Carlos Puga, presidente da Cantarela: «Para os cogomelos, a Costa da Morte está moito mellor que as Rías Baixas»
AROUSA
Aínda que agora aumentan, o atraso das choivas, imprescindibles para os fungos, condiciona a campaña deste outono
16 nov 2025 . Actualizado á 05:00 h.Conversar con Carlos Álvarez Puga (Ourense, 1942) sempre constitúe un gustazo. Ao presidente da asociación A Cantarela, alumada por un grupo de afeccionados á micoloxía en Vilagarcía cando os anos 80 andaban polo seu ecuador, nótaselle os seus dotes de mestre. Unha profesión que exerceu en Caldas de Reis, Vigo, Pontevedra, Zamora e Barcelona antes de recalar definitivamente na capital arousá, onde a súa familia se había instalado (o seu pai tamén era profesor e os traslados é o que teñen) sendo el ben pequeno.
Non é Galicia unha comunidade amante, precisamente, dos cogomelos. De feito, se por algo caracterízase é por unha micofobia asombrosa. Sería cuestión de investigar por que a tradición dun pobo que en moitos períodos históricos pasou fame rexeita un recurso alimenticio tan valioso e tan a man. Basta con repasar as denominacións que aquí se lle dan aos fungos: «Pan do demo, pan de cobra, peido de lobo, pan de raposa». Apenas un puñado de especies, como as lepiotas, gañáronse un nome propio non despectivo: «Cerrotas o choupíns, por exemplo». A Carlos, de feito, a espiral entroulle durante a súa estancia en Cataluña. «Alí empecei a ir ao monte cos compañeiros, algo que aquí nunca se me ocorreu. Ao volver descubrín que tamén se daban moi ben».
En Galicia, explica o micólogo ourensán, existen moi boas zonas de recollida. No interior da provincia de Pontevedra, pero sobre todo en Lugo e Ourense. «O norte, a Costa da Morte, está moito mellor que as Rías Baixas». Non hai que devanarse demasiado os miolos para atopar as razóns. A excesiva presión urbanística, as tallas, os incendios. «Os piñeirais da Lanzada e San Vicente eran zonas moi boas que se perderon. Xiabre tamén era impresionante, pero non se recuperou dos lumes forestais do 2006».
Normal. A árbore, ao crecer, facilita o desenvolvemento dos cogomelos que se asocian a el en simbioses. Pero para que produzan os seus froitos teñen que pasar moitos anos. 25 no caso dos piñeiros, os únicos que dan acubillo a unha especie tan prezada como os níscalos. Incluso os eucaliptos admiten a aparición dalgúns tipos de fungos. Pero raramente antes dos corenta anos, unha idade que nunca acadan as súas plantacións.
Na provincia existen, insiste, excelente enclaves, «pero os bosques e as súas contornas cada vez están máis degradados», lamenta Carlos. En moitos lugares, o abandono do monte que xa non se traballa o transformou nunha selva de maleza na que o buscador é incapaz de penetrarse.
Engadamos ao cóctel o cambio climático. «O cogomelo pide moita humidade e unha temperatura suave, aínda que algunhas especies necesitan frío. Este ano as choivas atrasáronse e, loxicamente, tamén a súa aparición». A Cantarela levou a cabo unha saída na Estrada hai dez días con magros resultados. «Coa humidade adecuada, o micelio tarda uns vinte días en espertar, así que hoxe seguramente teriamos unha colleita moito mellor». Hai especies outrora frecuentes que desapareceron. Outras moi afastadas asentáronse. O que non muda é o inimigo, o cogomelo mortal. En especial a amanita phalloides. Así que ante todo moito ollo.
UNHA BOA RECEITA
Cantarelas rebozadas. O veterano micólogo confesa que, se ten que quedarse cun cogomelo en concreto, a súa debilidade son as cantarelas que dan nome á asociación de Vilagarcía. «As sitake confeitámolas para engadirllas a tortas e iogures, pero a cantarela é especial porque admite todo tipo de elaboracións. Revoltos, guisos, arroces». Como receita, Carlos propón unha preparación tan sinxela como saborosa. Basta con dispor dun bo puñado de cantarelas, pasalas por fariña, engadirlles sal e fritilas en abundante aceite de oliva. «Ocorréuseme un día e quedaron estupendas, crujientes como luras á romana». En calquera caso, «unha tortilla de cantarelas é impresionante, sen patacas, un pouco de cebola e adiante».
FESTA DOUS COGOMELOS
Este mesmo domingo en Vilagarcía. Os amantes dos cogomelos non deberían desaproveitar a ocasión que este mediodía ofrecen A Cantarela e o Concello de Vilagarcía na praza da Peixería. A clásica Festa dúas Cogomelos acada o seu trixésimo terceira edición. Cogomelos e fungos en diferentes elaboracións desfilarán ante os comensais entre as doce e media e as tres e media da tarde. O prezo por tapa e consumición é de tres euros, sen que falten unhas bos rías baixas como mellor maridaxe. A cita engloba o Concurso de Cociña nas categorías de pratos salgados e pratos doces. O Outono Micolóxico da capital arousá concluirá o día 23, no restaurante A Batea. Os socios pagan corenta euros por un menú que se fixa en cincuenta para quen non o son.