A nécora galega xa é en luxo porque se pesca pouca e págase como nunca
PESCA E MARISQUEO

Cotiza a 26 euros o quilo en lonxa, onde a oferta cae a mínimos históricos
23 ago 2025 . Actualizado á 04:45 h.Non é dos máis caros, pero a nécora sempre foi un dos mariscos máis valorados do mercado, reservado para ocasións especiais. Gozar de polo menos unha, dándose o gusto ou por invitación, tamén require paciencia para ir sacando a súa deliciosa carne branca dos seus cinco pares de patas e da súa caparazón. Igual que outros moitos alimentos, aos mercados chegan de distintas procedencias, habitualmente conxeladas. Saborealas frescas non está ao alcance de todos, pero xa é un luxo se ademais son galegas, as máis apreciadas por textura e sabor. E este verán, máis que nunca porque se pesca pouca e os prezos baten marcas, esporeados pola demanda de turistas que aproveitan para comelas en Galicia, onde polo xeral lles custan considerablemente menos que nas súas localidades de orixe.
Pero hai tan poucas que desde que o 1 de xullo acabouse a veda e os naseiros volveron collelas, nas lonxas o quilo cotiza ata o de agora a medias de 26 euros, a máis alta do que vai de siglou, sen o 10% de IVE nin taxas de ao redor do 3%. Antes de saír da rula, o quilo xa rolda os 30 euros. Sumando custos e marxes da cadea de distribución, incluídas diminucións do produto, ao consumidor poden saírlle a 40 euros. É unha media, porque marcan as diferenzas o tamaño e o xénero (as femias páganse mellor). De feito, nas rulas galegas os mellores exemplares deste afamado crustáceo chegaron a cotizar a 80 euros o quilo.
Peixarías e rulas
Desde unha peixaría tradicional de Viveiro comentan que as nécoras de talla extras grande, esas nas que catro pezas pesan un quilo, poden conseguirse entre 50 e 60 euros. Tamén en Viveiro, as de menor tamaño ofrecíanas a 25 euros noutra peixaría tradicional. Nunha tenda que as comercializa por internet e lévaas a domicilio a calquera localidade española da península, as de tamaño grande (de cinco a sete pezas por quilo) ofrécenas a 84 euros e a 55 as medianas (de oito a dez pezas). Nalgunhas tendas de proximidade estas últimas poden oscilar entre 35 e 45 euros. Todas esas son referencias indicativas, xa que en cada establecemento e en cada localidade os prezos varían porque inflúen varios factores.
Por exemplo, onde fosen adquiridas. De feito, aínda sendo todas capturadas en Galicia, as cotizacións en primeira venda oscilan entre rulas. Cifras oficiais de PescadeGalicia, plataforma xestionada pola Consellería do Mar, demóstrano. Nas seis lonxas de onde saíron gran parte dos 25.000 quilos poxados desde o 1 de xullo ata o de agora, o valor medio por quilo fluctúa entre os 16 euros en Camariñas e os 37 no Grove. Preto deste última, Cangas, a 35 euros o quilo, mentres en Ribeira pasa de 28, en Vigo de 26 e na Coruña roza os 20. Case á vez, con máis de 4.000 quilos en cada unha, os mercados de referencia en primeira venda son o vigués e o coruñés, seguidos polo Grove (máis de 3.000), Ribeira (2.700) e Camariñas, onde roldan os 1.600 quilos.
Un 24% máis que no 2023
A nécora galega págase máis que nunca, cos 26 euros por quilo que supoñen un 4% máis que a media do pasado verán por estas datas, pero un 24% por amais do estío do 2023 e o dobre que a comezos do século XXI.
Encarecéronse tanto porque en xullo e no que vai de agosto dos dous últimos anos as vendas nas lonxas caeron a mínimos históricos, con pouco máis de 25.000 quilos en cada período. Superan por moi pouco aos poxados nos peores veráns do século para este crustáceo, o 2003 e o 2002, segundo as estatísticas de PescadeGalicia. Comparando coa media dos últimos dez anos, a oferta de nécora galega fresca reduciuse neste verán un 30 %, e un 22% se se toma como referencia a media desde o 2000.