A última muller que cociñou a verdadeira tortilla de Betanzos: «Na receita da miña avoa o ovo non se derramaba tanto»
![Laura García del Valle](https://img.lavdg.com/sc/CWGnqeN6Qcq9Rb-18jC4bQOD_hA=/75x75/perfiles/1516989901047/1622543686348_thumb.jpg)
VIVIR A CORUÑA
![](https://img.lavdg.com/sc/fxrgd2xeoh21xey5Xuuhfe9oMfw=/480x/2024/06/27/00121719478141320616858/Foto/i_20240621_193815000.jpg)
Elvira Gómez Rivera é a neta de María Valiño, ideóloga dunha forma de facer tortillas que se converteu nun dos maiores reclamos gastronómicos de Galicia
30 jun 2024 . Actualizado á 10:40 h.Aínda que non sae na foto, Charo é fundamental para contar esta historia. En segundo plano, como tantas coidadoras, é quen nos pon en contacto con Elvira Gómez Rivera, a última muller que cociñou a xenuína tortilla de Betanzos. Sobriña e tía viven nunha centenaria casa de Xora, en Santa María de Ois (Coirós), onde naceu, en parte, o que hoxe é un dos maiores emblemas gastronómicos de Galicia.
Recíbennos cunha tortilla, como non podía ser doutro xeito, aínda que Charo asegura que foi «casualidade» que este fose o prato principal dese venres que nos achegamos a coñecer á última xeración da familia que lle deu a Betanzos o mellor reclamo publicitario da súa historia. Xa xubilada, coida da súa tía de 97 anos, e intenta explicar unha árbore xenealóxica no que as súas ramas sempre acaban nun negocio onde o prato estrela é a tortilla, e cuxa receita naceu grazas a María Valiño, avoa de Elvira.
Foi a finais do século XIX, no lugar de Fontelo, tamén en Ois, onde a entón mozo María e o seu marido rexentaban unha pequena taberna. Era un lugar privilexiado porque pola estrada onde se atopaba o local pasaban a diario uns comerciantes dispostos a repor forzas antes de enfrontarse á Costa do Sal. Alí María fartábase a facer tortillas, baixo a atenta mirada de catro fillas que, máis adiante, porían en práctica o aprendido na casa. Angelita inaugurou A Casa, en Betanzos. Outra delas, Elvira, fixo famosa a «tortilla dúas Chas» nunha taberna situada en Ois. E en Xora, nesta mesma parroquia, Carmen comezou a rexentar A Taberna dá Capela, situada na casa onde creceu a súa filla Elvira, e onde segue durmindo cada noite.
Acháquelos da idade xa non lle permiten cociñar, pero si lembrar de corrida os segredos dunha receita que se foi adulterando co paso do tempo. O invento da súa avoa arrasou grazas a un boca a boca que pronto chegou á Coruña, coa inauguración por parte da seguinte xeración do restaurante O Manxar, que durante anos foi coñecido por ter a mellor tortilla da cidade. Alí onde se seguía o paso a paso de María Valiño o triunfo estaba asegurado. Pero, como logra esta elaboración contentar a todos os padais? «Eu creo que é porque sempre usamos un bo aceite, cortamos as patacas moi finitas e batemos moito os ovos, que é o que salgamos; despois é importante que o prato que usemos para darlle a volta á tortilla sexa do tamaño da tixola, así non se esparralla. Ten que quedar juntita, que o ovo non se derrame, como vexo agora por aí», comenta Elvira.
![Elvira, en una imagen de cuando era joven](https://img.lavdg.com/sc/JSFDAl3AAXiC0G7Q-YVB4mSj03s=/480x/2024/06/27/00121719478081359663571/Foto/H_20240623_145941000.jpg)
Charo comparte esta opinión. Pensa que para moitos a tortilla de Betanzos é unha versión que, practicamente, pode comerse con culler, e nada que ver. «A que se facía na nosa familia ten moitos ovos, uns doce para catro persoas, pero estaba zumenta, non fai falta que a pataca se separe do ovo», aclara. É curioso porque, efectivamente, para moitos a tortilla que preparou para comer as dúas non se parece á que se entende por unha tortilla de Betanzos ortodoxa. De feito, nin sequera se posicionan como anticebollistas. «Ás veces prepároa con cebola, si; tamén con chourizo ou con tomatito pelado».
Elvira mira escéptica, pero Charo confirma que a ela tamén lle gustan as versións menos tradicionais. Iso si, en todo caso as de mans coñecidas. «Para tomar boa tortilla comémola na casa, non che podo dicir onde a fan ben porque non o sei». Nesta casa de Xora, definitivamente si.