un estudante de sala e outro de cociña) procedentes da Esengra, os CIFP Manuel Antonio de Vigo, Fragas do Eume de Pontedeume e Paseo dás Pontes da Coruña e os IES Foz e Sanxillao de Lugo.

Una estudiante de Servicios sirve la tortilla elaborada por su compañero al jurado
Unha estudante de Servizos serve a tortilla elaborada polo seu compañeiro ao xurado JOSE PARDO

Un por un, os estudantes da especialidade de Servizos foron desfilando pola sala para cortar e servir as tortillas elaboradas polo seu compañeiros de equipo, mentres estes, nas cociñas contiguas, repuñan forzas tras concluír a faena nos fogóns.

«Engadirlle unhas xemas de ovo á mestura sempre lle achega jugosidad e cor á tortilla», comentaba David Iglesias , estudante do CIFP Paseo dás Pontes, pouco antes de coñecer o veredicto que o alzou como gañador na categoría de Cociña. Os aspirantes enfrontábanse ao reto de preparar unha tortilla con polo menos catro ovos, patacas, aceite da DOP Baena (Córdoba), cebola (de xeito opcional) e un ingrediente «secreto». E el levou os loureiros cunha receita que incluía dous tipos de pataca (amarela e branca do tipo Kennebec), catro ovos máis dúas xemas extra, cebola e, como compoñente sorpresa, cinco dentes de allo previamente confitados e cortados en gajos. «Case todo o mundo recomenda que a pataca repouse un intre co ovo, pero eu non a fago así, senón que deixo temperar a pataca e logo bótolle os ovos sen bater e removo un pouco. Así queda moi zumenta, pero non tan solta como a de Betanzos», apuntaba David pouco antes de saberse gañador. A súa compañeira de equipo, Isabel Touriñán, tamén brillou ante o xurado, que non dubidou en alzala como campioa na categoría de Sala.

Pero, ademais da súa, este martes na Esengra tamén se puideron catar outras delicias a base de ovo e pataca. E, así, o padal do xurado deixouse deleitar con versións de tortillas que incluían chourizo, aceite emulsionado con trufa, foie de pato ou cogomelos «lingua de vaca»... E ata unha «deconstruida» inspirada nunha receita de patacas bravas de Sergi Arola. Todas riquísimas, e como resaltaba Cristian Macho, integrante do equipo do Fragas do Eume, que levou unha mención de honra, preparadas con dous ingredientes que nunca fallan: «moito cariño e amor»

A Esengra, o IES Foz e o Fragas do Eume tamén levaron premios

En la imagen, todos los ganadores del concurso de tortilla
Na imaxe, todos os gañadores do concurso de tortilla

Ademais de David Iglesias e Isabel Touriñán, que se alzaron como gañadores nas categorías de Cociña e Sala, no certame celebrados na Esengra tamén houbo máis premios. Na categoría de Cociña, o segundo premio foi a parar a mans de Brais García, do Fragas do Eume, mentres que o bronce llo levou Francisco Becerra, da Esengra. Na categoría de Sala, a prata foi para Ángela Martos, da Esengra e en terceira posición quedou Carmen Barba, do IES Foz. Ademais, neste apartado Cristian Macho, do Fragas do Eume, levou unha mención de honra.