Vai acabar o engano de vexetais ultraprocesados que imitan peixes
PESCA E MARISQUEO

Doce países instan á Comisión para vetar etiquetaxes que inducen a confusión
25 jun 2025 . Actualizado á 13:56 h.Current Salmon, Tofu-Thuna, Tuno, Solmon Bio, Kraken, Toonish... Son algúns nomes de produtos «que mostran similitudes enganosas» cos do mar, aínda que en realidade son procesados de soia, glute de trigo, champiñóns, arroz ou legumes, con aditivos como sal, graxas, aromatizantes e colorantes «que, en xeral, non se axustan ás características dos auténticos» peixes e mariscos, segundo un informe encargado pola Eurocámara. A cadea mar-industria reclama desde hai tempo medidas contra esas imitacións, enmascaradas con «nomes e imaxes enganosas que poden confundir» os consumidores, lembra a patronal pesqueira Europêche. Agora, os ministros de Agricultura e Pesca da UE deron un paso co que se podería acabar con esa práctica.
España, Portugal, Francia, Irlanda, Italia, Romanía, Luxemburgo, Malta, Eslovaquia, Austria, Hungría e Chequia solicitaron formalmente á Comisión Europea que presente «unha proposta lexislativa para protexer as denominacións dos alimentos de orixe animal» como peixes, carnes, ovos ou mel. Seguindo a norma vixente desde hai anos para o leite e os produtos lácteos, só o xenuínos atún, pescada ou salmón, así como os seus derivados (conservas, patés...), poderían etiquetarse e venderse con eses nomes.
«Enmascarar a realidade»
O documento constata que os procesados vexetais «son similares en aparencia, sabor e consistencia» aos alimentos de orixe animal, pero «difiren substancialmente, en particular en termos de composición e valor nutricional». O Consello de Agricultura e Pesca, ao que non faltou o ministro español Luis Planas, subliña que os veganos «non deben inducir a erro ao consumidor mediante a súa etiquetaxe». Agora que algúns Estados intentan evitalo, 12 dos 27 membros da UE demandan unha normativa comunitaria que, en definitiva, «garantiría a protección dos consumidores fronte á información enganosa».
Sobre este aspecto incide Europêche, citando o informe do Parlamento Europeo. «Non se trata de produtos de orixe vexetal fronte a produtos do mar», senón de diferenciar claramente as imitacións dos auténticos alimentos mariños, subliña Daniel Voces, director xeral desta patronal pesqueira. Porque «é importante chamar ás cousas polo seu nome», comparte que as etiquetas deben «ir máis aló das vagas ‘baseado en plantas' ou ‘vegano'» e incluír información clara sobre os ingredientes principais, o país de orixe e o nivel de procesamiento.
Un aspecto «particularmente vital nun mercado onde o halo de saúde que rodea aos produtos de orixe vexetal pode enmascarar a realidade» de que moitos deles «son ultraprocesados, altos en sal ou graxa e conteñen alérgenos e ingredientes importados». Nada que ver cos peixes e mariscos de verdade, «unha das proteínas animais máis nutritivas, sostibles e baixas en carbono, estritamente regulados e naturalmente ricos en nutrientes esenciais, incluíndo auténticos omega-3, non só suplementos engadidos».
«Seguridade alimentaria»
Anfaco-Cecopesca, a patronal conserveira española, incide en que as presentacións equívocas «poden comprometer a seguridade alimentaria e romper as regras de competencia leal no mercado europeo». Invocando o informe da Eurocámara, opina que a Comisión «debe agora tomalo en consideración para actuar», explica Roberto Alonso, secretario xeral de Anfaco. E valora «moi positivamente» un estudo que apoia a campaña #CadaCosaPorSuNombre, impulsada por Anfaco e as organizacións industriais cárnicos de Anice, Cedecarne e Avianza.