Patrocinado por Patrocinadopor

O cambio climático leva a agricultura ao bosque boreal

María Cedrón CANADÁ

SUSTENTABILIDADE

Tres investigadores supervisan los cultivos que han logrado crecer en esta parte de la Península de Labrador
Tres investigadores supervisan os cultivos que lograron crecer nesta parte da Península de Labrador Universidade de Waterloo

Investigadores da Universidade de Waterloo, no Canadá, buscan como manter a fertilidade do chan nesas zonas do norte do país para garantir a soberanía alimentaria, minimizando a deforestación

06 dic 2023 . Actualizado ás 13:21 h.

É finais de outubro, pero ao norte do estuario do río San Lorenzo as temperaturas lembran días de principios de setembro. No Canadá, os efectos do cambio climático preocupan. E moito. Sobre todo porque se predicir que o lugar no que cultivaremos os nosos alimentos terá que irse desprazando cara ao norte porque o aumento das temperaturas non permitirá crecer os cultivos preto do ecuador. En Terranova e Labrador, a inseguridade alimentaria e cambio climático levaron aos seus gobernos a fomentar a agricultura en zonas onde ata agora non se podía practicar.

O problema é que trasladar os cultivos ao norte, ao bosque boreal, non é tan sinxelo. Ese é o desafío ao que tratan de dar resposta investigadores da Universidade de Waterloo, en colaboración coa Memorial University, a través do proxecto BioSoil North: Solucións locais para a resiliencia da saúde do chan e a mitigación de gases de efecto invernadoiro. A iniciativa posta en marcha o pasado mes de abril en tres puntos diferentes de Happy Valley-Goose Bay na Península de Labrador, trata de buscar unha fórmula para poder cultivar alimentos en rexións subárticas dunha forma máis sostible, garantindo a soberanía alimentaria das comunidades que as habitan, ademais de contribuír á economía local. Todo iso causando o menor impacto nos bosques.

Cultivos de avena y guisantes en una de las parcelas experimentales
Cultivos de avena e guisantes nunha das parcelas experimentais Universidade de Waterloo

Maren Oelbermann, profesora da Facultade de Medio Ambiente e codirectora do proxecto, explica que o que se está vendo nesa parte de Labrador é que «os patróns de precipitación son menos predicibles, prognosticándose máis choivas no outono. Ao mesmo tempo, as temperaturas de primavera e outono aumentaron, o que estendeu a tempada de crecemento agrícola».

Avena e guisantes

O que se podería producir nesas zonas, onde o acceso aos alimentos depende maioritariamente da importación, son hortalizas como patacas ou cenorias, forraxe para o gando ou gandería a pequena escala. «Hai varias granxas en funcionamento en Happy Valley Goose Bay que producen principalmente hortalizas para consumo local.», di Maren Oelbermann.

Nas parcelas onde se está experimentando está a probarse o cultivo de avena e guisantes, dos que xa se obtivo unha primeira colleita. Agora están a tomar mostras do chan para ver o impacto da agricultura e buscar como manter a súa fertilidade máis tempo.

A cuestión é que o bosque boreal é dominante nese territorio e para poder sementar alimentos hai que converter parte dese bosque en terra de cultivo. Minimizar o impacto desa conversión de terras no bosque boreal é o gran reto: «Dado que os chans dos bosques boreales son inherentemente infértiles para os cultivos agrícolas, non poden sustentar a produción agrícola a longo prazo. O obxectivo do noso estudo é evitar o enfoque tradicional no que a terra se converte de bosque a agricultura e, unha vez que o chan xa non pode soportar a produción de cultivos, convértese máis bosque en terra agrícola. Isto sucedeu aquí e é, en menor escala, similar ao que está a suceder na Amazonía», explica Maren.

Para que iso non ocorra, no estudo tratan de analizar formas coas que se poida aumentar e manter a fertilidade do chan a longo prazo e dese modo, como engade, «evitar unha maior deforestación e conversión de terras de bosques a agricultura. Isto tamén contribúe ao secuestro de carbono e á redución das emisións de gases de efecto invernadoiro; rompendo así o ciclo de retroalimentación positiva da conversión de terras e o cambio climático nos ambientes do norte».

Para manter a fertilidade do chan, controlando tamén a súa acidez, están a experimentar con tratamentos como os retos da industria pesqueira ou forestal. Do biocarbón a refugallos de peixe, camarón e cal. Ademais, como di a investigadora, «a biomasa cultivada en granxas pódese trasladar a áreas que producen cultivos agrícolas. Este traballo permítenos avaliar que tipo de remedio do chan permite manter unha maior fertilidade e produtividade dos cultivos, ao mesmo tempo que aumenta o secuestro de carbono e diminúe as emisións de gases de efecto invernadoiro».