A fórmula secreta do requeixo con mel

Begoña Rodríguez Sotelino
begoña r. sotelino VIGO / LA VOZ

AS NEVES

M.MORALEJO

As Neves celebra a próxima fin de semana a festa na que se pode degustar o combinado de ingredientes naturais que conquista padais da man da Sociedade Cooperativa Condado-Paradanta

22 mares 2024 . Actualizado ás 01:06 h.

O requeixo con mel das Neves é un dos manxares con orixe nas Rías Baixas que non ten competencia. O seu segredo é o peor gardado da historia e carece de poesía, aínda que hoxe sexa o día internacional deste xénero literario. Pero como asegura Lucía González, que convive con este elaborado lácteo desde que era nena, «o requeixo non ten misterio, é leite cruda pasterizada», resume restando importancia a un proceso no que se engaden fermentos e callo a un sistema non tan sinxelo, xa que a traballadora leva horas sen parar e evita deterse uns instantes por se o cambio de temperatura estraga o seu labor.

A primeira lección que hai que aprender sobre o requeixo é que non é requesón. O das Neves é un queixo fresco sen sal que se elabora só con leite de vaca, mentres que o segundo sae do soro do leite.

A natural sinxeleza dos ingredientes do requeixo convérteo nun alimento saudable, unha sobremesa deliciosa que se podería subir ao podio dun mercado do doce onde brillan as graxas saturadas e os pasteis bañados en mil salsas. O privilexio do seu goce non fai moito que estaba só ao alcance duns poucos, pero entidades como a Sociedade Cooperativa Condado-Paradanta, organización agraria que naceu do desexo de comercializar dous produtos da comarca, o queixo que antes era do seu propio gando, e o mel que segue saíndo das abellas nos seus montes, ata entón de escasa produción. Levan máis dun cuarto de século traballando con este combinado infalible e lograron que sexa un pracer compartido que chega ao padal de miles de persoas xa que despacha online e distribúese en máis de mil tendas e restaurantes de todo o país. «Todos os anos é o mesmo, pero cada vez é moito mellor porque gañamos en experiencia, melloramos a capacidade organizativa e van incorporándose outras persoas ao proxecto con novas ideas, novos obxectivos e máis optimismo», sinala Alejandro Martínez, presidente da entidade para o que o requeixo con mel si ten unha fórmula que o fai especial: «É a mestura de tradición e cariño», asegura sobre un produto que o ano pasado logrou o selo de Artesanía Alimentaria, etiqueta de certificación que concede a Xunta de Galicia.

Aínda que é un bocado que se pode degustar todo o ano, a súa festa celébrase sempre o venres e o sábado de Semana Santa. Este ano, xa que logo, a cita é a que vén, os días 29 e 30 de marzo. Martínez afronta con ilusión esta cita que será a número 31 e aclara que a Feira do Requeixo e do Mel empezou a celebrarse en 1991 «peros nós fixémonos cargo no 2002, que foi cando iniciamos o proceso de elaboración aquí», conta para, a continuación, ter un recordo moi especial para a mestra quesera Alsira Álvarez Galboa, falecida a semana pasada, que foi fundamental na empresa: «Será o noso primeiro ano sen ela», lamenta o xerente con dobre pesar, xa que a muller, que xa estaba xubilada, era tamén a súa sogra e é que como explica, a cooperativa é moi familiar e case todos os membros teñen vínculos de sangue.

Lucía González, nevense da parroquia de Santa Marta de Ribarteme e traballadora da cooperativa, creceu rodeada de requeixo. «O facían a miña nai e a miña avoa. Todas as familias da zona que tiñan vacas o facían nas súas casas», conta sobre unha tarefa que se converteu no seu emprego no que leva xa oito anos, desde que se xubilou a súa nai. Dela e de Lita, outra cooperativista que tamén se retirou, aprendeu a perfeccionar o elaborado que leva un proceso de escurrido, secado e amasado.

O requeixo das Neves elabórase con leite que traen desde Celanova xa que O Condado perdeu a súa cota láctea hai anos. Ademais, agora pelexan coas depredadoras e voraces velutinas. «Necesitamos máis axuda e atención», reclama o xerente, que explica que as avespas fixeron que se reduza considerablemente a produción. «Antes tiñamos colmenares pequenos e agora son máis grandes pero para repartir a perda entre todos», explica.

 

1.500 quilos para a festa

A XXXI Feira do Requeixo e do Mel está catalogada como Festa de Interese Turístico de Galicia e repártense preto de 1.500 quilos de requeixo e entre 500 e 1.000 quilos de mel nun evento multitudinario que visitan de media unhas 5.000 persoas por xornada. Este ano prepararon un completo programa que se iniciará o venres, 29, ás 11.00 horas e a chef Begoña Vázquez encargarase da lectura do pregón ás 13.30. O sábado 30, ás 10.00 horas comezará a I Exposición dá Camelia e ás 11.00 a feira abrirá as súas portas Tamén ás 11.00 empezará o I Rali de Coches Clásicos e ás 13.00: Certame de Música Tradicional Transfronteiriza.  Ás 21.30 horas, como fin de festa, terá lugar a actuación do grupo Broken Peach.