Patrocinado porPatrocinado por

Máis axudas para a industria agroalimentaria: o Goberno anuncia en Lugo un segundo PERTE, con 300 millóns de euros

Xosé María Palacios Muruais
XOSÉ MARÍA PALACIOS LUGO / LA VOZ

GANDERÍA

De izquierda a derecha, el director industrial del Grupo Lence, Ricardo Fernández; el delegado del Gobierno, Pedro Blanco; la alcaldesa lucense, Paula Alvarellos, y la máxima responsable de la corporación industrial, Carmen Lence
De esquerda a dereita, o director industrial do Grupo Lence, Ricardo Fernández; o delegado do Gobierno, Pedro Blanco; a alcaldesa lucense, Paula Alvarellos, e a máxima responsable da corporación industrial, Carmen Lence LAURA LEIRAS

Os fondos destinaranse á diversificación, á tecnificación e ao aproveitamento dos recursos, segundo explica Pedro Blanco nunha visita a unha fábrica do Grupo Lence

26 jun 2024 . Actualizado á 13:35 h.

A reindustrialización da industria agroalimentaria, singularmente a relacionada co sector lácteo, terá unha segunda liña de axudas. O Goberno porá en marcha outro Proxecto estratéxico para a recuperación e a transformación económica (PERTE), dotado con 300 millóns de euros. Diversificación, tecnificación e aproveitamento dos recursos serán as liñas de traballo ás que se dirixirá, como explicou este martes, en Lugo, o delegado do Gobierno en Galicia, Pedro Blanco.

Aínda que esta segunda convocatoria, como admitiu Blanco, está aínda en fase inicial, si está claro cara a onde poderán dirixirse as axudas: aforro enerxético ou redución de emisións serán ningunhas das liñas básicas. O delegado realizou esas explicacións ao final dunha visita a unha das fábricas do Grupo Lence, onde recibiu explicacións sobre detalles como o envasado e a preparación do leite.

Blanco destacou que un PERTE orientado ao sector agroalimentario tiña grande importancia polo peso da gandería de leite en Galicia, onde se produce o 40% da materia prima de España. Por iso, recalcou, medidas como un segundo PERTE poden ser decisivas para contribuír a que Galicia conte cun tecido empresarial forte.

Na primeira convocatoria dese plan, lembrou Blanco, repartíronse 14 millóns de euros entre 16 empresas galegas. A esa convocatoria presentouse un proxecto que coordinou o Clúster Alimentario de Galicia (Clusaga) e que liderou o Grupo Lence. Dito proxecto, denominado SmarTZ4Milk, ten un presuposto de 16,8 millóns de euros, dos que o 57% (9,7 millóns) procede de axudas do Ministerio de Industria, Comercio e Turismo (MINTUR) e dos fondos Next Generation. A súa execución dura ata xuño do 2025.

Na visita estiveron presentes a máxima responsable do grupo lácteo lucense, Carmen Lence, e a alcaldesa de Lugo, Paula Alvarellos. A planta  ten capacidade para tratar 170 millóns de litros ao ano. A visita tivo lugar no mesmo día en que se anunciaba que a poboación do municipio lucense supera os 100.000 habitantes, e a rexedora subliñou que proxectos empresariais como o do Grupo Lence resultan valiosos para evitar a marcha de xente mozo e ben preparada e para desenvolver iniciativas xeradoras de valor engadido.