Hai mans que bordan algunhas receitas, e cando o padal o sabe, xa non lle valen outras. Hoxe en YES percorremos os mellores locais para degustar determinados pratos
23 may 2019 . Actualizado ás 10:18 h.Hai quen como Luis Domenech, un galego experto en gastronomía e autor do blogue «A boa pitanza», chámao cociña de antollo. É dicir, que che entren unhas ganas tolas para comer un prato e séntesche á mesa do mellor restaurante onde o preparan. Aí van unhas cantas opcións
1. Cocido
A MOLINERA, Lalín
Se ten que dicir algo deste xa famoso cocido «é a calidade do produto». «A capital do cocido é Lalín, son os que teñen os mellores ingredientes durante todo o ano e contrólanos. Despois é pota e tempo», explica.
2.Tortilla
MESÓN O Bo, A Coruña
A de estilo Betanzos triunfa en case calquera sitio, pero Domenech recomenda a do Bo e a da cafetería da área de servizo de Ordes (AP-9, sentido A Coruña).
3.Polbo
Aurora Varanda. Lugo
Esta pulpeira do Carballiño, que adoita participar nas feiras galegas, hai pouco que abriu as súas portas en Lugo. Aquí a calidade e o punto de cocción marcan a diferenza.
4. Fígado encebolado
GATO NEGRO, Santiago
É un dos pratos habituais da carta deste local, ofréceno a diario. Prepárano seguindo unha receita tradicional, como a que poden facer as avoas en casa
5. Luras
BAR CORUÑA, Santiago
Luis Domenech, experto gastronómico, explica que na rúa dá Raíña localízase unha das receitas con máis tradición en canto a luras fritos refírese. «Coidan moito o tema do cambio de aceite a diario, que me parece fundamental», apunta.
6. Carneiro ao espeto
OS ABETOS, Nigrán
Neste restaurante fan un carneiro que «é un espectáculo». Non só polo bo que está, senón porque se pode ver como o fan á brasa a través dun cristal térmico.
7. Salpicón de marisco
RÍO ULLA, A Coruña
Recomenda tanto o de Río Ulla (A Coruña) onde o bogavante vai acompañado de ovo cocido como o do Refuxio (Oleiros), que o serven cunha maionesa moi suave. Ambos son de bogavante.
8. Ameixas
LOLIÑA, Carril
Confesa que en calquera local desta localidade «as bordan». As de Loliña, que son en salsa rosa porque levan un pouco de tomate, gústanlle especialmente. Di que a clave está no bo produto e na importancia de atinar coa cocción.
9. Cocochas ao pil pil
o REFUXIO, Oleiros
Luis confesa que as deste restaurante son «inigualables». «Facer un pil pil non é sinxelo, e hoxe en día hai poucos sitios onde se coma un auténtico».
10. Peixe sapo en salsa verde
LOLIÑA, Carril
«O rico rico está na salsa e o sabor das patacas. Neste caso, non só é o punto do peixe e o seu sabor, senón as patacas e a salsa que son unha tentación para o sopeo», di Luis, do prato estrela deste restaurante.
11. Timbal de lamprea
CHEF RIVERA, Padrón
De todos os pratos do restaurante, destaca este timbal, que se presenta tal e como se ve na foto, cunha lamprea asada dentro. «Paréceme un milagre», di.
12. Caldeirada
CASA SIMÓN, Cangas
Destaca esta receita sobre outras pola variedade de peixes que inclúe. «É como un guiso, e o punto que lle dá a guisandera é o que o fai diferente», di Luis.
13. Lamprea á bordalesa
CASA CALVIÑO, As Neves
Luis explica a importancia de elixir un bo local para probar esta receita que pode ter tendencia ao rexeitamento. Con todo, di que en casa Calviño danlle ese punto xusto ao guiso que nunca defrauda.
14. Pescada á galega
O Tropezón, Cambados
Nesta casa de comidas a pescada á galega, que traen da lonxa de Ribeira, é unha das súas especialidades. «Á parte da sinxeleza do prato, o seu quid está na ajada», confesa Luis.