Así crece Martín Códax no Ulla: respectando o minifundio e aos pequenos viticultores

AGRICULTURA

A adega asegura que o seu proxecto nesta comarca é unha aposta por recuperar o potencial vitícola que posuía
02 may 2025 . Actualizado á 17:03 h.O Ulla converteuse nunha das subzonas de Rías Baixas máis interesantes para as grandes adegas. Desde hai xa algún tempo, algunhas destas empresas elixiron esta rexión para crear grandes plantacións. E alí tamén ten Martín Códax Viticultores un proxecto de crecemento, que desatou algunhas críticas. A cooperativa cambadesa quixo agora explicar en detalle como será a súa expansión no Ulla. Non busca especular, nin instaurar un monocultivo intensivo. Só recuperar o potencial vitivinícola que tivo un día esta rexión e convertelo nun motor económico para o medio rural que axude a fixar poboación e xerar riqueza.
«A diferenza doutros proxectos desenvolvidos na comarca, Martín Códax apostou por establecer viñedos sen modificar a estrutura parcelaria existente, respectando o modelo minifundista que define a paisaxe agraria galega», contan na adega. Para iso, asinou 73 contratos de alugueiro con 90 propietarios nos municipios de Vedra, Boqueixón, Silleda, Vila de Cruzamentos e Touro, sobre parcelas que teñen unha superficie media de 7.500 metros cadrados. Os seus donos reciben unha renda anual polo uso das súas terras e, ao finalizar o contrato, o viñedo pasará a ser da súa propiedade. Ademais, a adega ofrece aos pequenos viticultores da zona a posibilidade de formalizar contratos de compravenda de uva a longo prazo, coa posibilidade incluso de integrarse como socios.
«Este proxecto non responde a intereses especulativos nin a modelos de monocultivo intensivo», engaden nesta firma. Trátase de «unha proposta de economía social que busca poñer en valor o potencial agrario da comarca e combater o seu progresivo abandono», aseguran. Queren potenciar o crecemento económico do rural, recuperando zonas agrarias abandonadas ou con aproveitamentos forestais intensivos; fomentar a fixación do poboación e a xeración de emprego cunha actividade sostible e integrada no territorio; e incrementar o potencial vitivinícola da zona, favorecendo a súa posta en valor. «O impacto económico desta iniciativa ofrece unha alternativa viable, fronte ao reto actual do despoboamento do rural galego», afirman.
Viticultura sostible
Doutra banda, Martín Códax argumenta que o modelo de viticultura que se aplica nestas parcelas segue os principios de sustentabilidade, froito da experiencia e as boas prácticas que promoven os seus viticultores desde hai anos. Para iso, utilizan cubertas vexetais de forma permanente nos viñedos, favorecendo así a conservación e mellora dos chans e contribuíndo á mellora da biodiversidade. Aplican, ademais, a xestión integrada de pragas e enfermidades, que inclúe métodos de loita biolóxica como a confusión sexual ou produtos de orixe natural, como o aceite de laranxa. E no coidado do viñedo pon especial fincapé na redución do impacto que ten no medio ambiente, calibrando de forma precisa a maquinaria, utilizando embocaduras antideriva ou usando última tecnoloxía, como as máquinas con paneis recuperadores. Por todo iso, conclúen en Martín Códax Viticultores, o seu crecemento no Ulla responde a «un modelo que contrasta radicalmente co aproveitamento forestal intensivo que degradou a biodiversidade da comarca nas últimas décadas, e representa unha oportunidade de cambio real, sustentable e transformador», conclúen en Martín Códax Viticultores.