Alumnos galegos e asturianos comparten ciclos e residencia no centro de formación agraria de Ribadeo

María Cuadrado Fernández
M. CADRADO RIBADEO / LA VOZ

AGRICULTURA

XAIME RAMALLAL

O CFEA Pedro Murias reabriu o aloxamento e conta xa con 8 residentes só uns días despois de arrincar o curso

15 sep 2025 . Actualizado á 10:18 h.

O curso tamén comezou no CFEA Pedro Murias de Ribadeo, onde se reabriu, tras unha completa reforma, a residencia estudantil que funcionou hai anos. Nesta escola agrícola impártense os ciclos medios de Formación Profesional Dual Intensiva de Produción Agroecolóxica e de Aproveitamento e Conservación do Medio Natural, unha oferta educativa con prácticas en 33 firmas e entidades do sector agrogandeiro e forestal, tanto de Galicia como de Asturias.

De ambas as comunidades proceden tamén os alumnos, por iso é polo que a reapertura da residencia estudantil tivese boa acollida e nos primeiros días deste curso xa estean cubertas oito das 21 prazas coas que conta o aloxamento, segundo confirmaron fontes do centro.

O dispor deste servizo e doutros, como o de comedor, é un incentivo máis á hora de decantarse por elixir o centro e a súa oferta educativa, formación que lles permitirá converterse en profesionais do sector.

Este ano tamén aumentou a matrícula con respecto ao pasado curso, superando xa a trintena de alumnos en formación regrada. A maiores, o CFEA oferta formación continua e outras actividades formativas.

Técnicas e trucos para iniciarse no cultivo doméstico de cogomelos

No CFEA Pedro Murias comezará a desenvolverse este luns un Programa de Cultivo Doméstico de Cogomelos. O programa divídese en varios apartados e o primeiro céntrase en abordar a importancia ecolóxica e económica dos cogomelos, así como a historia do cultivo e o aproveitamento micolóxico, os seus usos en alimentación, farmacolóxica e nutracéutica.

Estudarán as principais especies cultivables e as súas características. As condicións e os substratos para o cultivo serán outros temas. En canto aos substratos abordarase como se preparan, diferenciaranse os naturais e os artificiais e incluso se abordarán as técnicas de micorrización. Tamén se explicará a importancia de parámetros ambientais como a temperatura, a humidade, a ventilación e a luz.

En canto ás técnicas prácticas de cultivo exporanse medidas de asepsia e esterilización, como se preparan os medios de cultivo (placa, gran, paca, tronco), como se realiza a inoculación e incubación do micelio e como se controla o crecemento do cultivo.

A lexislación para o cultivo e a comercialización, as principais enfermidades e pragas, os contaminantes, os métodos de prevención ou o control biolóxico e as alternativas naturais serán ningúns dos temas que centrarán o programa, que se completará estudando e analizando as propiedades medicinais e nutricionais dos cogomelos, os usos culinarios e as técnicas de conservación ou a identificación de especies tóxicas.