¿Que meto e que non na neveira?

Explicámosche as condicións óptimas para conservar cada alimento

.
M.V.

Pensarás que é obvio... Pero a túa neveira non é un armario no que se mete de todo, nin é igual á do súper. ¿A froita, fría ou do tempo? Deixa de discutir coa túa media «laranxa» si as do zume van ou non van á neveira. É hora de deixar as teimas persoais ao carón e pescudar as condicións óptimas para conservar cada alimento. O xamón, ¡lonxe do frío! Que non cha dean con queixo...

1.SI O No, DEPENDE DA PULPA

Non todas as froitas son iguais. A súa taxa de respiración é diferente, así que atento. Afasta o frío do plátano, a piña, o mango, a papaya, a laranxa e o limón porque deteriora as súas propiedades, o seu aroma, textura e sabor. Outras froitas como as cereixas, as fresas e as uvas poden estar a temperatura ambiente para que maduren e, despois, conservarse na neveira.

.

2. O JAMONÍN CON CUIDADÍN

A regra de ouro para a perfecta conservación dos embutidos curados (xamóns, paletas e chacinas) é deixalos nun lugar entre 15º e 20º, para que os produtos non súen, evitando en todo momento que a luz solar incida sobre as pezas. Unha despensa ou unha adega serían a zona perfecta. A cousa cambia cando falamos do embutido envasado, que este si que necesita que o frigorífico o acolla.

.

3. O CHOCOLATE CON FRÍO PERDE TODA A súa ESENCIA

Ariel Hernán Mendizábal Rei , experto en chocolate, ten a clave. Un dos ingredientes que encarecen o chocolate é a manteiga de cacao e, aquí, atopamos a razón de por que debemos evitar metelo na neveira. Trátase dun produto moi sensible, que é como unha esponxa e absorbe todo. Así que a súa temperatura ideal é dunha humidade dun 65% e unha temperatura duns 17-18º, apunta. 

.

4. TINTO FÓRA, BLANCO DENTRO

A oxidación do viño acelérase a maior temperatura, por iso é conveniente gardalo se non imos bebelo de golpe. Iso si, o tinto permítenos telo fóra cun pouco máis de marxe. Ten máis aguante de conservación que uno branco ou un rosado, aclara Xoán Crujeiras, chef do restaurante Bido, na Coruña.

5. ELIXE BEN ONDE GARDAS A LEITUGA

Hortalizas frescas como as leitugas, os cóengos ou as rúculas envasadas necesitan un sitio especial na neveira: non moi ao fondo porque o frío se apoderará delas. O problema ocorre unha vez aberta a bolsa, así que coidado coa súa conservación porque non adoitan aguantar máis de 3 días.

.

6. O SITIO DOS OVOS ESTÁ DENTRO 

E estarás a pensar que no súper os teñen fóra. Pero para todo hai explicación. Os ovos deben conservarse a temperatura constante ata chegar a casa, para evitar cambios bruscos de temperatura, xa que axuda a conservar a frescura do ovo. Iso si, ao chegar a casa o seu sitio perfecto é a neveira, aseguran a YES en Coren. E por certo, os ovos non teñen data de caducidade, senón de consumo preferente. Si a data pasou pero están en bo estado, pódense consumir igual.

7. O TIPO DE QUEIXO MARCA A súa TEMPERATURA IDEAL

O queixo necesita o frío para conservar as súas propiedades: o sabor, a textura e o aroma, pero tamén para manterse en bo estado. Dejémoslo claro, podemos dicir que se dividen en dous. As pastas brandas, como o rulo de cabra ou o Camembert, que son moito máis sensibles e necesitan conservarse en frío (entre 2 e 6º), e as pastas prensadas, como un Manchego ou un Idiazábal, que necesitan frío (entre 6 e 12º) pero non tan directo, así que colle un pañito ou papel filme e todo listo, explica Luis Villar Queiruga, propietario dunha quesería na Coruña. 

8. COMIDA PRECOCINADA SEMPRE NA NEVEIRA

Controlar o tándem tempo-temperatura é algo primordial coas comidas preparadas, advirte o chef Xoán Crujeiras. Outro dos requisitos necesarios para a súa perfecta conservación é ter o envase ben pechado ou filmado e coa cantidade xusta.

Votación
24 votos
Comentarios

¿Que meto e que non na neveira?