Medio Rural activa axudas directas de ata 2.000 euros por hectárea para os produtores de Faba de Lourenzá
AGRICULTURA

O director xeral do Agacal avanzou que a resolución que establece as súas bases publicarase o venres
26 jun 2025 . Actualizado á 10:22 h.A Consellería do Medio Rural publicará este venres a resolución que establece as bases dunha nova liña de axudas destinadas aos produtores acollidos á Indicación Xeográfica Protexida (IXP) Faba de Lourenzá. A medida, xestionada a través da Axencia Galega dá Calidade Alimentaria (Agacal), busca compensar os sobrecustos de produción provocados polas condicións meteorolóxicas adversas, especialmente as intensas choivas da primavera do 2024 que favoreceron a aparición de fungos.
O director da axencia, Martín Alemparte, presentou esta convocatoria no Centro de Formación e Experimentación Agraria Pedro Murias de Ribadeo, acompañado polo delegado territorial da Xunta en Lugo, Javier Arias. Segundo explicou, as axudas serán de concesión directa e non requirirán documentación adicional: «o trámite será de adxudicación directa, sen presentar ningún tipo de documentación complementaria».
Poderán beneficiarse tanto persoas físicas como xurídicas titulares de explotacións situadas na zona xeográfica da IXP, sempre que estean inscritas no rexistro de plantacións e realizasen a declaración de sementa correspondente ao ano 2024. A contía será de 2.000 euros por hectárea sementada.
Estas subvencións forman parte dun paquete máis amplo de medidas impulsado por Medio Rural para apoiar ao sector produtor de faba. Alemparte destacou outras actuacións en marcha, como as xornadas formativas organizadas no propio centro Pedro Murias ou os traballos de investigación iniciados desde o Centro de Investigacións Agrarias de Mabegondo (CIAM), centrados en «analizar a eficacia dos actuais tratamentos fitosanitarios» e atopar novas solucións fronte aos fungos agravados polo cambio climático.
O obxectivo, subliñou, é mellorar a produción e impulsar o futuro deste cultivo a través de prácticas agronómicas como a rotación de cultivos, a eliminación de virus na semente, o axuste de marcos de plantación e o fomento tanto da transformación como da comercialización da Faba de Lourenzá. Tamén se busca atraer novos produtores á IXP.
Nesta mesma liña, o director lembrou que se está deseñando unha rede de espazos de especialización e innovación agraria que comezará a implantarse nos centros de formación. O primeiro activarase en setembro, precisamente no Pedro Murias, cun curso centrado na elaboración de hummus con Faba de Lourenzá. Estes espazos están concibidos para «acompañar e formar os profesionais do agro nos procesos de elaboración, transformación, innovación e comercialización das súas producións».