Patrocinado por Patrocinadopor

O queixo do Cebreiro cotízase no estranxeiro: «Vendería máis se tivese máis capacidade»

Xosé María Palacios Muruais
XOSÉ MARÍA PALACIOS LUGO / LA VOZ

GANDERÍA

Quesos en proceso de maduración, antes de salir al mercado.
Queixos en proceso de maduración, antes de saír ao mercado. CEDIDA

A fabricación de pezas de dous quilos abre novas vías de comercialización ao produto

02 abr 2024 . Actualizado ás 21:14 h.

O queixo da D.Ou. O Cebreiro está en fase de desenvolvemento: aumentan as vendas, crece o tamaño das pezas e increméntanse os mercados. As vendas levan anos nunha fase de crecemento continuado: no 2021 comercializáronse uns 52.000 quilos; no 2022, ao redor de 54.000, e no 2023, ao redor de 55.000. A feira anual de exaltación do produto, que se celebra este venres en Pedrafita do Cebreiro, preséntase, pois, nun contexto favorable.

O incremento do tamaño das pezas é xa unha realidade cotiá na actividade dalgunha queixaría, e os queixos de máis de dous quilos de peso atopan boa saída no mercado; outras, en cambio, mantéñense fieis ao proceso tradicional e elaboran queixos de 500 gramos ou dun quilo. En canto á consecución de novos mercados, hoxe o queixo da Denominación de Orixe Cebreiro véndese en países como Australia ou Estados Unidos .

Carlos Reija, responsable da Queixería Santo André, explicaba este mércores que a decisión de fabricar un queixo de máis peso tomouse tras unha reflexión de varios anos. Hai pezas que poden custar entre 70 e 80 euros, aínda que ese detalle non parece supor un freo no mercado. Pola contra, só o ritmo de fabricación, no que descarta unha expansión desmesurada, marca a pauta do traballo: «Vendería máis se tivese máis, pero non teño esa capacidade», manifestaba.

O aumento da produción si entra nos seus plans, posto que prevé incrementar a capacidade da cámara de almacenamento ata cuadriplicar o número de pezas que podería gardar. No entanto, carece aínda de datas concretas para poder abordar esa obra, aínda que non por indecisión súa sobre a conveniencia de levala a cabo. O incremento do tamaño das pezas foi proposto polo Consello Regulador, e aceptar no 2021. Ata entón os queixos non podían pasar de dous quilos de peso.

Máis maduración

Mentres o proceso de elaboración mantense fiel ao proceso tradicional conectado coa gandería da zona, outro cambio implantado nos últimos anos e xa totalmente aceptado no mercado é a ampliación do proceso de maduración. Ese aspecto nótase de modo especial nas pezas de maior tamaño, que cando van destinadas á exportación, completan o proceso mentres son levadas ao lugar de destino, como explica Carlos Reija.

Pola súa banda, outras queixarías continúan fabricando pezas de medio quilo ou dun quilo, seguindo a pauta fixada hai anos, porque é tamén a mercancía que ten demanda no mercado. Así o afirmaba Adrián Pérez, de , Castelo de Brañasqueixaría que coloca a produción tanto en consumidores de tendas como en negocios de restauración. O tempo de curación tamén está relacionado co uso que se lle dá ao queixo, xa que o máis fresco é o máis empregado en restaurantes para diversas receitas, mentres que o curado adoita ser comprado para comer directamente.