O libro que desmonta os contos sobre o leite: é bo consumila en todas as etapas da vida
GANDERÍA
A Interprofesional Láctea e a Fundación Española de Nutrición presentan unha publicación que reivindica o carácter dos lácteos como alimentos saudables e fundamentais nunha dieta sa
21 nov 2024 . Actualizado á 05:00 h.O leite non produce mocos, nin causa infeccións de gargantas. Tampouco é a responsable do cancro de próstata ou de mama. Nin sequera a lactosa é prexudicial nin a causa de que o noso colesterol estea polas nubes. Estes son só ningúns dos mitos que circulan ao redor dos produtos lácteos e aos que a Interprofesional Láctea (Inlac) e a Fundación Española de Nutrición queren pór fin. Fano mediante a publicación do Libro branco dos lácteos, unha obra na que recollen todos os estudos científicos que avalan que o leite é un alimento saudable que debe ser consumido durante todas as etapas da vida.
«Este é un libro para defender ao leite de todas as fake news que todos escoitamos. E nel falan científicos e investigadores sobre o leite e os seus derivados», asegurou José Balseiros, director xeral de Gandaría, Agricultura e Industrias Agroalimentarias. Na súa opinión, sería preciso que todos os organismos axuntasen esforzos para «buscar esas publicacións excelentes que poñan ao leite e aos seus derivados onde deben estar». A mesma opinión compartiu Daniel Ferreiro, presidente de Inlac, que considera que o libro «é un referente pola calidade da información que ofrece sobre os beneficios do leite».
«Entre os dez obxectivos da dieta Atlántica está a necesidade de consumir máis lácteos», engadiu a doutora Rosaura Leis, catedrática de Pediatría e presidenta da Fundación Española de Nutrición. Lembrou que os galegos «somos das comunidades máis lonxevas do mundo» e que iso se debe a unha alimentación que, entre outras cousas, caracterízase por un elevado consumo de lácteos. De feito nas comunidades do norte de España tómase moita máis leite que nas do sur, e, en Galicia, aínda máis. «O leite, o queixo e os iogures achegan proteínas e vitaminas de alto valor, minerais e ácido linoleico», asegurou.
Leis ten claro que consumir leite é bo ao longo de todo o ciclo vital. É máis, sostén que un elevado consumo de produtos lácteos pode previr enfermidades futuras. «O leite é un factor fundamental para os nosos ósos. Temos que previr e ter un pico de masa ósea moi grande ao final da adolescencia, porque se imos ser lonxevos... A partir dos vinte anos empezamos a perder óso», engadiu. Os estudos confirmaron que no embarazo os lácteos axudan ao desenvolvemento fetal e, durante o crecemento, ao desenvolvemento físico. Son importantes para a práctica deportiva e, tamén, para lograr un envellecemento saudable.
Todos estes datos recóllense no libro, onde tamén se explica que o consumo de leite está a caer nos últimos anos. «Por iso debemos traballar todos xuntos para evitar iso, porque os estudos din que non é posible acadar a recomendación de inxesta de calcio sen a presenza do leite e os seus derivados na dieta habitual», argumentou. Desmente tamén algúns mitos sobre o procesado ao que se somete ao leite. «Este permite que chegue aos nosos fogares como un alimento seguro e nutritivo e os avances tecnolóxicos son os que nos permiten manter a súa calidade», engadiu.
A graxa láctea nin fomenta a obesidade nin aumenta o colesterol
Pero sen dúbida un dos principais mitos que rodea aos lácteos é a influencia que a súa graxa ten no aumento do colesterol e nas enfermidades cardiovasculares. Con todo, o libro recolle que os últimos estudos «a imaxe negativa da graxa láctea está a verse atenuada», pois tamén se asocia ao aumento do colesterol bo, que protexe fronte a ese tipo de enfermidades. Confírmase así «a non asociación do consumo de lácteos completos co incremento da obesidade nin co aumento destas enfermidades en individuos sans».
É por iso que produtos como o queixo, engade a publicación, poden consumirse en todas as idades, sobre todo naqueles estadios fisiolóxicos que requiren dunha achega importante dos nutrientes do leite, sobre todo o calcio.«Non existen evidencias científicas que aconsellen consumir queixos con reducido ou baixo contido en graxa», engade o libro. En canto a nata e manteiga, a publicación asegura que «na graxa láctea poden atoparse compoñentes bioactivos de grande interese, que poden ter propiedades antiinflamatorias, anticanceríxenas e antidiabéticas».
Tampouco a lactosa é prexudicial, «é o principal carbohidrato do leite é a primeira fonte de enerxía que reciben os recentemente nados», engade Leis. Por iso non é aconsellable eliminar da dieta a lactosa sen un criterio médico. «Iso supón un cambio en todo o meu patrón alimenticio, que ten efectos na microbiota intestinal. E está está relacionada con máis de 300 enfermidades», afirmou.
«Creo que non soubemos dar ao leite o valor que realmente ten», concluíu Balseiros, que tamén instou as administracións, á industria e á comunidade científica a porse de acordo para promocionar o leite como o alimento saudable que é e fomentar o seu consumo. «O consumo de leite está a caer e é o momento de pasar á acción. Temos que traballar todos xuntos: pais, profesores, pediatras e políticos», reiterou Leis.