Do dónut de cocido ás fontes rebosantes

Begoña Rodríguez Sotelino
begoña r. sotelino VIGO / LA VOZ

VIGO CIDADE

El dónut de cocido, en Enxebre.
O dónut de cocido, en Enxebre. M.MORALEJO

A tempada arrinca cunha delicatesen a concurso no certame O Petisquiño

16 novs 2023 . Actualizado ás 05:00 h.

A tempada de cocido está en todo o seu esplendor e a pesar de que a tradición obrigaría ao prato clásico invernal a moverse por uns parámetros estritos, sempre hai físgoas de creatividade e orixinalidade que os ases das cociñas atopan para sorprender. É o caso do restaurante Enxebre (Cuba, 26) que propón un entrante que parece un dónut, pero é un bocado concentrado de cocido. É unha explosión de sabores e toda unha experiencia que se pode degustar por 5 euros durante a celebración do certame de tapas O Petisquiño, no que participan ata o 26 de novembro 37 locais de Vigo, aínda que os responsables e cociñeiros do establecemento, Patricia e Marcos, barallan telo tamén despois desta data e non limitarse a un período tan curto. A súa receita envolve nunha masa frita as carnes do cocido desmigadas e o efecto glaseado que conseguen, lógrano coa cobertura de caldo de cocido que leva. Sérvese como entrante que se molla en caldo e está dispoñible na carta de mércores a domingos (luns e martes, pechan).

M.MORALEJO

Os días favoritos no sector para preparar este prato calórico e habitualmente abundante son os sábados e domingos, que son tamén os que a maior parte da poboación ten máis tempo para sentarse ante unha boa mesa sen présas. A media de prezos oscila entre os 12 e 20 euros.

En A Mina hay cocido los miércoles.
Na Mina hai cocido os mércores. M.MORALEJO

O sábado é o día que elixen no restaurante Soutomayor (Manuel Núñez, 8), pero tamén o teñen os mércores. O responsable do local, Pepe Fernández, consente á súa clientela desde hai 23 anos cun despregamento de carnes de porco, tenreira, costela, orella, chourizo e tres clases de verduras da zona (jicho, lorena e rizo), que o acompañan.

Clientes degustando un cocido en O Rincón.
Clientes degustando un cocido no Rincón. M.MORALEJO

Xusto ao lado está o mesón O Rincón (Manuel Núñez,10), un establecemento que insere na súa carta pratos da cociña tradicional galega coa peruana, e os sábados dedícaos ao cocido sen que ningunha das súas inclinacións gastronómicas perda a súa esencia.

Pola zona centro aínda hai máis opcións. No mesón A Aguia (Perú, 2) fano xoves e domingos, e para non quedar sen el, é mellor reservalo. Esa máxima serve para todos, pero máis nalgúns casos como este, onde a alta demanda require unha chamada a tempo. Non moi lonxe de alí está outra taberna tradicional, Rabuda (Doutor Cadaval, 32), que prepara uns contundentes cocidos os domingos.

En Central Pork son especialistas.
En Central Pork son especialistas. Óscar Vázquez

O Novo Derby (Urzaiz, 21) é outro dos que o manteñen na súa carta invernal desde hai décadas e os seus días son os xoves e domingos.

Na taberna A Mina (San Vicente, 8) decántanse polos mércores para ofrecer o seu. Ademais, este ano, as súas fontes colmadas de carne, verdura e patacas, con sopa fumarenta de primeiro, locen con máis brillo porque a plataforma gastronómica da Guía Repsol outorgáronlles un Solete Repsol, que lles dá gasolina para seguir con máis ganas a este modernizado bar septuaxenario do Casco Vello, condición que comparte co Bar Primavera (Ronda de Don Bosco, 17), con cocido todos os venres, que serven en dúas quendas e con reserva previa recomendada. Regresando ao Casco Vello cabe mencionar ás Marías (Real, 32), que adoitan telo os sábados e anuncialo nas súas redes sociais. En casa Bonín (O Porto, 2), fano os xoves, como no Mesón Padrenda (Brasil, 20).

Caso único é o Central Pork (Via Norte, 40), restaurante temático especializado en ofrecer unha gama de pratos baseados principalmente na carne de porco, así que o cocido alí sae como churros de venres a domingo, e moitos clientes acoden a este establecemento para levarllo a casa. Esa modalidade tamén ten moito éxito na Tahona de Colmeiro ( Pintor Colmeiro, 6) e no mesón Pontedeva (Pintor Colmeiro, 10), que elixe os domingos para colocar enormes potas sobre os fogóns, como nas Táboas (Rosalía de Castro, 57) onde Juan e o seu socio afánanse en dar un servizo rápido e uns cocidos máis que xenerosos.

En Las Tablas, cada domingo.
Nas Táboas, cada domingo. M.Moralejo

Saíndo do centro de Vigo as posibilidades non minguan. En Coia, ao lado do centro de saúde está As Cancillas (Camiño Figueirido, 99), que o ten os domingos, como en Mabia (Fotógrafos Irmáns Sarabia, 14), A Pasiva 2.0 (Fragoso, 23) e A Portuguesa (Fragoso, 46) e no barrio de Teis, na do Chicho (Xulián Estévez, 58) fano os venres. No exclusivo Asador Soriano de Bembrive, os venres como día fixo ou por encargo cando o cliente o pida. O restaurante do Hotel Nagari, Século XXI, prepárao os domingos por 40 euros o cuberto.

A lista é infinita. O Meson Barcelona (Barcelona, 5), a Tapería Mirambel (Canido, 125), Lobis Home (Mantelas, 65)... É imposible recoller todas as opcións que existen en Vigo e arredores para gozar do prato estrela que chega antes que o frío.

O «top one» de TripAdvisor

Polo cocido que fan os domingos na Ourensá (Avenida Fragoso, 55) cre a súa propietaria, Rebeca Guede, que comezou o seu ascenso á cima na plataforma TripAdvisor. O local colocouse no número 1 entre 680 restaurantes de Vigo neste popular medidor de opinións de usuarios. A moza emprendedora natural de Ourense e experta en cociña canaria lavoulle a cara ao mesón O Vinadero e converteuno en «top».