Patrocinado porPatrocinado por

Os mellores bonitos frescos chegan a 12,5 euros o quilo en Celeiro

Somos Mar REDACCIÓN / LA VOZ

PESCA E MARISQUEO

Una subasta de bonito del norte en la lonja de Celeiro
Unha poxa de bonito do norte na lonxa de Celeiro C.

Un barco vasco abre a campaña na lonxa local con 3.345 quilos capturados durante 19 días no mar

29 may 2025 . Actualizado á 14:56 h.

O Anduiza Anaiak, un cerqueiro con base no porto vasco de Bermeo, abriu este xoves a campaña do bonito do norte na lonxa de Celeiro (Viveiro). Ás seis da mañá poxáronse os 3.345 quilos que conseguiu capturar durante unha marea de 19 días, os que navegou por augas do Atlántico, ao noroeste dos Azores, en busca dos cardúmenes de Thunnus alalunga. Nunha poxa que concitou atención porque é das primeiras da costeiro en Galicia, tras as de Burela e A Coruña, as mellores pezas deste túnido pagáronse a 12,5 euros o quilo, sen IVE nin taxas. Cotización elevada, como adoita ser habitual ao comezo da campaña, que tenderá a regularizarse á baixa a medida que aumente a oferta.

Os compradores preparan na rula xestionada pola sociedade de armadores Porto de Celeiro os bonitos refrixerados que xa poden comprarse en peixarías de Viveiro e que serán distribuídos por distintos mercados de Galicia e doutras zonas de España. O prezo medio para todas as capturas do pesqueiro vasco situouse en 8,11 euros o quilo, valoración que confirma a demanda deste peixe azul de tempada. Os exemplares de maior tamaño (gordo), 1.500 quilos en total, pagáronse a unha media de 9,64 euros; os 1.527 quilos de talla media (recortado), a 6,28; e os 126 de menor peso (mono), a 2,85 euros o quilo. Ao consumidor final custaranlle máis, porque a estas cifras de primeira venda hai que aplicarlles  o 10% de IVE, ao redor do 3% de taxas, e as marxes comerciais dos  distribuidores e os peixeiros.