A tempada arrinca cunha delicatesen a concurso no certame O Petisquiño
16 novs 2023 . Actualizado ás 05:00 h.A tempada de cocido está en todo o seu esplendor e a pesar de que a tradición obrigaría ao prato clásico invernal a moverse por uns parámetros estritos, sempre hai físgoas de creatividade e orixinalidade que os ases das cociñas atopan para sorprender. É o caso do restaurante Enxebre (Cuba, 26) que propón un entrante que parece un dónut, pero é un bocado concentrado de cocido. É unha explosión de sabores e toda unha experiencia que se pode degustar por 5 euros durante a celebración do certame de tapas O Petisquiño, no que participan ata o 26 de novembro 37 locais de Vigo, aínda que os responsables e cociñeiros do establecemento, Patricia e Marcos, barallan telo tamén despois desta data e non limitarse a un período tan curto. A súa receita envolve nunha masa frita as carnes do cocido desmigadas e o efecto glaseado que conseguen, lógrano coa cobertura de caldo de cocido que leva. Sérvese como entrante que se molla en caldo e está dispoñible na carta de mércores a domingos (luns e martes, pechan).
Os días favoritos no sector para preparar este prato calórico e habitualmente abundante son os sábados e domingos, que son tamén os que a maior parte da poboación ten máis tempo para sentarse ante unha boa mesa sen présas. A media de prezos oscila entre os 12 e 20 euros.
O sábado é o día que elixen no restaurante Soutomayor (Manuel Núñez, 8), pero tamén o teñen os mércores. O responsable do local, Pepe Fernández, consente á súa clientela desde hai 23 anos cun despregamento de carnes de porco, tenreira, costela, orella, chourizo e tres clases de verduras da zona (jicho, lorena e rizo), que o acompañan.
Xusto ao lado está o mesón O Rincón (Manuel Núñez,10), un establecemento que insere na súa carta pratos da cociña tradicional galega coa peruana, e os sábados dedícaos ao cocido sen que ningunha das súas inclinacións gastronómicas perda a súa esencia.
Pola zona centro aínda hai máis opcións. No mesón A Aguia (Perú, 2) fano xoves e domingos, e para non quedar sen el, é mellor reservalo. Esa máxima serve para todos, pero máis nalgúns casos como este, onde a alta demanda require unha chamada a tempo. Non moi lonxe de alí está outra taberna tradicional, Rabuda (Doutor Cadaval, 32), que prepara uns contundentes cocidos os domingos.
O Novo Derby (Urzaiz, 21) é outro dos que o manteñen na súa carta invernal desde hai décadas e os seus días son os xoves e domingos.
Na taberna A Mina (San Vicente, 8) decántanse polos mércores para ofrecer o seu. Ademais, este ano, as súas fontes colmadas de carne, verdura e patacas, con sopa fumarenta de primeiro, locen con máis brillo porque a plataforma gastronómica da Guía Repsol outorgáronlles un Solete Repsol, que lles dá gasolina para seguir con máis ganas a este modernizado bar septuaxenario do Casco Vello, condición que comparte co Bar Primavera (Ronda de Don Bosco, 17), con cocido todos os venres, que serven en dúas quendas e con reserva previa recomendada. Regresando ao Casco Vello cabe mencionar ás Marías (Real, 32), que adoitan telo os sábados e anuncialo nas súas redes sociais. En casa Bonín (O Porto, 2), fano os xoves, como no Mesón Padrenda (Brasil, 20).
Caso único é o Central Pork (Via Norte, 40), restaurante temático especializado en ofrecer unha gama de pratos baseados principalmente na carne de porco, así que o cocido alí sae como churros de venres a domingo, e moitos clientes acoden a este establecemento para levarllo a casa. Esa modalidade tamén ten moito éxito na Tahona de Colmeiro ( Pintor Colmeiro, 6) e no mesón Pontedeva (Pintor Colmeiro, 10), que elixe os domingos para colocar enormes potas sobre os fogóns, como nas Táboas (Rosalía de Castro, 57) onde Juan e o seu socio afánanse en dar un servizo rápido e uns cocidos máis que xenerosos.
Saíndo do centro de Vigo as posibilidades non minguan. En Coia, ao lado do centro de saúde está As Cancillas (Camiño Figueirido, 99), que o ten os domingos, como en Mabia (Fotógrafos Irmáns Sarabia, 14), A Pasiva 2.0 (Fragoso, 23) e A Portuguesa (Fragoso, 46) e no barrio de Teis, na do Chicho (Xulián Estévez, 58) fano os venres. No exclusivo Asador Soriano de Bembrive, os venres como día fixo ou por encargo cando o cliente o pida. O restaurante do Hotel Nagari, Século XXI, prepárao os domingos por 40 euros o cuberto.
A lista é infinita. O Meson Barcelona (Barcelona, 5), a Tapería Mirambel (Canido, 125), Lobis Home (Mantelas, 65)... É imposible recoller todas as opcións que existen en Vigo e arredores para gozar do prato estrela que chega antes que o frío.
O «top one» de TripAdvisor
Polo cocido que fan os domingos na Ourensá (Avenida Fragoso, 55) cre a súa propietaria, Rebeca Guede, que comezou o seu ascenso á cima na plataforma TripAdvisor. O local colocouse no número 1 entre 680 restaurantes de Vigo neste popular medidor de opinións de usuarios. A moza emprendedora natural de Ourense e experta en cociña canaria lavoulle a cara ao mesón O Vinadero e converteuno en «top».