O Dépor pon un pé en Primeira

TORRE DE MARATHÓN

Cartabia e Quique deron ao seu equipo unha vantaxe vital para a volta do domingo en Mallorca (2-0)

21 jun 2019 . Actualizado á 11:59 h.

Como os Stoja. Ou os de Beci. Ou como Xisco e Marchena nos ascensos máis recentes. Os goles de Cartabia e Quique tocaron onte á noite ás portas de Primeira División. Só faltan os noventa minutos de Son Moix para que este equipo, que xa deu toda unha lección de solvencia en Málaga, regrese á máxima categoría. Os coruñeses dobregaron a un rival que xogou toda a segunda parte cun menos tras a arrepiante entrada de Pedraza a un Bergantiños que tivo que ser trasladado de urxencia ao hospital e foi intervido de madrugada. Practicáronselle 70 puntos de sutura.

A esa visión de contemplar o seu capitán cunha tremenda fenda na cabeza e á lesión de Somma só un suspiro despois, que deixou ao Deportivo cun único central puro no campo, houbo de sobreporse este equipo cun talento tan grande como a perna esquerda de Fede Cartabia e uns pulmóns que non caben en Riazor. A inchada levou polo aire a un equipo que acabou exhausto, pero ao que o corazón nunca fallou.

Como ocorreu contra o Málaga, o Deportivo tardou en entrar ao partido. Por sorte, esta vez non encaixou, pero hai que afearlle que tardou case un cuarto de hora en facerse co control dun encontro no que sempre nadou a favor de corrente. Tamén é certo que o Mallorca chegaba e chegaba, pero sen remates a porta. Así, contra un rival que ameazaba, pero non se atrevía a pegar, o Deportivo acabou facéndose aos poucos co partido ata desencadear o agardado furacán que varreu ao rival.

Cartabia revelouse como o que máis soprou. Non é a hora de acordarse cantas xornadas se pasou o arxentino a un rendemento moito menor ao que está a ofrecer nesta promoción. Hai que gozar que se xa se revelou decisivo nas semifinais, onte á noite volveu concitar todos os focos. Das súas botas non só saíu o gol posterior, senón ao cuarto de hora un envelenado pase atrás desde a liña de fondo que Carlos Fernández de primeiras xutou fóra. Foi case tan inexplicable como o cabezazo que á media hora Raíllo rematou fóra desde o punto de penalti tras un córner botado por Salva Sevilla.

Claro que non houbo nin tempo de tremer. De todo ocupouse o 11 do Dépor. Recibiu a falta na posición de extremo dereito e coa súa espléndida zurda executou un lanzamento perfecto no que o balón completou unha parábola endiañada que se coou pola escuadra de Reina. Un gol de primeira.

A acción puxo o punto final a unha primeira parte, pois os sete minutos que quedaban non xogaron. E mellor que nunca sucedesen. Primeiro ocorreu o brutal choque en nivel de céspede entre Pedraza e Bergantiños, que acabou co deportivista trasladado en ambulancia por culpa dunha espectacular fenda na cabeza, pero polo menos consciente tras uns instantes de tensión en Riazor, e o mallorquinista expulsado no vestiario. De inmediato, á traumática marcha do capitán seguiulle que Somma pediu o cambio por lesión. Foi substituído por David Simón, polo que Bóveda tirou de polivalencia para disputar o resto do partido como central zurdo. Con Marí lesionado e Íñigo apartado non queda outra.

O Mallorca, en inferioridade, enredou todo o que puido nunha segunda parte xogada de principio a fin no seu campo e nun Riazor convertido no xogador número doce, trece e catorce. A afección empurrou como nunca a un Dépor ao que os minutos e as ocasións escapábanlle entre os dedos. Porque nin Pedro, nun violento disparo desde a frontal, nin os centros de Saúl e Simón aos que non chegaron Carlos nin o propio Pedro, deron na diana.

O gol chegou con emoción, como non podía ser doutro xeito neste partido ao que a emoción devorou. Quique marcou en boca de gol, pero o Mallorca reclamou que non superou a liña. Sen tecnoloxía de liña de gol á que botar man, e tras uns minutos eternos, o árbitro e o asistente acordaron conceder o 2-0. Un tanto que pode valer un ascenso.

Ficha técnica:

2 - RC Deportivo: Dani Giménez; Bóveda, Duarte, Somma (David Simón, min.47+), Saúl; Fede Cartabia (Borja Valle, min.83), Bergantiños (Vicente Gómez, min.43), Edu Expósito, Pedro Sánchez; Carlos Fernández e Quique González.

0 - RCD Mallorca: Raíña; Xastre, Valjent, Raíllo, Estupiñán; Pedraza; Lago Júnior, Dani Rodríguez, Salva Sevilla (Gámez, min.79), Leo Suárez (Baba,min.52); e Abdón Prat (Budimir, min.63).

Goles: 1-0, min.37: Cartabia. 2-0, min.81: Quique González.

Árbitro: Trujillo Suárez, do Comité Tinerfeño. Expulsou con vermello directa a Pedraza (min.41), do Mallorca. Ademais, mostrou amarela a Edu Expósito (min.48+) e Pedro Sánchez (min.65), do Deportivo; e a Xisco Campos (min.48+), Xastre (min.48+), Leo Suárez (min.48+), Lago Júnior (min.54), Reina (min.80) e Raíllo (min.92), do Mallorca.

Incidencias: Partido da ida da eliminatoria final da promoción de ascenso disputado no Estadio Abanca-Riazor ante 29.363 afeccionados, segundo o Deportivo.