Da selva directo ao teu prato

Alexandra Maza / S. F.

YES

MIGUEL VILLAR

GUSTARÍACHE probar a carne de pitón ou de crocodilo pero non tes nin tempo nin diñeiro para ir a África a facelo? Temos a solución, varios restaurantes galegos fan todo o posible para que probar esta carne convértase en toda unha aventura. Anímasche?

03 ago 2018 . Actualizado ás 00:52 h.

Pitón fileteada ou un trocito de canguro, cal crees que é a que sabe a pito? Estes sabores son difíciles de adiviñar. En ocasións, o noso padal non está acostumado e teñen unha textura que nunca antes imaxinásemos. Ao ser carnes salvaxes son moito máis duras, pero iso non quita que estean en grao sumo saborosas. «Non é un tipo de comida da que che entra antollo», di Manuel, dono do restaurante Adega Dous Avós, pero é algo que hai que probar, é un sabor único. 

Chegou o momento de innovar, de non aburrirse máis cun triste prato de comida. Os tempos cambian e hai que adaptarse a todo tipo de sabores. Non vale conformarnos só co raxo ou a tortilla, agora tamén queremos unha fondue de bisonte. Estes restaurantes non conciben ofrecer unha carta ao uso, buscan diferenciarse, darlle ao cliente un produto ben elaborado que non podería comprar nun supermercado corrente e, o máis importante, ofrecerlle unha experiencia única para que volvan e repitan. Son poucos, pero polo momento, conseguírono.

MIGUEL VILLAR

A BRAVA, OURENSE

Aurelio rexenta A Brava, un restaurante en grao sumo hipster que combina os pratos máis clásicos con outros moi pero que moi modernos. Teñen comida vegana, como humus con garavanzos e tostas en pan de Cea, e o que nos interesa, unhas hamburguesas de carnes exóticas que che farán ruxir como nunca antes. «Non temos un público marcado, aquí vén todo o que ten curiosidade», afirma. E é que no seu restaurante podemos ver a nenos e maiores gozar desta comida xuntos, todos quedan sorprendidos polo sabor deste tipo de comida e aseguran que repiten. «Recomendo que pidan a carne cociñada ao momento porque é moito máis saborosa», di Aurelio, aínda que a cociñan como pide a xente. O importante é probalo, o modo de facelo queda á vosa elección. Xogan cos sabores, amargo, doce, ás veces suave... Hai para elixir. «A carne máis suave é a de cebra, e as máis saborosas a de búfalo e a de venado», conta Aurelio, e cos seus acompañamentos pasa igual, cada ingrediente está totalmente pensado para acompañar a unha carne diferente, só debes consultar ao camareiro pola súa textura antes de aventurarche nun dos seus pratos.

COMBINACIÓNS PERFECTAS

Normalmente a hamburguesa de venado vai con queixo de cabra, a de búfalo con jalapeños, o canguro con parmesano, a cebra con mazá verde e o camelo, con cebola caramelizada. Unha combinación totalmente premeditada para facerche sentir cada un dos seus bocados. «Aquí pídense estas hamburguesas durante todo o ano -apunta Aurelio-. Este tipo de carnes non teñen unha data especial e pódesche dar esta homenaxe calquera día». Para probar o camelo non fai falta que sexa Nadal, aquí estanche agardando de luns a domingo.

emilio moldes

ADEGA DOUS AVÓS, PONTEVEDRA

E de Ourense a Pontevedra. Non fai falta que collas un machete e saias á selva a cazar estes animais, Manuel tráecho ao prato por ti. En Adega dous Avós cómese a cebra pouco feita, un pelín máis e podemos sentila correndo pola sabana, aínda que non che asustes se es dos de todo moi feito, porque che dan a posibilidade de cociñala ti mesmo para que lle deas o punto que máis che gusta. Aquí podes ser o rei da selva, ti elixes a carne e o modo de facela. O ferro de fondue está dispoñible para todo aquel que o desexe, aínda que eles tamén cha preparan encantados e con moito mimo. Teñen unha carta pensada para evocar unha viaxe por África en grao sumo exótico. Poderás sentirche en Kenia ou Mozambique ceando no mesmísimo centro de Pontevedra.

