A FP de hostalería alíase con 25 restaurantes de «primeiro nivel»

BEATRIZ ANTÓN FERROL / LA VOZ

FERROL

En la imagen, el equipo del restaurante Pepe Vieira, con dos estrellas Michelin y uno de los 25 que colaborará con los nuevos ciclos duales del CIFP Fraga do Eume
Na imaxe, o equipo do restaurante Pepe Vieira, con dúas estrelas Michelin e un dos 25 que colaborará cos novos ciclos duais do CIFP Fraga do Eume CAPOTILLO

Establecementos con estrela Michelín como Árbore dá Veira, Retiro dá Costiña ou Pepe Vieira formarán aos estudantes dos novos ciclos duais de Pontedeume

15 may 2024 . Actualizado á 17:17 h.

A Xunta aínda non publicou a nova oferta de FP para o próximo curso 2024-2025 —está previsto que saia á luz para mediados do próximo mes de xuño—, pero o conselleiro de Educación xa avanzou hai poucos/pouos días que o CIFP Fraga do Eume de Pontedeume estreará dous novos programas de FP Dual Intensiva: un de Cociña e Gastronomía, con 24 prazas, e outro de Servizos de Restauración, con 22. O que non desvelou entón son os restaurantes que se aliaron co centro eumés para poder impartir esa formación. «Son un total de 25 establecementos de hostalería, que na súa maioría ofrecen unha praza para Cociña e outra para Servizos, e todas son empresas moi potentes e de primeiro nivel», desvela a directora do CIFP Fraga do Eume, Fátima Insua.

Entre eses 25 negocios pódense atopar ata tres restaurantes con estrela Michelin: Árbore dá Veira (A Coruña) e Retiro dá Costiña (Santa Comba), que teñen unha cada un, así como Pepe Vieira (Poio), que loce dous. Pero tamén outros de gran prestixio pertencentes ao Grupo Nove, como Ou Camiño do Inglés en Ferrol ou Bido e Nado na Coruña. E outros da urbe naval e doutros puntos da provincia que contan con excelentes críticas e lexións de fans, como Casalexo, Josefa's Bar, Sinxelo, Casa López, o Zahara, A Pousada ou os restaurantes do Parador de Turismo e do Gran Hotel, en Ferrol; o emblemático mesón Ou Pote, gañador do Campionato de España de Tortilla de Patacas, en Betanzos; ou o restaurante Millo e dous do Grupo Peculiar na Coruña, entre outros.

Un paso cara adiante

En palabras de Fátima Insua, a posta en marcha destes dous novos programas de FP Dual Intensiva supón «un gran paso cara adiante», e xa non só porque veñen avalados por restaurantes «moi top», senón tamén porque se amplía significativamente a formación práctica na empresa, con seis meses en primeiro curso e outros seis en segundo, fronte ás FCT (formación en centros de traballo) dos ciclos ordinarios, que só duran dous meses e medio. «Coa FP Dual Intensiva a formación práctica abarca un total de doce meses, e durante esas estancias os estudantes cobran algo máis de 600 euros ao mes», valora a directora do Fraga do Eume.

MANUEL GARCÍA, CHEF E PROPIETARIO DE RETIRO DÁ COSTIÑA (SANTA COMBA)

«Os alumnos téñennos encumbrados e a primeira semana veñen como flanes»

En la imagen, Manuel García, chef de O Retiro da Costiña
Na imaxe, Manuel García, chef de Ou Retiro dá Costiña Sandra Alonso

Manuel García, chef e propietario do restaurante Retiro dá Costiña de Santa Comba, cunha estrela Michelin, responde o teléfono na véspera dunha das comidas de celebración polo 85 aniversario da casa de comidas fundada polos seus avós en 1939. «Mañá (por hoxe) veñen cociñar comigo Paco Roncero, Yayo Daporta e Miguel Cobo, prepararemos un menú especial e ademais estará connosco Dirk Niepoort, o viticultor e adegueiro máis importante de Portugal», anuncia entusiasmado.

Este cociñeiro do Grupo Nove, que comanda un dos grandes templos gastronómicos de Galicia, atópase entre os profesionais cos que se poderán formar os alumnos dos novos ciclos de FP Dual Intensiva do Fraga do Eume o próximo curso.

«No Grupo Nove fomos pioneiros no que respecta á formación dual e xa hai catro anos comezamos a colaborar co IES Lamas de Abade de Santiago», rememora Manuel García. O cociñeiro móstrase «encantado» coa FP Dual Intensiva, porque, ao estenderse a formación práctica ao longo de seis meses en primeiro e outros seis meses en segundo, dá tempo a que os estudantes se integren e aprendan ben as rutinas do restaurante. «Algúns alumnos téñennos encumbrados e a primeira semana veñen como flanes e non se atreven nin a falarme; pasados dous meses xa se senten cómodos e despois teñen aínda uns meses máis para consolidar todo o aprendido», detalla.

«Para os estudantes, a FP Dual resulta moi beneficiosa, porque ven a realidade do oficio, que non é o mesmo que salgue pola televisión, e para nós tamén, porque facemos canteira e podemos ‘pescar' persoal para os nosos negocios», di Manuel García, que a poucos/pouos metros do seu restaurante tamén puxo en marcha unha residencia na que ofrece aloxamento gratuíto aos alumnos.

Vinte hoteis para as estancias dos alumnos de Aloxamentos

Ademais dos dous ciclos medios de Cociña e Gastronomía e Servizos de Restauración, o CIFP Fraga do Eume tamén impartirá nun man a man co mundo empresarial o ciclo superior en Xestión de Aloxamentos Turísticos, que foi o primeiro que empezou a impartir o centro na modalidade dual fai xa dous cursos (este ano sairá a primeira promoción á rúa).

Para poñer en marcha a terceira edición deste programa, o CIFP Fraga do Eume conta coa colaboración dun total de 21 establecementos, entre os cales figuran o Pepe Vieira Restaurant & Hotel Relais & Chateau, A Quinta dá Auga, o Hesperia Finisterre ou o Retiro Costiña Wellness Vilas, fóra da comarca, e outros como o Gran Hotel Ferrol, o Parador de Turismo ou o Hotel Valencia, na urbe naval.