
A vida saudable puxo de moda esta baga de cor violeta que moitos deportistas consomen pola súa achega calórica. Adóitase tomar tamén como almorzo ou «brunch»
04 jul 2025 . Actualizado á 05:00 h.Desde as asolladas costas do Brasil ata as modernas cafeterías de Galicia, o açaí deixou de ser unha rareza exótica para converterse nun imprescindible da dieta saudable. Esta pequena baga de cor violeta, orixinaria do Amazonas, conquistou o padal europeo grazas ás súas propiedades antioxidantes, enerxéticas e a súa estreita asociación co estilo de vida activo, especialmente o mundo do surf. Rica en fibra, vitaminas e graxas saudables, consolidouse como un superalimento para quen busca unha alimentación equilibrada sen renunciar ao sabor.
En Galicia, o açaí atopou terreo fértil entre os adeptos ao deporte, o brunch saudable e os fanáticos da estética bowl lifestyle. A súa textura cremosa, combinada con toppings como granola, crema de cacahuete ou froitas frescas, convérteo nun prato nutritivo, saciante e visualmente apetecible.
Bo & Go, en Santiago, leva seis anos aberto e apostou desde o primeiro día polo açaí na súa carta. Trátase dun local moi rueiro, a uns metros da Praza Roxa, e que ten auténticos fanáticos das súas propostas, sobre todo do café e dos almorzos singulares. Tras moitas probas con provedores, atoparon na Coruña o subministrador do froito amazónico que plasman nun prato moi fresco que causa furor no horario matinal, desde primeira hora ata ben avanzada a xornada, case a modo de brunch doce. «Servímolo con outras froitas, como kiwi, plátano ou arandos e cunha mestura de froitos secos que é secreto da casa. Servímolo en crema, coma se fose un iogur e exercendo como base do prato, ata conseguir un sabor moi equilibrado», explica Checho López, encargado do dinámico local do Ensanche compostelán. Ao tratarse dun espazo moi aberto, pasan por alí clientes habituais que saben o que queren e moitos turistas e universitarios que esculcan pola carta. «Cando se dan conta de que hai algo con açaí, lánzanse», o que significa que hai moito coñecemento sobre as súas propiedades e o seu sabor e moitas dificultades para atopalo, polo menos na hostalería compostelá, onde só o traballan nalgunha cafetería de última xeración. «Non hai un perfil definido de cliente. Á xente que o pide únelles sobre todo a mocidade e que son persoas que se coidan», confesa Checho. «Nótase que queren comer algo san e que non lles cargue moito».

Bo & Go está situado na rúa máis cosmopolita de Santiago, na que se asentaron nos últimos anos ademais de tres supermercados orientais, un colombiano e outro venezolano. Teñen os seus motivos. Están enfocados á ampla comunidade de migrantes e retornados que viven pola zona e que tamén son os principais valedores do açaí, por iso é polo que sexa habitual a súa presenza no local que marca o ritmo na zona. Foi impulsado polo empresario David Mirazo, que acaba de abrir en Palma de Mallorca unha réplica do seu negocio santiagués e no que, por suposto, tamén triunfa a froita suramericana nunha exitosa carta á que incorporou algunha chiscadela da gastronomía balear.
Polas tardes, especialmente no verán, reinan os xeados artesanais, pero as creacións con açaí seguen tendo o seu público. «Pola tarde e pola noite segue saíndo, pero nolo piden desde casa, para levar», indica o encargado.

LUGO, CON CAFÉ E «BRUNCH»
Na cidade amurallada hai un local que é visita obrigatoria para os amantes do açaí. Situado no número 127 da Rúa Nova, en pleno centro histórico de Lugo, Hope abriu as súas portas hai pouco máis de dous anos para revolucionar a hostalería lucense, e incluso a galega, introducindo os boles feitos con esta froita amazónica, un produto tendencia a nivel mundial. Conta o seu propietario, Sebastián Orta, que por medo a que o açaí non encaixase en Lugo —o tempo demostrou que si— en Hope apostaron por ofrecer tamén desde o primeiro momento café e brunch (unha comida a medio camiño entre o almorzo e o xantar). Isto último outro dos grandes descoñecidos por aquel entón que, xunto ao açaí, levaron ata o local lucense a clientes de toda Galicia movidos polo efecto novidade.
Basta cunha visita ao local para percibir que Hope é moito máis que unha cafetería. Con vistas ás traseiras da Muralla, o establecemento constitúe un espazo no que descansar, desconectar e deixar que o padal goce. A decoración, a colocación exacta das mesas ou a vexetación que envolve a terraza reflicten á perfección a experiencia sensorial que se busca transmitir en Hope. A carta baséase en comida saudable, con materias primas de proximidade e máxima calidade.
O açaí pode ir acompañado de froita fresca, sementes ou froitos secos. Hai opcións para os que prefiren un toque doce, como O Crossfiter, que leva paçoca (un cacahuete moído cun pouco de azucre), leite condensado e leite en po. E propostas máis saudables, como O Canario, que ten plátano, granola e coco relado, ou O Hope, con amorodo, chía e kiwi. «Utilizamos moito as sementes, como por exemplo as de mapoula, xirasol e ata pole de flores», explica o propietario de Hope, que abre de martes a sábado de 9.00 a 21.00 e os domingos de 9.00 a 14.00.
Para os que prefiran algo máis consistente, contan con hamburguesas veganas e a carta inclúe tamén unha de carne. Ademais de ensaladas, tostas e outros produtos como o tofu ou o seitán, que completan unha ampla gama de sabores. «Absolutamente todo está feito por nós, igual que as salsas, que son todas orixinais», conclúe Sebastián.

