O Culler de Pau, no Olimpo europeo

Maruxa Alfonso Laya
m. alfonso O Grove / LA VOZ

AROUSA

MARTINA MISER

O restaurante do Grove é o primeiro de Galicia que ingresa na lista OAD dos 200 mellores do continente

28 abr 2018 . Actualizado ás 16:25 h.

Entre os mellores douscentos restaurantes de Europa figuran máis dunha trintena de establecementos españois de nomes tan coñecidos como Etxebarri, Arzumendi ou Quique Dacosta, segundo o ránking que todos os anos elabora o blogue Opinionated About Dining (OAD), do gastrónomo neoyokino Steve Plotnicki. E entre eles, por primeira vez na historia, hai tamén oco para un galego. O chef Javi Oleiros, e o seu Culler de Pau, lograron coarse nesta prestixiosa clasificación. «Que o nome do Grove e que un restaurante galego se sitúen aí sen ter feito nada para buscalo é moi chulo», aseguraba onte, á vez que recoñecía estar a sentir «emoción, orgullo e alegría a partes iguais».

Fai dez anos que Oleiros puxo en marcha a súa Culler de Pau nun espazo privilexiado do Grove, con vistas directas sobre a ría arousá. Un proxecto no que, día a día, envorca toda a súa paixón e o seu esforzo. Desde entón, logrou importantes recoñecementos, como unha Estrela Michelin que atesoura desde hai anos ou dous soles Repsol. Aínda que o chef sempre considera que todos estes recoñecementos hai que relativizarlos, onte non podía ocultar a súa alegría, sobre todo, «por ver aí o nome do Grove. Iso é un orgullo», asegurou. Non é para menos. Esta lista elabórase en base ás opinións e experiencias das persoas que colaboran con este blogue e que, nesta edición, situaron ao restaurante meco á altura dos mellores de España. Porque nesa clasificación, na que só hai outros 36 establecementos do país, o de Javi Oleiros sitúase no posto 158, no 33 se nos fixamos só nos cociñeiros españois. Nomes como Víctor Arguinzoníz, Eneko Atxa, Joan Roca ou Carme Ruscadella relaciónanse co chef galego, sendo leste o único representante da comunidade.

«É un empurrón e unha nova oportunidade para situar O Grove no mundo, e o traballo de tantas e tantas persoas que cada día fan posible que Culler de Pau sexa un soño feito realidade», explicaba onte o chef grovense. Fiel á súa filosofía de que todo o que pasa no Culler é responsabilidade do seu equipo, Oleiros non quixo esquecerse de compartir o galardón cos seus compañeiros, dos que destacou a paixón coa que día a día asumen o seu traballo, e entre os que flúe «a unión, o cariño, a implicación, o equilibrio, as ganas de divertirse e contaxiar esa alegría ao comensal», asegurou. Acordouse tamén dos produtores e artesáns que provén o seu restaurante, «persoas que transmiten a sabedoría e a esencia deste territorio». Porque resulta imposible entender a cociña deste chef sen falar do territorio, do que o rodea, da súa aldea grovense de Reboredo, «un espazo esencial no noso discurso culinario, un lugar privilexiado do que a nosa cociña quere ser prolongación e reflexo, un micro mundo que queremos potenciar co noso traballo», concluíu.