Patrocinado porPatrocinado por

A patronal pesqueira lamenta que non se baixase o IVE aos produtos do mar

Somos Mar REDACCIÓN / LA VOZ

SOMOS MAR

MONICA IRAGO

Reprochan ao Gobierno non aposte por unha fiscalidade saudable como si fixeron outros países da contorna

28 jun 2023 . Actualizado á 04:46 h.

A Confederación Española de Pesca (Cepesca) lamenta que produtos pesqueiros volvesen a quedar á marxe das rebaixas de IVE que aprobou o Goberno ata o 31 de decembro para tratar de conter a subida dos prezos da cesta da compra e mitigar as consecuencias da guerra de Ucraína.

Os pescadores mostran a súa decepción pola decisión, un agravio ao que suman non recibir contestación algunha por parte do Executivo á súa solicitude, a pesar de trasladala en reiteradas ocasións e non ser atendidos polo presidente do Gobierno, como pediran por carta.

Segundo o sector, coa decisión adoptada o Goberno volve desprezar « a oportunidade de marcar un punto de inflexión e de enviar unha mensaxe contundente para promover unha alimentación saudable con produtos, como os pesqueiros, de alto valor biolóxico e, ademais, cunha da menores pegada de carbono no seu proceso produtivo», expoñen nun comunicado.

Ademais, os pescadores lamentaron que España, que é a maior potencia pesqueira da UE, non decida aliñarse con Europa e outros países da contorna neste obxectivo e a través de distintas ferramentas, entre elas a denominada fiscalidade saudable.

Cepesca lembra que esta estratexia alimentaria a medio prazo xa se desenvolve en países como Irlanda, Malta ou Reino Unido, que decidiron gravar cun IVE cero a estes produtos ou Portugal, que desde o pasado marzo aplica un IVE cero a sete produtos pesqueiros cun alto consumo. Outros países aplican un IVE reducido, como é o caso de Luxemburgo (3%), Alemaña, Chipre, Hungría e Polonia (5%) ou Francia (5,5%), mentres que en España os produtos pesqueiros están gravados cun IVE do 10%.

O sector pesqueiro, que reclama a eliminación deste imposto nos seus produtos ao consideralo insubstituíbles nunha dieta saudable, calcula que facilitar o acceso a este alimento á poboación máis vulnerable á actual escalada inflacionista suporía recadar 500 millóns de euros menos para o Estado. Segundo os seus datos, esta cifra é notablemente inferior aos 14.000 millóns de euros anuais que debe afrontar o Sistema Nacional de Saúde como consecuencia das enfermidades relacionadas cunha alimentación deficiente.