Rexeita vender pementos de Herbón sen rabo para non minguar a súa calidade

Uxía López Rodríguez
uxía lópez PADRÓN / LA VOZ

AGRICULTURA

UXÍA LÓPEZ

Ao produtor José Manuel Ferro propuxéronlle comprar o produto listo para fritir e a maior prezo, pero negouse porque di que perdería frescura e sabor

13 jul 2025 . Actualizado á 05:05 h.

Comprar os pementos de Herbón sen rabo, listos para fritir. Esta foi a proposta que algún local do sector da hostalería e a restauración fíxolle no seu día a un produtor da parroquia de Herbón, en concreto a José Manuel Ferro, terceira xeración da marca Pementos Carmucha, que camiña cara a un século desde a súa creación por parte da avoa María del Carmen Rivera. O produtor non accedeu á insólita petición, a pesar de que é consciente de que, entre os principais consumidores do pemento de Herbón, está o sector da hostalería no que, por comodidade, por aforrar tempo e traballo, bares e restaurantes adoitan servilos co rabo, en contra da opinión de quen o cultiva.

José Manuel Ferro argumenta a súa negativa para comercializar pementos sen rabo, a pesar de que lle ofrecían pagar un prezo máis alto por eles. Sinala como a razón máis importante que o produto non mantería a súa frescura e, por tanto, non se serviría ao consumidor nas «condicións óptimas», a pesar de que se trata dun produto da máxima calidade amparado pola Denominación de Orixe Protexida (DOP) Pemento de Herbón. «Desaconsello por completo vender os pementos sen rabo porque, sen el, perden frescura xa que o pemento vive do rabo: é a súa fonte de alimentación para manterse fresco unha vez apañado da planta. O rabo hai que sacarllo sempre antes de fritilo», explica.

Ferro é consciente de que, para servir o pemento de Herbón en boas condicións, na hostalería quizais é necesaria unha persoa dedicada a iso, para sacarlle o rabo e para fritilo «de forma adecuada e non na fritideira». Tamén apunta que, para vender o produto sen rabo, sería necesario que o autorizase o Consello Regulador da DOP xa que cree que, en principio, terían que comercializarse a granel e non nas bolsas de 400 gramos que se usan coa etiqueta da máxima calidade.

O produtor de Herbón resolve o debate coa posición que defenden os cultivadores, de que o pemento de Herbón se de consumir sen rabo, para degustalo con todo o seu sabor. «Co rabo non sabe igual, amarga; o rabo é un pau», asegura rotundo José Manuel Ferro. No seu caso, ademais, prima a calidade xa desde a terra de modo que, con respecto a xeracións anteriores, reduciu a extensión plantada para poder «telos pementos ben atendidos», buscando producir «menos, pero de máis calidade» e comercializalos a mellor prezo.