Patrocinado por Patrocinadopor

O queixo galego, entre os favoritos dos españois

Xosé María Palacios Muruais
XOSÉ MARÍA PALACIOS LUGO / LA VOZ

GANDERÍA

Puestos de venta en la Festa do Queixo de Arzúa de este año.
Postos de venda na Festa do Queixo de Arzúa deste ano. XOAN A. ADOITAR

Doce produtos da comunidade son finalistas no certame que elixirá os mellores queixos de España

13 mares 2024 . Actualizado ás 09:44 h.

Que o queixo galego gusta cada vez máis parece case unha obviedad. Se os premios revelan que o produto compite con éxito en prestixiosos certames internacionais, os concursos que se organizan en España tamén mostran que o seu peso en España é notable. Un total de doce queixos foron seleccionados para participar na final deste ano de Gourmet Queixos, que é o campionato no que se escollen os mellores de España.

Os distintos queixos elixidos indican que da gandería e do sector lácteo galegos sae un sector alimentario moi diverso, xa que os queixos seleccionados compiten nun total de cinco categorías (de vaca nova, de vaca curado, mestura semicurado, azul enmohecido interno e afumado). En cada apartado hai cinco finalistas.

No apartado de vaca nova o dominio galego é claro, con catro dos cinco finalistas. Fermentos Galegos, de Chantada, presenta o queixo Dajosefa; Lácteos Anzuxao, de Lalín , un queixo da Denominación de Orixe Queixo Teto, e Queixería Barral, de Arzúa , un dese mesmo selo e un de Arzúa-Ulloa. No queixo de vaca curado hai dous queixos, que son elaborados por senllas fábricas da provincia de Lugo: Santo André, de Castroverde, é finalista co queixo Santo André, e Quintián, do Páramo, co queixo Mourelo.

No capítulo de queixo de mestura a representación é ourensá: Feijoo mestura semicurado é o produto que compite, elaborado por Queixos Feijoo, de Celanova. Doutra banda, dous son os queixos presentes na categoría de azuis con enmohecido interno: por unha banda, Savel, que fabrica en Chantada Airas Moniz; por outro, Lara & Sara, que en Vilalba elabora Prestes.

Esa queixaría vilalbesa colocou tamén un da Denominación de Orixe San Simón da Costa no apartado de afumados. O peso desa denominación e de Vilalba nese apartado é notable, con tres dos cinco queixos finalistas: ademais de Prestes, foron seleccionadas as queixarías Fontelas e Don Crisanto.

Os queixos finalistas foron elixidos tras unha proba semifinal que tivo lugar, en Madrid, os días 5 e 6 de marzo. Na edición deste ano do Salón Gourmet, que se celebrará na capital de España do 22 ao 25 de abril, escollerase o gañador de cada un das vinte categorías, e desa elección sairá despois o que será considerado Mellor Queixo de España.

A cortiza, a cor, a textura, o cheiro, o sabor, o resaibo e a persistencia das pezas son os criterios tidos en conta polo xurado  O Salón do Gourmet, organizado polo Grupo Gourmet, acada este ano as 36 edicións.

Galardóns no 2023

Xa en anos pasados, neste concurso houbo importante presenza galega. Na edición do 2023, por exemplo, o mellor queixo de vaca nova foi o Dajosefa, de , Fermentos Galegosseguido dun de Fontelas (Fontelas cremoso) e dun de teto elaborado por Lácteos Anzuxao. O mesmo ocorreu no apartado de queixo afumado, con senllos queixos de San Simón dá Costa (de Fontelas e de Casleiras ) no segundo e no terceiro posto.