Bonito barato e abundante convértese en produto reclamo de supermercados
PESCA E MARISQUEO

Cadeas de distribución ofréceno enteiro a pouco máis do que cotiza en lonxa
04 jul 2025 . Actualizado á 04:45 h.Adiantáronse máis que nunca as primeiras descargas de bonito do norte. A 14,45 euros o quilo cotizaron as mellores pezas o 19 de maio en Burela, lonxa que concentra en Galicia as vendas deste peixe azul de tempada. Como os barcos non conseguían localizar os cardúmenes, seguiu chegando a contagotas e o prezo en primeira venda roldaba os 11 euros. Tras navegar na súa procura ata as Azores, hai tres semanas a flota deu co Thunnus alalunga ao norte e ao este do Cantábrico. Desde entón desembarcou dous millóns de quilos. Polo repentino paso da escaseza á abundancia, a cotización baixou e o bonito volveu ser tan alcanzable como habitualmente: en lonxas, cinco euros o quilo polos exemplares máis bos. Por pouco máis o ofrecen enteiro supermercados dalgunhas cadeas de distribución, un produto reclamo para captar clientes e un aliciente engadido para os habituais.
A 4,95 euros o quilo saía o atún branco fresco máis económico que podía comprarse este xoves nun establecemento da cidade da Coruña, onde en anacos rozaba os 10. Noutro a mesma rede comercial, situado nunha das localidades máis poboadas da Mariña lucense, enteiro custaba 6,99 e ao corte, 10,90.
Como o que é, unha oportunidade, presentábase o bonito nas peixarías doutra cadea que o vendía entero a 6,75 euros o quilo. De oferta —a 9,95 en toros—, publicitábao unha rede diferente a esa nos seus folletos. Rebaixándoo tamén do seu anterior prezo, noutra era posible adquirilo en anacos a 12,99 euros o quilo.
Polo mesmo motivo que esas empresas de distribución —que abunda e neste momento é barato—, nunha peixaría tradicional de Viveiro despachaban este xoves a peza enteira a 5,90 o quilo, e a 11,90 en toros.
De 1,56 a 5,35 nalgunhas lonxas
Sen o 10% de IVE nin taxas que roldan o 3%, en lonxas como a de Burela os bonitos máis pequenos poxáronse entre 1,56 e 2,55 euros, e os máis grandes, entre 3,35 e 5,35. E na rula de Vigo cotizaron entre 3,25 e 4,50.
A finais da semana anterior a San Xoán comezaron as descargas do Thunnus alalunga que os pescadores lograran capturar no Cantábrico, a case 300 quilómetros ao norte de Xixón e a uns 75 de Santander. Para vendelo, procuraron despregarse por distintas lonxas do noroeste, tratando de conseguir as mellores cotizacións posibles. Este 3 de xullo faenaban en pequenos grupos, sobre todo ao norte de Xixón e Santander, pero máis preto da costa, a uns 43, 62 e 140 quilómetros de distancia.
Sen contar as cantidades que poidan ter a bordo eses pesqueiros, o rexistro do Ministerio de Agricultura, Pesca e Alimentación indicaba que ata este xoves desembarcáranse 3,8 millóns de quilos de bonito do norte, preto do 15% dos 26 millóns que pode capturar a flota española este ano. A abundancia que fai posible que este túnido estea tan ou máis alcanzable do habitual confírmano a mesma base de datos oficial, que o 20 de xuño só contabilizaba 900.000 quilos descargados.
Con cifras sen actualizar, a plataforma PescadeGalicia, xestionada pola Consellería do Mar, revela que en Galicia hanse poxado 172.000 quilos, 124.000 deles na lonxa de Burela.