Augas Santas presenta a súa nova cervexa facendo outra chiscadela á comarca

María Cuadrado Fernández
M. CADRADO FOZ / LA VOZ

A MARIÑA

Marcos Martínez, de Augas Santas, con su puesto en el Mercadiño no Nadal de Barreiros
Marcos Martínez, de Augas Santas, co seu posto no Mercadiño non Nadal de Barreiros Pepa Losada

A fábrica artesá de Barreiros elaborou os primeiros 500 litros de San Caetano, unha cervexa estilo «Dubbel» que os promotores xa serven no seu local hostaleiro de Foz

11 dic 2025 . Actualizado á 09:08 h.

«A beiras da Mariña lucense desembarcou Augas Santas, a primeira cervexa artesá da zona. O amor pola elaboración dunha cervexa de calidade cristalizou nun proxecto de produción artesá e nómade». É parte da presentación de Augas Santas Brew Brotherhood Coast, que recentemente sorprendeu aos seus clientes cunha nova cervexa que leva 100% o selo da casa, desde a idea á fabricación —a súa planta de produción está en San Xusto (Barreiros)— e a comercialización. Chámase San Caetano e é unha cervexa estilo «Dubbel», de abadía.

O seu creador, Marcos Martínez, destaca da mesma que é de perfil dulzón, tostada, de 6,9 graos e corpo medio. A maiores, conta con outra característica para destacar, xa que con esta Augas Santas fixo unha nova chiscadela á Mariña bautizándoa cun nome que fai referencia á comarca, en concreto a Barreiros, como é o de San Caetano.

O propietario da fábrica Augas Santas, que tamén comparte desde anos coa súa parella, Mariela Iriarte, a xestión de Augas Santas Cervexería, na Avenida dá Ribeira de Foz, explica que polo momento fabricaron en barril 500 litros que xa se venden no referido negocio hostaleiro.

Xa se está degustando e, polo que avanza o creador, «a resposta é boa. Non tardará moito en acabarse, ao mellor incluso antes do Nadal. Unha das ideas era facer unha cervexa tamén con menos graduación». Se se mantén o tirón e a demanda, Marcos Martínez afirma que ten previsto continuar coa fabricación, incluso facendo un lote máis grande para ter en barril e para embotellar.

Ademais de para o seu negocio, serviríase a outros interesados en contar con este artigo. Ademais da promoción que realizan no seu bar, Augas Santas tamén aproveitou o Mercadiño no Nadal de Barreiros do pasado domingo para presentar esta nova cervexa, cuxo estilo, confesa que «me gusta moito».

En marzo do 2016 lanzaron a primeira cervexa artesá mariñá

Martínez rememora que os primeiros pasos desta aventura empresarial déronos fai uns doce anos, compaxinado a súa afección pola elaboración de cervexas artesás e a experiencia en hostalería de Mariela. Foron dando pasos e acadando metas. En 2016 presentaron Augas Santas, a primeira cervexa artesá da comarca e uns tres anos despois abriron a súa fábrica. Producen para eles e para atender encargos doutros negocios, e neste período sacaron unha trintena de cervexas diferentes.

«Toquei case todos os estilos», explica Marcos, copropietario dun negocio con varios premios, como os do Campionato de Cervexas da Associació Cultural per á Divulgació da Cervesa Artesá a Catalunya, onde obtivo a prata para A Cocoa, unha variedade elaborada con cacao de Chocolates Moreno, de Ribadeo, e o bronce para a San Xusto.

Xica Lager, Fuciño do Porco, Bonita, IPA Machacona... son outras das súas creacións. Aínda que di que no verán «sae moita cervexa», confesa que agora é un momento non exento de complicacións, por burocracia, impostos e outras razóns, tamén para negocios como o seu, aínda que el o ten claro: «Somos uns afortunados por ter o noso local, a fábrica e clientes fixos».