
Os criadores organízanse para comercializar directamente os seus animais
05 jul 2025 . Actualizado á 10:54 h.Cunha simple chamada de teléfono, os consumidores galegos poderán recibir na súa casa as ovellas e cabras criadas por ningún dos gandeiros da Asociación de Criadores de ovino e caprino de Galicia (Ovica). Porque estes decidiron dar un paso máis e pór en marcha un sistema que lles permita facer chegar a carne destes animais directamente aos clientes. Os pedidos, advirten, tardan un mínimo de dez días en chegar a destino. Pero seguro que a espera merece a pena.
O xerme deste proxecto está na creación da cooperativa Velaro. «Creámola para dar saída a tres problemas: a compra en grupo de material, a tramitación das axudas, como as do lobo ou a PAC, e a comercialización», explica María Jesús Crespo, gandeira e presidenta de Ovica. En colaboración coa Fundación Juana de Vega, esta cooperativa deseñou un ambicioso programa para poder comercializar os seus produtos, «pero non había fondos para sacalo adiante», recoñece Crespo. Foi entón cando decidiron «darlle unha volta e facelo sen fondos, usando os recursos que tiñamos», conta.
Contar co matadoiro móbil, que puxo en marcha fai máis dun ano a Consellería do Medio Rural, foi de grande axuda. «Agora que está a funcionar queremos usalo, porque nos están dando unha saída», explica a presidenta. Así que, cando reciben un pedido por teléfono, buscan cal dos seus socios ten animais dispoñibles e ten preto ao matadoiro, que hai que lembrar vai rotando polas diversas comarcas galegas para dar servizo a todos os produtores. «Chamamos ao matadoiro móbil, sacrificámolo e mandámolo a casa. Iso é o que ofrecemos a día de hoxe», conta Crespo.
Tipos de animais
Explica que todos os socios da cooperativa implicáronse ao 100% e están a pór o seu granito de area para que esta iniciativa funcione. «Eu, por exemplo, collo o teléfono e atendo os pedidos», conta. E é ela a que explica como funciona todo o sistema a quen chama con preguntas. «Dicímoslles que os animais pesan entre dez e doce quilos e que, dependendo de como o vaian a cociñar, recomendámoslle uns ou outros», conta. Por exemplo, se é para cociñar na casa «eu recomendo o de prado 100% ecolóxico, pero se o vas a facer ao espeto aconsello o de leite con suplemento nos últimos días, para que saia a carne máis branda», engade.
A partir de aí, o cliente só ten que facer o pago, a través dun número de conta, e nun prazo mínimo de dez días recibe ao animal na casa. A presidenta de Ovica aseguran que «son animais que chegan a casa con todas as garantías». Primeiro, pola súa calidade, pola forma na que son criados en ganderías profesionais de Galicia. E, en segundo lugar, porque cumpren con todas as normativas de trazabilidade, xa que son sacrificados nun centro oficial como é o matadoiro móbil da Xunta.
Por agora, esta cooperativa só ofrece a posibilidade de enviar os animais enteiros. Pero xa están a pensar na forma de ofrecer tamén un servizo de despiezado. «Agora mesmo pódocho mandar á túa carnicería, onde seguro que por cinco ou seis euros cho despiezan. Outra posibilidade é que, tal e como anunciou Medio Rural, o matadoiro móbil pase a dispor dunha sae de despezamento. «Entón poderemos enviar tamén animais despiezados. E algo que xa previamos no proxecto», engade Crespo.
Fai máis dun mes que esta iniciativa púxose en marcha «e a verdade é que nos está sorprendendo un pouco o resultado, porque está a ter moi boa acollida, non só por parte dos consumidores», asegura. Traballan tamén con restaurantes e ata con carnicerías e «vendemos xa a nas provincias de Pontevedra, Ourense e Lugo», engade. Os interesados poden facer os seus pedidos a través do correo cooperativa@gmail.com ou nos teléfonos 676.157.475 e 659.029.181.
Vantaxes do sistema
A principal vantaxe desta comercialización directa é que «permite ao produtor cobrar un prezo razoable polo seu traballo e esforzo, queremos evitar que haxa demasiados intermediarios», explica Crespo. Tamén asegura que o consumidor, pola súa banda, «ten a certeza de que son animais criados na casa e que, desde alí, van directamente á súa casa», argumenta.