O pan de morto mexicano conquista o padal vigués

Begoña Rodríguez Sotelino
begoña r. sotelino VIGO / LA VOZ

VIGO

Óscar Vázquez

Os doces típicos do Día de Defuntos do país latinoamericano pódense atopar en panadería local e «online»

01 novs 2023 . Actualizado ás 18:03 h.

México lánzase á conquista de Vigo a través do padal. Tras a súa cociña e os seus combinados, chegan os seus doces. A globalización da oferta gastronómica apúntase a descubrir outras tradicións. Á pastelería típica que nestas datas ao redor do Día de Defuntos e Todos os Santos, ten por costume a elaboración dos huesitos de santo e os bolos de vento, súmanselle os rituais doces doutras latitudes. Os doces mexicanos para a xornada dedicada a lembrar aos seres queridos, que os mexicanos chaman Día dos Mortos, arrasan en Vigo.

Unha das primeiras panaderías locais en apuntarse á tendencia foi Békari, que tras afianzarse no despacho en cálea Marqués de Valladares 2, acaba de abrir outro local, este xa con obrador, na zona de Povisa (rúa Salamanca, 10). José Manuel Fernández é o mestre panadeiro detrás de ambos, aínda que as súas orixes e o obrador orixinal é O Forno de Mosende, no Porriño, onde comezou o negocio familiar nos anos 60, pero que agora está pechado por obras de reforma.

Fernández conta que comezaron fai un par de anos coas especialidades de México: «Probeino aquí, porque temos un panadeiro mexicano, Francisco, que un día nos fixo eses bolos e encantáronnos», lembra engadindo que hai dous tipos, o pan de morto e a cuncha mexicana. «A base é a mesma nos dous, pero o pan leva como decoración unhas siluetas con forma de ósos dun esqueleto e a cuncha leva por amais unha pasta con azucre e fresa ou cacao. E tamén están os muertitos, que son como o pan de morto pero coa figura dun cadáver», explica. O resultado é parecido a un brioche, «pero sabe diferente porque adoitan ir aromatizados con auga de azahar, canela e noz moscada, non con anís ou froita, como aquí», razoa. O Día dos Mortos, os mexicanos van aos cemiterios e ademais para comer eses doces, preparan uns altares nos que deixan eses bolos para os seus defuntos.

 O responsable de Bekari sinala que ademais de despachalos en Vigo, «vendemos moito en varias zonas de Galicia onde residen colectivos de mexicanos» e asegura que en Vigo a xente «estase animando moitísimo a probar. Tamén é certo que nós fomentamos que o fagan porque ofrecemos degustacións de cando en vez, pero unha vez que proban, compran». Ata o domingo, 5 de novembro, seguirán facéndoos.

Outro xeito de conseguilos é vía online a través da páxina Latéxame Chocolate, en Facebook e Instagram. Daniela Timal, mexicana de Puebla afincada en Vigo hai dous anos, comezou a facer pan en casa porque botaba de menos o do seu país. «O de aquí está moi rico, pero estrañaba o noso. A base é a mesma, fariña auga e fermento, pero alá facemos pezas individuais».

Nesta época fai pan de morto por encargo «hai variacións segundo os diferentes estados mexicanos, pero o pan de morto é igual en todos», afirma mentres conta que sopesa abrir algún punto de venda físico. Tamén se atopa online baixo pedido en Love Cupcakes, que organiza ademais un taller para nenos o 4 de novembro na asociación de veciños de Lavadores. En Calaveritas Mexicanas fan caveiras de azucre.