Os drons adéstranse para substituír vendimiadores: tres minutos da viña á adega con caixas de 20 quilos

l. díaz MONFORTE / LA VOZ

AGRICULTURA

El dron utilizado en el ensayo sobrevuela el lugar en el que se ubica la bodega
O dron utilizado no ensaio sobrevoa o lugar no que se sitúa a adega CEDIDA

Un primeiro ensaio para o transporte da uva mediante este sistema desenvolveuse na adega de Ribeira Sacra Leira Míllara

29 sep 2025 . Actualizado á 21:03 h.

Os drons aspiran a converterse, máis pronto que tarde, na táboa de salvación do viñedo en bancales da Ribeira Sacra. Un sistema de cultivo singular e impactante paisajísticamente, pero de futuro incerto pola escasa man de obra e os altos custos de produción. Ás probas sobre o uso deste tipo de aparellos en controis de madurez e detección de enfermidades da vide, súmase unha nova experiencia destinada a valorar o seu emprego para cargar por vía aérea as caixas de uva vendimiadas. A experiencia desenvolveuse o pasado xoves na adega Leira Míllara, no municipio de Pantón, e forma parte do proxecto Espazo para Servizos Aéreos Comerciais Innovadores (Escai).

Esta plataforma tecnolóxica impulsada pola empresa pública Ineco ten en marcha o proxecto específico Escai-Ribeira Sacra, cuxo fin é demostrar «como os servizos aéreos innovadores poden constituír unha ferramenta de apoio para a sustentabilidade da paisaxe cultural». A proba realizada en Leira Míllara consistiu en transportar caixas de uva mediante un dron —uso que nunca se probara na zona— para calibrar concretamente se este sistema pode ser unha alternativa no proceso de vendima na Ribeira Sacra.

O dron elixido foi un modelo DJI ClyCart 30 operado polo Grupo Elecnor, que contou coa correspondente autorización de voo por parte da Axencia Estatal de Seguridade Aérea. O ensaio consistiu en trasladar á adega caixas de uva vendimiada nun viñedo próximo en forte pendente situado na ribeira do Miño. Foron tres viaxes de apenas tres minutos de duración cada un que permitiron transportar en total 60 quilos de uva, 20 quilos por voo.

Tratamentos fitosanitarios

«Pretendemos seguir traballando as viñas do mesmo xeito, pero incorporando as novas tecnoloxías. Estamos testando a carga con drons para ver se é útil para os viticultores da Ribeira Sacra. Aínda que estea aínda nun estado incipiente, o desenvolvemento desta tecnoloxía esta sendo moi acelerado», apunta o presidente da denominación de orixe, Antonio Lombardía.

«Esta proba —engade— permítenos ser optimistas de cara un futuro moi próximo. O dron non resultaría competitivo en todos os casos, pero si que podería ser moi útil en terreos con accesos moi complicados». Segundo Lombardía, no contexto produtivo da Ribeira Sacra o emprego de drons adquire especial transcendencia para a aplicación de tratamentos fitosanitarios fronte a enfermidades do viñedo tan daniñas como o mildiu ou o oídio. «Temos —explica— pouca man de obra e unha poboación envellecida e trátase dun traballo moi sacrificado. Sería de grande axuda para que o viticultor e poder así manter este tipo de viticultura».