UN BOMBAZO na coruña
Un dos pioneiros en introducir esta tendencia na Coruña foi Óscar Vales, fundador da marca de moda sostible Vazva e actual propietario de Vazva x WE Coffee Bar, na rúa Pedro Barrié de la Maza. En plena pandemia, en agosto do 2020, este local abriu as súas portas e apostou desde o principio por incorporar o açaí á súa carta.
«Eu vivía en California cando estudaba, e alí xa era superpopular no 2004. No mundo do surf era o enerxético natural por excelencia», explica Vales. «Incluímolo porque o local tiña un enfoque sostible e saudable. Foi collendo forza aos poucos, pero o bombazo chegou hai un ano aproximadamente», engade.
Para quen non o coñecen, o açaí sérvese en forma de bol frío, unha mestura de pulpa con aderezos como granola, froita fresca ou crema de froitos secos. É un prato completo a nivel calórico e moi demandado entre deportistas. «Tómase desde as 10 da mañá ata as 7 da tarde. Funciona moi ben. Hai xente que se fixo adicta», comenta entre risos. «O ideal é tomalo se fas deporte, porque se non, é demasiado calórico».
Aínda que os almorzos e os brunchs son o momento estrela para consumilo, tamén funciona como xantar lixeiro ou merenda enerxética. Por uns 8 euros, un bol pode substituír unha comida completa. «Tómasche un cun zume ou un café e xa estás servido para o resto do día».
Ademais do açaí, o local xa traballa con outras superfrutas como a pitaya ou dragon fruit, tamén servida en boles coloridos. «Como está de moda todo este mundo saudable, o running, os cafés especiais… pois é lóxico que haxa máis opcións. Así non repites todos os días o mesmo».
Ademais, do de Óscar, na Coruña hai un bo número de locais onde poder gozar desta receita, como A?Granera (praza Fábrica de Tabacos, 1), Waco Coffee (Alameda, 22), Inzo Coffee (San Andrés, 62) ou Pandelino (Rosalía de Castro, 7). Incluso, esta primavera viu a luz o Vibra Açaí Club, na callle San Andrés, 126. Este é o primeiro local da cidade especializado en açaí. Ofrece boles personalizados ou con receitas propias.

UNHA MERENDA IDEAL
Pumper é o propósito de Elías do Soar e Diana Montero, unha parella que converteron o seu estilo de vida nun negocio. A vida saudable é para eles unha necesidade e na súa carta gañou moito protagonismo o açaí. «É saudable, dá enerxía e vitalidade, púxose de moda e consómese», explica Diana. Teñen este froito en po e é un ingrediente imprescindible en moitos dos seus boles. Mentres explica as propiedades deste froito que se puxo de moda, presenta un dos pratos máis demandados neste recuncho saudable de Pontevedra. «O açaí botámolo sempre na froita. Batemos froitos vermellos con bebida vexetal de améndoas e por amais de todo, unha cullerada de açaí, batémolo con granola natural e por amais pómoslle froita enteira», engade Diana, que asegura que o tirón deste froito que se puxo de moda dura todo o ano, aínda que a calor do verán contribúe a un bum. No caso de Pontevedra, viviu estas semanas un empuxón moi grande polo Mundial de tríatlon que durante dez días tivo a cidade chea de deportistas. E neles a comida saudable non é só unha opción, é unha obrigación. «É un prato perfecto para eles», apunta. O estrito control sobre as calorías en época de competición converteu ao Pumper nun sitio de referencia para boa parte dos competidores. No seu caso só serven o açaí en po, pero tamén pode ser a pulpa conxelada. O poder antioxidante e as graxas saudables convérteno nunha merenda perfecta para eses que teñen que saír a correr durante varias horas. Aínda que ten tirón entre os deportistas, os pontevedreses se pirran por un destes boles, a maioría deles saen á hora da merenda. E máis no verán, cando a calor aperta. «É fresco, dá un sabor como tropical aos pratos», comenta Diana, que tamén é unha grande afeccionada a este tipo de pratos.
O Pumper foi gañando espazo a medida que a súa aposta pola vida saudable callaba máis na sociedade. Elías e Diana comezaron cun pequeno recuncho na rúa Sagasta e, apenas un par de anos despois, dobraron a súa superficie e montaron outro de take away nunha céntrica rúa de Pontevedra, onde estaba previsto que Zara trasladase a súa tenda. A pesar de que esta operación inmobiliaria frustrouse, el tirou deste negocio ten xa un exército de fieis que o seguen onde sexa. Foron adaptando as modas dos distintos produtos. Fixérono co té matcha e agora co açaí, pero sempre con elaboracións saudables. «Este froito que agora está tan de moda dá unha textura moi rica aos boles de froita», recoñece esta hostaleira de Pontevedra. Nin Diana nin Elías descansan á hora de buscar novas propostas para unha panadería e cafetería ecolóxica.