0003_202311B23C2992

«Eu quero traballar na hostalería». A primeira fornada de cociñeiros con título de Barbanza fórmase no CIFP Coroso

María Xosé Blanco Giráldez
M. X. Blanco RIBEIRA / LA VOZ

BARBANZA

CARMELA QUEIJEIRO

Unha quincena de estudantes asisten ás clases teóricas e prácticas que se imparten nas aulas habilitadas na praza de abastos de Ribeira

24 novs 2023 . Actualizado ás 10:40 h.

Tras varios anos de reivindicacións por parte do Concello de Ribeira, da asociación de empresarios e do propio centro, a primeira promoción do ciclo de hostalería e restauración do CIFP Coroso xa está en marcha. Quince alumnos asisten a clases teóricas e prácticas nas aulas habilitadas na primeira planta da praza de abastos municipal. A cargo de os estudantes atópase Manuel Patiño, enviado desde o CIFP Carlos Oroza de Pontevedra para pór en marcha un novo grao concibido para paliar os graves problemas que ten o sector para atopar traballadores.

«As clases baséanse fundamentalmente en aprender os fundamentos da cociña para poder traballar no futuro», explica o titor. Nestas primeiras semanas de clase, os estudantes realizan as tarefas máis básicas, empezando por pelar e fritir patacas e cebolas. «O obxectivo é formar a axudantes de cociña, a profesionais que, como máximo, toquen ferro. Por iso, non imos pedirlles que fagan uns callos, pero si que saiban facer diferentes cortes ou que recoñezan os distintos tipos de carnes», comenta Manuel Patiño.

O profesor está ilusionado ante o novo reto que lle ten pensado, aínda que considera que un ciclo medio sería máis idóneo que o básico polo que optou a Consellería de Educación para o CIFP Coroso: «Aquí o máis difícil é conseguir que teñan ganas de aprender, que cheguen pensando que se están formando para traballar na hostalería no futuro». Pero recoñece tamén que as instalacións do mercado non requiren os mínimos esixidos para un grao medio.

Ademais de espertar a espiral pola cociña nos rapaces, o obxectivo de Manuel Patiño é animalos a concluír uns estudos básicos: «Quen consigan completar este ciclo obterán dous títulos, un correspondente á formación hostaleira e outro equivalente á educación secundaria obrigatoria». Lamenta que algún dos estudantes non sexan conscientes da importancia que ten esta segunda acreditación: «Se están aquí é porque fracasaron anteriormente, polo que esta é a última oportunidade que teñen para enganchar o tren; se a perden, quedan sen nada».

Dobre titulación

Quen consigan completar con éxito o ciclo básico de hostalería, que neste caso ten carácter dual, polo que incluirá, no futuro, prácticas en empresas da comarca, poderán acceder posteriormente a un grao medio. Iso si, Manuel Patiño advirte que se o CIFP Coroso quere optar a impartir devandito nivel, deberá contar con outras instalacións: «Para resolver as carencias do sector sería ideal un ciclo medio, pero necesítase outra infraestrutura, a que hai neste mercado é insuficiente».

Daniel Mouzo é un dos alumnos cos que se han estrado o primeiro curso do ciclo de cociña e restauración do Coroso. Explica que hai moito tempo que quería enfocar o seu camiño profesional cara a este sector e que a falta de traballadores empurrouno a formarse: «Eu quero traballar na hostalería, gústame sobre todo a coctelería e a miña intención é poder dedicarme a ese campo».

Está satisfeito de ver a un grupo de estudantes a cargo de os fogóns da aula habilitada na praza de abastos Antonio Teira, o director do instituto Coroso. E é que nun principio, debido á falta de alumnos interesados, a implantación deste ciclo chegou a perigar: «Estamos contentos de que saíra adiante, porque era unha vella reivindicación». Como o titor, tamén el considera que un grao medio sería a opción ideal: «Penso que os estudantes xa terían máis claro o seu camiño e virían aqueles que realmente quixeran dedicarse ao eido hostaleiro».

Aínda é pronto para extraer conclusións, posto que o curso está na súa fase inicial, polo que Antonio Teira refírese a esta experiencia formativa como «un proxecto piloto que nos permitiu aproveitar unhas instalacións que tiña o Concello e que quixo poñer á nosa disposición». Non descarta, no futuro, reiterar ante a Consellería de Educación a petición que trasladou nun primeiro momento para contar cun grao medio.