Patrocinado porPatrocinado por

A Fundación Grande Covián premia ao presidente das confrarías españolas por defender a dieta saudable con peixe

Somos Mar REDACCIÓN / LA VOZ

PESCA E MARISQUEO

XAIME RAMALLAL

Valora tamén o labor didáctico de Basilio Otero para achegar o mundo do mar á sociedade

19 sep 2025 . Actualizado á 04:46 h.

O padroado da Fundación Grande Covián decidiu outorgar ao galego Basilio Otero, presidente da Federación Nacional de Confrarías de Pescadores (FNCP), a distinción Incorporar a Gastronomía ao Mundo Cultural e Comer Saúde. Trátase dun galardón que recoñece o labor desenvolvido por este a cargo da entidade polo seu defensa de dietas saudables baseadas no consumo de peixe, o impulso ao sector pesqueiro a través do diálogo, a participación e o consenso, así como o seu esforzo por garantir a sustentabilidade e competitividade da pesca española, sempre en equilibrio coa protección do medio ambiente.

A fundación tamén valorou o seu labor didáctico para achegar o mundo do mar á sociedade e fomentar a súa aprecio.

Carlos Guardado, patrón da Fundación Grande Covián e Académico da Academia Galega de Gastronomía, subliñou que o premiado destaca «pola súa banda profesional», pero tamén polo seu lado humano, cunha grande implicación no mundo social no que vive a través da pesca». Destacou, así mesmo, «o seu empeño en proporcionarnos o mellor do mar, sempre desde un punto de vista sostible, conecta co legado de Grande Covián, quen tamén defendía que os mellores peixes e mariscos das nosas costas chegasen á mesa de todos os cidadáns».

A Fundación Grande Covián, constituída en 1997 como entidade cultural privada, ten como obxectivo o desenvolvemento de actividades científicas e culturais inspiradas no legado do profesor Francisco Grande Covián, referente internacional en nutrición. O investigador lembraba que «o home primeiro quixo comer; logo quixo comer ben e incorporou a gastronomía ao seu mundo cultural; agora, ademais, quere comer saúde».

Neste sentido, os pescadores españois poñen ao dispor dos consumidores máis de 300 especies de peixes e mariscos, capturados en practicamente todos os océanos do mundo, lembra a FNCP nun comunicado.

Pola súa banda, o presidente das confrarías e patrón maior de Burela agradeceu o recoñecemento e manifestou que, «aínda que o noso traballo non busca o recoñecemento, sempre resulta gratificante recibilo; máis aínda cando provén da Fundación Grande Covián, un referente no ámbito da saúde». Engadiu que, á fin e ao cabo, «a saúde é a base da nosa felicidade e benestar, e non hai mellor xeito de coidala que incorporando á dieta pescados e mariscos, alimentos tan valiosos como necesarios».