Patrocinado porPatrocinado por

O peixe fresco raíña nas casas, pero a conxelado gana presencia polo prezo

Somos Mar REDACCIÓN / LA VOZ

CONSUMO MAR

Un puesto de pescados en Pontevedra
Un posto de peixes en Pontevedra ADRIÁN BAÚLDE

Pescada, salmón, sardiña e bocarte, mexillón e conservas de túnidos destacan no consumo por persoa

30 jun 2025 . Actualizado á 04:45 h.

Mensualmente, o Ministerio de Agricultura, Pesca e Alimentación intenta estimar canto peixe se consome nas casas dos españois. Baséase no que adquiren e apuntan diariamente cun lector óptico os residentes en 12.500 fogares, o 0,06% dos situados no territorio nacional peninsular, en Canarias e Baleares. Os autores do último informe publicado conclúen que os produtos frescos da pesca, o marisqueo e a acuicultura seguen reinando nunha cesta da compra na que gañan presenza os conxelados.

Na súa opinión, «podería explicar o aumento» do 4% na adquisición destes últimos porque o seu prezo medio subiu unha media do 3,7%, mentres o dos frescos incrementouse un 4,9%. Ademais, engaden que os conxelados son máis alcanzables. Así tamén se explicaría que o consumo dos frescos se haxa contraído un 4,9%. Comparan datos do pasado marzo cos do mesmo mes do 2024. A do terceiro mes deste ano é unha cifra inédita desde que hai rexistros, en 1997: os españois só levan para comer nas súas casas unha media de 17,91 quilos por persoa ao ano

Mariscos e conservas

Coincidindo coas campañas da sardiña e do bocarte, a demanda destas dúas especies elevouse un 44,5%, e a de túnidos aumentou un 6,5%. Outras que subiron son dous produtos de piscifactoría: a troita fresca, un 41,2%, e o salmón, un 19,2%. Aínda que tamén estaba de tempada, as compras de xarda (cabala) baixaron un 11,5%. Entre as que diminuíron, o bacallau (35,3%), a pescada (10,5%), o linguado (9,5%) e a dourada (7,6%).

Dos mariscos, moluscos e crustáceos, os autores do informe din que se comprou un 3,6% máis en fresco, pero reducíronse un 5,3% as compras de conxelados e cocidos. Como exemplo de incremento citan os mexillóns (un 38,6%), e de baixada, as gambas e os lagostinos (8,3%) e as luras e os polbos (5,5%).

Nin as conservas de produtos do mar libráronse da caída do consumo nos fogares, cun 5,5% menos que no mesmo mes do 2024. Entre as que se reduciron, mencionan o polbo (47,4%), xurelo e xarda (9,6%), berberechos (3,2%) e anchoas (1,2%).

Máis pescada que salmón

Segundo as estatísticas do ministerio, entre marzo do 2024 e marzo deste ano cada español levaba para a súa casa unha media de 1,6 quilos de pescada fresca, 1,36 de salmón, 1,05 de sardiña e bocarte, 660 gramos de mexillón e 1,95 quilos de conservas de túnidos.