A subida do prezo do ovo agudízase: unha ducia custa case un 16% máis que no principio do ano

Maruxa Alfonso Laya
m. alfonso REDACCIÓN / LA VOZ

AGRICULTURA

ÓSCAR CELA

Desde a Asociación Galega de Avicultura de Posta atribúen o incremento a unha tormenta perfecta causada polo aumento dos custos de produción, unha maior demanda deste alimento e a incidencia da gripe aviaria en Europa

11 nov 2025 . Actualizado á 10:24 h.

Ata hai só uns anos, o ovo era un deses alimentos malditos pola súa influencia nos  niveis de colesterol. Entón «empezouse a falar ben del, porque llo merece, e a situación cambiou», conta Rodrigo García, presidente da Asociación Galega de Avicultura de Posta (Agap). Iso levou, por exemplo, a que durante o pasado ano os fogares españois consumisen 420 millóns de quilos deste alimento, o que supón 143 ovos por persoa ao ano, segundo os últimos datos do Observatorio do Consumo do Ovo en España elaborado pola Interprofesional do Ovo de España (Inprovo). Ese é un dos motivos polos que o prezo deste alimento non deixou de subir nos últimos tempos. Pero hai máis, desde o aumento dos custos de produción que sufriron estas explotacións ata a incidencia que a gripe aviaria está a ter este ano en España, onde xa se sacrificaron 2,7 millóns de galiñas. 

Segundo o Índice de Prezos ao Consumo (IPC)  do mes de outubro, último dato publicado polo Instituto Nacional de Estatística, o prezo do ovo encareceuse no que vai de ano un 15,9%. A Organización de Consumidores e Usuarios vai máis aló e asegura que, nas categorías máis económicas, este alimento elevou o seu custo nun euro con respecto a hai apenas seis meses, «o que representa un incremento  do 50%». E engade que esta subida súmase á tendencia inflacionista iniciada por este alimento no ano 2021, que supón xa un aumento no prezo dos ovos máis baratos do 137%, e do 119% nos máis caros. Segundo este documento, o prezo medio da ducia de ovos de categoría M pasou de custar 2,14 euros en febreiro a 3,14 en outubro, mentres que nos de categoría L o salto foi dos 2,33 euros aos 3,25 euros.   

«É certo que nos últimos anos houbo diferentes subidas por diferentes situacións. A última son estes episodios de gripe aviaria que están a afectar a España. Pero o ovo está nunha tendencia alcista de consumo e deuse a tormenta perfecta», conta García. Un dos problemas está, precisamente, «en que España é un país exportador e agora está a deixar de exportar á conta de subir o prezo no mercado nacional», engade.

Outra das circunstancias que pode explicar este incremento de prezos vén de antes, «de que o prezo do ovo tiña que ser xusto para os produtores. Non podemos ter prezos moi baixos porque se non resulta imposible que as industrias poidan adaptarse, instalar medidas de bioseguridade ou garantir o benestar animal», explica García. A subida de custos que afectou hai só uns anos ao sector alimentario tamén se deixou sentir no ovo, «que subiu igual que outros alimentos. Pero segue sendo un produto barato e a proteína máis barata e versátil do mercado», engade.

A terceira circunstancia que afectou o prezo deste alimento foi a gripe aviaria. Nos Estados Unidos, a incidencia desta enfermidade provocou, segundo informa Colpisa, o sacrificio de sete millóns de aves en novembro do 2024, outros 18 millóns en decembro e 23 millóns máis durante o pasado mes de xaneiro. A crise xerou un desabastecemento nos mercados e a foto dos andeis dos supermercados completamente baleiras deste alimento, deu a volta ao mundo.

En España, en cambio, non parece que esta situación vaia repetirse. A pesar de que o país afronta o brote máis virulento da enfermidade que rexistrou ata o momento, e que se levou por diante 2,7 millóns de galiñas, o abastecemento parece garantido. Porque, segundo datos do Ministerio de Agricultura que recolle Colpisa, no país hai 47,8 millóns de galiñas poñedeiras. «Hai tensión nos mercados, pero desabastecemento non o creo. Agora imos a unha época de moito consumo, como é o Nadal, pero España reduciu a súa capacidade exportadora para abastecer o mercado. E todos estamos a crecer e montando novas granxas», asegura García.    

O presidente de Agap explica que o obxectivo, agora mesmo, é o de frear a enfermidade, porque recoñece que se esta entra en granxas de gran tamaño «o impacto é grande e rápido», afirma. Este ano, por exemplo, en Valladolid houbo que sacrificar máis de 700.000 pitos nunha única granxa «e non hai animais para recriar tan rápido e repor esa explotación», conta. En Galicia, en cambio, a situación é diferente. «As nosas aves de curral concéntranse no interior e aquí non hai macroexplotaciones. Hai que traballar as medidas de bioseguridade, como se está facendo, pero o risco de contaxio non é alto», sostén. 

Os avicultores de posta galegos tamén teñen claro que o sector vai seguir crecendo. Pero tamén que, cada vez, ten máis normativas e regulacións que cumprir. «Producir ovos é cada vez máis difícil, porque temos moita normativa e porque cuestións como o benestar animal obrígannos a ter menos animais por granxa. Pero vai seguir habendo galiñas, este ano e o que vén», conclúe.