
O exemplar, que custou 7.227 euros, poderá ser degustada no asador Buenos Aires da Coruña
05 jul 2025 . Actualizado á 05:00 h.Por esta vaca pagáronse 7.227 euros. «É o prezo máis caro pago na poxa de Silleda en toda a historia. Hai habido bois que acadaron un valor máis alto, pero esta vaca é como un Ferrari», comenta con bo humor Manuel Martínez Rodríguez, propietario do asador Buenos Aires da Coruña que este ano celebra a súa 40.º aniversario e quere facer actividades especiais. Por iso comprou os dous lombos, de 50 quilos cada un, e os solombos, que xa está a despachar. «Os lombos quedarán madurando na empresa cárnica Gutrei Galicia de Bóveda, en Lugo, especializada en boi e vaca de gran calidade», explica. O exemplar de marca pesou en canle 588 quilos e os que probaron os solombos din que o esforzo económico mereceu a pena se os chuletones saen e saben igual. «Nuns días imos de vacacións e pechamos o restaurante ata o xoves 8 de agosto. A partir de aí, se a carne está no seu punto perfecto de maduración, empezarémola a despachar. Xa hai xente que reservou», asegura Manuel, que se achegou a ver os lombos ata Gutrei co seu compañeiro e xefe de sala, Txema Teijeira Valle, onde foron recibidos por José Manuel Gutiérrez, xerente da empresa, que lles asegurou que a vaca que se pagou como un Ferrari estará lista para comer en agosto.
Chuletones exclusivos
Cada vez hai máis e mellores lugares para comer carne en Galicia. E o cliente coñece moi ben o produto. «En decembro cumprimos 40 anos e seguimos sendo un asador que despacha moito churrasco e chourizo criollo, pero o certo é que dun tempo para acó as carnes de alta gama e de razas como cachena, loura galega ou boi son moi demandadas. Coa vaca máis cara de Galicia non nos marcamos como obxectivo gañar diñeiro, senón darnos a coñecer como especialistas neste tipo de cortes. Os chuletones exclusivos porémolos ao redor de 95 euros o quilo dentro dunhas xornadas específicas», resume Manuel. A vaca en cuestión vendeuse en Silleda a sete mil euros longos. Seguro que en nada será noticia que un exemplar acada os 8.000. É como as marcas en probas de atletismo pero en versión vacúa. Hai apenas catro anos destacábase que unha vaca vendérase por máis de 5.000 e desde entón non parou de subir, establecendo diferentes marcas.
Hai unhas semanas durmín na entrañable casa rural Castiñeira de Muxía. Despois de almorzar, charlei co dono mentres viamos pasar algunhas das súas vacas de raza rubia galega. O home queixábase de que hai poucas axudas para o campo e que a xente mozo marcha dos pobos e que non hai quen traballe e manteña este tipo de explotacións. É posible que teñamos un tesouro e deixemos que se nos escape das mans. Xa veremos que pasa, pero do que non hai a menor dúbida é de que cada vez hai máis restaurantes que apostan pola carne como prato estrela. Ningunha virá de fóra, pero os clientes aprecian de xeito especial os animais criados e alimentados en Galicia. Como ese Ferrari vacún que estará listo para ser consumido a metade do mes de agosto. Mentres os do asador vanse de vacacións, os lombos que adquiriron con moito esforzo irán sumando días de maduración para chegar no seu punto á data sinalada. Precisión como un vehículo de alta gama.