Todo empezou hai 15 anos, levaba aberto o seu restaurante tres cando veu un provedor ofrecéndolle carne de avestruz. Naquel momento ningún establecemento de Pontevedra ofrecía esa comida, polo que decidiu probar e ver que pasaba. E vaia se funcionou; un ano despois incorporou a carne de xabaril e a de cebra. Agora ten tamén canguro, pitón e ata crocodilo. O seu provedor é francés e cada tres meses tráelle todas as subministracións suficientes para abastecer os estómagos dos máis aventureiros de Pontevedra. «Adoito encargar 30 quilos de cada tipo de carne e envíanmas en porcións de 200 gramos», conta Manuel, dono do establecemento. E agora fixouse un novo obxectivo, conseguir carne de tarántula. Non a atopou aínda, xa que non é sinxelo que os provedores a vendan, pero está seguro de que acabará conseguíndoa. «Gustaríame moito probala e ver como sabe», afirma. De momento, as súas favoritas son a de avestruz e canguro, porque son as máis parecidas ao sabor que tería un filete de tenreira.

CAL É A súa CLIENTELA?

«A maioría son homes de 30 a 50 anos; son os que máis veñen probalo», afirma. Dinos que vén moita xente, pero que non todos repiten a miúdo, dado que son carnes caras e moi diferentes ao que estamos acostumados, e costa bastante habituar o padal. «O crocodilo ten un sabor entre pechuga e peixe sapo cocido», apunta Manuel, e a pitón debe facerse guisada, xa que a carne é moi dura. «Como mínimo ten que cocer durante catro horas, se a feixes á prancha é como morder un chicle», afirma. E para acompañar? «Depende do sitio, aquí cómese soa -indica Manuel-. Non lle pomos salsas nin acompañamentos para que non se mesturen os sabores, como moito engadimos algunhas patacas, pero nunca nada por amais ». Neste local queren que degustar esta carne sexa todo un pracer, e por iso, nada pode interferir no seu sabor. «Un filete de tenreira cómescho en casa, aquí vén a xente a probar cousas novas», explica Manuel, que tamén defende que os restaurantes deben achegar misterio e innovación en cada un dos seus pratos.

M.MORALEJO

PAPA'S EN VIGO

E do Leste de Galicia ímonos ao sur. Imaxínasche probando un prato de cebra en Vigo? Aínda que soa exótico e descoñecido, non hai que irse moi lonxe para iso: en Papa's poderás saborear carnes selváticas e vivir novas sensacións. Este restaurante está rexentado por dúas irmás, que no 2013 decidiron embarcarse neste proxecto e ata agora todo lles saíu ao pedir de boca. Marisol e Julia inventaron unhas receitas en grao sumo atrevidas á vez que descoñecidas para os vigueses. Bisonte, serpe ou cebra forman a pedra angular da súa carta.

UNHA VIAXE EN GRAO SUMO EXÓTICA

Estas carnes exóticas viaxan miles de quilómetros ata chegar ao seu destino, o teu prato. Veñen desde Canadá, Nova Zelandia ou Vietnam. E outro manxar que viaxa, aínda que non tanto, é o ovo de avestruz. É outro dos pratos estrela e normalmente compártese entre 6 ou 8 persoas debido ao seu gran tamaño. Aínda que algúns son autóctonos, a maioría veñen de fóra de Galicia. «Nesta zona había granxas pero fracasaron, de 100 funcionan agora catro ou cinco, porque o clima galego é moi húmido e non lles vai ben, é como querer criar un pingüín en Canarias», conta Marisol. Agora crearon unha nova variante, presentan a carne de serpe e crocodilo en formato hamburguesa para que deste xeito o prezo sexa máis baixo e máis xente poida achegarse a probar este manxar.

PACO RODRÍGUEZ

POLLERÍA MARY, NA Coruña

E dentro da praza de Lugo, na Coruña, hai un rinconcito da sabana onde menos cho agardas. En pollerías Mary hai algo máis que pitos. Ten produtos que nunca pensarías atopar alí e que son parte da venda diaria de Toñi, a vendedora deste posto tan emblemático. As carnes exóticas son a súa paixón, sempre quixo diferenciarse do resto de postos e por iso apostou por elas. Ao principio probou a vender a carne de poldro, e como funcionou tan ben, comezou a investigar outras novas. «Á xente gústalle atopar cousas raras e produtos novos no mercado», afirma Toñi. E vaia se é raro, quen ía dicir que poderiamos pedir medio quilo de crocodilo en plena Galicia? «O crocodilo pódeche saber a pito ou a peixe, a min sábeme a pito», confirma ela... (¡Como se nota que tira para casa!) O crocodilo sae máis barato que a pitón, e aínda que non é apto para todos os petos, merece a pena. Aínda por riba, Toñi tamén ten hamburguesas de cannabis e de gin tonic. Comprando aquí é imposible aburrirse.