Patrocinado por Patrocinadopor

Pesca recalca que as cotas son un ben público, non dos armadores

s. serantes BURELA / LA VOZ

PESCA E MARISQUEO

Isabel Rodríguez, subdelegada del Gobierno en Lugo; Alicia Villauriz, secretaria general de Pesca; Alfredo Llano, presidente de Expomar y alcalde de Burela; José Tomé, presidente de la Diputación de Lugo; y Narciso González, representante de la Consellería do Mar, en el acto de clausura de las Xornadas Expomar 2022
Isabel Rodríguez, subdelegada do Goberno en Lugo; Alicia Villauriz, secretaria xeral de Pesca; Alfredo Llano, presidente de Expomar e alcalde de Burela; José Tomei, presidente da Deputación de Lugo; e Narciso González, representante da Consellería do Mar, no acto de clausura das Xornadas Expomar 2022 PEPA LOSADA

Tamén insta á flota a adaptarse á política verde que a trae en xaque

21 may 2022 . Actualizado ás 19:11 h.

Se non se modifica nas Cortes, a Lei de  Sostible que substitúe á de principios de século prevé expropiar as cotas aos barcos que as alugan en lugar de utilizalas de modo habitual, os coñecidos como armadores de sofá. Cambiará as regras nun sector onde a compra-venda desas cotas moveu millóns nos últimos anos porque, en definitiva, a rendibilidade dos buques con asignacións individuais depende das súas posibilidades de pesca . O xoves, nas Xornadas Técnicas Expomar, tras reconvir ao sector polas súas críticas á nova lei, Ignacio Gandarias, director xeral de Ordenación Pesqueira, centrou o fondo das discrepancias subliñando que as cotas son «un ben común», non unha propiedade particular. «Son un recurso público», recalcou este venres Alicia Villauriz, secretaria xeral de Pesca, en clausúraa do simposio celebrado en Burela .

O seu departamento non fixo caso ás alegacións da patronal, que intentou frear o que definiu como un cambio do «concepto de dereito de pesca que viña utilizando ata agora» porque aos armadores que investiron en adquirilos poderán expropiarllos sen recibir ningunha indemnización económica.

Ademais de que a Lei de Réxime Xurídico do Sector define ás cotas como un ben público, Pesca invoca «a xurisprudencia» para explicar unha variación que xustifica porque pretende «asegurar a súa utilización ao máximo, dándolle o mellor uso posible e, se non se usan, introducindo a posibilidade de que poidan ser redistribuídas aos demais usuarios que as necesiten», insistiu Villauriz. Iso si, engadiu, «garantindo a máxima seguridade xurídica» aos armadores que cumpran as normas a o dispor do que Gandarias describiu como «unha cesión».

A ameaza da política verde

Ademais de apoiar publicamente a Gandarias, a cuxa reacción airada do xoves referiuse como «discusións apaixonadas e frutíferas», Villauriz tamén aproveitou o peche do foro Expomar para responder a outra das queixas transmitidas por dezaoito organizacións do sector no Encontro Empresarial Expomar. Se a flota denuncia que a «supremacía clara das políticas ambientais sobre a pesca» ameaza a seguridade e a soberanía alimentaria da UE porque a aboca a depender aínda máis das importacións, a secretaria de Pesca constata que a política verde «non ten marcha atrás». Xa que logo, ínstaos adaptarse e a «situarse como sector que achega solucións, ao ser clave para o abastecemento alimentario da poboación, provedor de proteínas de alto valor biolóxico e baixa pegada de carbono, creador de emprego e de riqueza e dinamizador das comunidades costeiras».

Razóns para comer peixe

Pensando xa na feira náutico-pesqueira do 2023, Expomar despediu o simposio do 2022 chamando a consumir peixe. Na súa exposición das tendencias de consumo en fogares, Cristina Cucullo, da consultora Kantar, destacou que se aprecia como fonte «de saúde e de pracer».

Citando conclusións de diferentes estudos internacionais, na súa intervención por videoconferencia, o cardiólogo Guillermo Aldama lanzou mensaxes como «canto máis pescado comes, menos risco de desenvolver unha enfermidade coronaria», pero mellor á prancha ou ao forno que frito ou rebozado. Ademais de ser unha fonte de proteínas e graxas de alta calidade, está demostrado que «é tan bo antidepresivo» como o mellor fármaco.

Pola reducida pegada de carbono na súa produción, «comendo pescado tamén axudamos á saúde do planeta», sostivo Gumersindo Feijoo, vicerreitor de Innovación na Universidade de Santiago de Compostela.

Antes de darlle a palabra a Villauriz, Alfredo Llano, presidente da Fundación Expomar e alcalde de Burela, chamou a «motivar á xente para que coma peixe, a poder ser a diario, porque así axudamos a que a pesca siga viva».