Patrocinado por Patrocinadopor

O ameixón pide paso no marisqueo da Illa

Rosa Estévez
Rosa Estévez VILAGARCÍA / LA VOZ

SOMOS MAR

sande

A confraría insular valora incorporar aos seus plans de traballo unha especie de gran tamaño que triunfa nos mercados do sur da Península

07 novs 2023 . Actualizado ás 04:50 h.

Cando as rías parecían estar cheas de ameixas e berberechos, explorar a comercialización de novas especies non parecía ser unha prioridade. Na ría fixéronse intentos por comercializar desde orella ata perlas de mar. En moitos casos, as operacións fracasaron arrastradas por complicacións comerciais. Noutros, como os ourizos, as algas ou as anemones, a sorte sorriu ao sector galego e todos eses produtos se han ir consolidando nas lonxas, convertidos nunha alternativa a ter en conta nun mar castigado e castigador. Nestes momentos de caída da produción, buscar novas especies que permitan ao marisqueo seguir á boia converteuse nunha necesidade imperiosa. No caso da Illa, a confraría quere incluír nos seus plans de explotación unha especie que xa se está capturando no libre marisqueo e noutros puntos da costa galega: o amexión.

O nome, neste caso, describe á perfección ao marisco do que estamos a falar: unha especie de ameixas de tamaño XXL. «Catro pezas poden facer un quilo», din no porto insular. Na Illa descubriron que este produto, que xa se captura nalgunhas zonas de libre marisqueo da ría de Arousa, abunda nalgúns puntos dos seus bancos, e queren comezar a explotalo, pero fixando topes de capturas baixos para evitar matar á galiña dos ovos de ouro.

 

O ameixón non aparece nos rexistros de Pesca de Galicia ata o ano 2012. Foi entón cando esta especie fixo a súa aparición nas lonxas de Fisterra e Muros, con apenas 4.800 quilos e unha facturación de 4.600 euros. O prezo medio —a conta é doado— oscilaba entre os 0.94 céntimos e un euro. Pero o produto funcionou ben. En 2018, poxáronse nas rulas galegas un total de 36.315 quilos que deixaron unha facturación por primeira venda de 201.315 euros. Os prezos habíanse disparado. E seguiron facéndoo. O ano pasado vendéronse nas rulas galegas 28.098 quilos por 232.188 euros: o ameixón pagouse a ata 13,03 euros o quilo na lonxa de Aguiño , onde este ano xa se ha pulverizado esa marca e acadouse unha cotización de 16,25 euros.

«É un produto que está funcionando moi ben e conseguindo uns prezos moi bos», sinalaba onte o patrón maior da Illa, Juan Rial Millán. E eses son dous argumentos que foron tidos en conta á hora de expor a inclusión do ameixón nos plans de explotación dos próximos anos para o sector do marisqueo á boia insular. A intención é intentar aproveitar o interese que este produto suscita, sobre todo, nos mercados do sur da península, especialmente en Andalucía. Cara alá vanse, polo menos, os ameixones adquiridos en lonxas da provincia da Coruña polos depuradores, aínda que unha parte da produción destínase á industria conserveira.