Entre Nós (Arteixo): esencia e sabores venezolanos en pratos caseiros sen pretensións

Tamara Rivas Núñez
Tamara Rivas A Coruña

PARA COMER

CESAR QUIAN

Ademais de arepas, cachapas e empanadas, as grandes triunfadoras da carta, contan con pratos tradicionais cos que sorprenden e conquistan ao comensal

02 mares 2024 . Actualizado ás 05:00 h.

A primeira depreciación do bolívar venezolano no 2018 pillou a Rosa Mary Galán e ao seu marido, Henry Correa, de vacacións por terras coruñesas. Ante esa situación, algo fixo clic nas súas cabezas e animounos a deixar atrás a vida que levaban no seu país natal e lanzarse á aventura de emprender como hostaleiros en Arteixo . «Non se se estamos un pouco tolos, pero lanzámonos. Aos dous gústanos a cociña e o bo comer, pero non tiñamos experiencia no sector —ela é informática e o avogado—. Estivemos a buscar ata que xurdiu este local», sinala a parte feminina de Entre Nós, un negocio no corazón de Arteixo desde o que pretenden dar a coñecer a gastronomía venezolana que corre polas súas veas. «Queremos que a xente coñeza Venezuela a través dos seus sabores, que a descubra a través do padal. A nosa é unha cociña venezolana caseira, sen pretensións, para que a xente se senta como no comedor da nosa casa», engade. 

Na súa carta non faltan as arepas, as cachapas e as empanadas, o trío de bocados máis emblemáticos do país que completan con diferente variedade de recheos, desde a tradicional raíña pepiada (con pito, aguacate, cebola morada, cilantro e maionesa), á pelúa (con carne mechada e queixo gouda), pasando pola de guiso de cazón, unha proposta pouco habitual a base de peixe enche de sabor. «As arepas facémolas fritas, pero se nolas piden asadas, non hai problema. A raíña pepiada preparámola ao momento para evitar a oxidación do aguacate e que non cambie o sabor. Custou que a xente se animase a probalas, pero agora é a gran triunfadora. Intentamos explicar moi ben cada prato para que a xente que descoñece a nosa cociña non leve sorpresas e acerte co que pide», comenta con orgullo. 

O outro gran reclamo son as propostas caseiras e tradicionais. Teñen sempre dispoñible o pavillón criollo, o prato nacional por excelencia, con carne mechada, arroz branco, fabas negras, talladas (plátano maduro frito) e arepitas, e tamén o asado negro, «o único prato da gastronomía popular venezolana, da Caracas mantuana, catalogado de alta cociña pola cantidade de pasos que ten». Para lograr unha carne branda e unha salsa cargada de sabor e aveludada marinan unha peza de redondo de tenreira en viño e especias durante toda unha noite. Despois imprégnana en panela para dourala, logrando así a cor escura que dá nome ao prato. Preparan tamén unha salsa chea de verduras (cebola, allo porro, pemento, ají doce…) que licúan posteriormente e na que rematan de cociñar a carne. Por encargo ofrecen tamén Sancocho cruzado, unha sopa con carnes de tenreira, porco e pito e na que tubérculos tan pouco habituais aquí como o ñame ou a yuca achéganlle uns matices que sorprenden no padal. 

Contan cunha bandexa degustación con «un pouco de cada cousa» que permite descubrir varios pratos en versións mini e que acompañan dunhas deliciosas salsas entre as que destaca unha picantita que prepara Henry que fará as delicias dos amantes dos contrastes.

Dispoñen tamén de racións individuais dos recheos para levar, así como algunhas bebidas e sobremesas que son pura esencia venezolana. A papeleta, unha especie de limonada, e o golfeado, un roll doce, son merecedores de proba.

Menú recomendado

- Bandexa Entre Panas (2 tequeños tradicionais, 2 mini empanaditas, 2 arepitas, 2 mini cachapas con queixo llanero, carne mechada, fabas negras e salsas de allo, nata e picante da casa.

- Ración de raíña pepiada.

- Ración de talladas (plátano macho maduro)

- Papeleta con Limón

- Golfeado

 Travesía de Arteixo, 213 (Arteixo) / ?De 9.00 a 16.00 e de 19.30 a 23.00 horas. As fins de semana abre ata as 24.00 horas. Pecha o luns pola tarde e o martes todo o día /?881 925 682