Patrocinado por Patrocinadopor

Os xeiteiros poden pescar cada día o dobre de sardiña e xouba que o ano pasado

Somos Mar REDACCIÓN / LA VOZ

PESCA E MARISQUEO

Sardinas y xoubas capturadas por «xeiteiros» en las Rías Baixas, en una pescadería de la plaza de Cambados (foto de archivo)
Sardiñas e xoubas capturadas por «xeiteiros» nas Rías Baixas, nunha pescadería da praza de Cambados (foto de arquivo) Martina Miser

Mar eleva o tope para que aproveiten a súa cota, un 21 % máis reducida que no 2023

13 mares 2024 . Actualizado ás 04:45 h.

A 7,90 euros o quilo, sen impostos nin taxas, chegaron no que vai de ano as sardiñas e xoubas nas lonxas galegas. De momento vendeuse uns 3.300 quilos, a terceira parte que o ano pasado. Doce meses permanece aberta a pesqueira para os xeiteiros das Rías Baixas, que este ano poden capturar cada día o dobre que o ano pasado. A Consellería do Mar elévao porque quere propiciar «un consumo exhaustivo» da súa cota anual.

Adoita sobrarlle a esta flota artesanal galega. Pasou dos 487.300 quilos iniciais do ano pasado a case 509.000, pero non descargou nin a metade; uns 214.000, segundo as estatísticas do Ministerio de Agricultura, Pesca e Alimentación. Aos xeiteiros asignoulles este ano preto de 407.000 quilos, o 2,6 % dos 18,96 millóns da cota española de Sardiña pilchardus, nome científico das xoubas (sardinillas, os exemplares de menor tamaño da especie) e das sardiñas.

A cota española diminúe un 21,5 % respecto ao 2023, de acordo coa repartición acordada por España e Portugal. O groso, 8,31 millóns de quilos, compárteno os cerqueiros de Galicia, Cantabria, País Vasco e Asturias, á espera de que Pesca marque o inicio da campaña. Por primeira vez, arrincou antes para os cerqueiros do sur, que desde o día 1 teñen distribuídos individualmente 6,16 millóns de quilos.

Talla mínima de 11 centímetros

Case a metade das sardiñas e xoubas genuinamente galegas que chegaron ata o momento aos mercados procedían da lonxa de Ribeira, onde rozaron os 1.700 quilos, a unha media de 4,75, segundo a plataforma oficial PescadeGalicia, que xestiona Mar. Outros 900 poxáronse en Vigo, a 4,19, e preto de 700 en Cambados, a 6,84 de media. Testemuñais foron as vendas en Rianxo e Marín.

Un mínimo de 11 centímetros deben medir os exemplares desa especie que capturen os xeiteiros, cuxa marca de identidade son as xoubas, as valoradas sardinillas que reinan en Rianxo e cuxo prestixio se estende. Cen quilos por barco e día, máis outros tanto por cada tripulante embarcado, é o límite marcado por Mar para unha flota de baixura que faena con «unha arte de enmalle selectiva», preciso Mar.

A consellería tamén explica que en Galicia poden pescar con ese tipo de redes ata 412 barcos, pero o certo é que o ano pasado só o fixeron 149, máis que os 112 do 2022 e do 2021, e algo por amais dos 143 do 2020. Permíteselles largar un máximo de mil metros dun aparello cuxa luz de malla debe oscilar entre 23 e 40 milímetros. Todos, sen excepción, han de colaborar cos técnicos de Mar nas mostraxes de control, seguimento e avaliación do plan de xestión da sardiña. Semanalmente deben deixar de faenar desde as doce do mediodía do sábado ata a mesma hora do luns.