A Feira do Viño do Ribeiro máis longa une viticultura, gastronomía e cócteles

Uxía Carrera Fernández
U. CARRERA OURENSE / LA VOZ

AGRICULTURA

Santi M. Amil

O presidente do Comité Olímpico Español, Alejandro Blanco, será o pregoeiro

23 abr 2025 . Actualizado á 09:46 h.

O orgullo da comarca do Ribeiro está a piques de vivir os seus días grandes do ano. A Feira do Viño do Ribeiro aumenta unha xornada de duración, do 1 ao 4 de maio, para enxalzar o viño da denominación de orixe máis antiga de Galicia. Está declarada Festa de Interese Turístico de Galicia. A programación unirá viticultura, gastronomía e música xunto á indispensable cata popular, unha promoción crave para adegas, viticultores e colleiteiros. O pregoeiro será o presidente do Comité Olímpico Español, Alejandro Blanco. 

O alcalde de Ribadavia, César Fernández, e a presidenta do Consello Regulador do D.Ou. Ribeiro, Concha Iglesias, presentaron a 62 edición da feira este martes na Alameda de Ribadavia, escenario tradicional da cita. O recinto abrirá de 12.00 a 23.00 horas. O rexedor destacou que o evento pasou de ser unha iniciativa pioneira e tradicional a converterse nun referente do enoturismo. «O principal cambio este ano é que serán catro días, engadindo o festivo nacional do 1 de maio e o autonómico do 2 de maio en lugares como Madrid, do que poderemos sacar proveito co AVE», defendeu. Agardan unha afluencia «masiva».

ou. carreira

A programación mantén as actividades consolidadas, como as catas comentadas ou os talleres de cociña, e suma outros novos como os de coctelería. As entradas deben comprarse os días previos na oficina de Turismo ou na caseta de venda de copas do recinto feiral durante o propio evento. Teñen un prezo de cinco euros. Volverá contar cun espazo de conciliación para as familias. «Máis alá dun evento festivo e promocional é unha ocasión para mostrar o orgullo do noso territorio», declarou Fernández. A presidenta do consello regulador, Concha Iglesias, destacou pola súa banda a importancia da cata popular, tanto para os asistentes como as propias adegas. Presumiron da boa saúde da denominación de orixe, que chega á 62 edición da súa feira con 50 medallas conseguidas no que vai de 2025. Leváronas en catro dos concursos máis prestixiosos: Mundus Vini en Alemaña, Challenge du Vin en Francia e os certames nacionais Bacchus e VinEspaña.

Xoves 1 de maio

A feira inaugurarase ás 11.30 horas do xoves, co posterior pregón de Alejandro Blanco. As actividades enogastronómicas empezarán pola tarde. Ás 17.30 horas será a cara comentada das adegas Contará coa presenza da catadora do restaurante Morrofino de Vigo, Deisy Barrios, propietaria tamén do restaurante Pedra Furada da Coruña. Maridará con produtos de Galicia Calidade. Ás 19.30 horas terá lugar o primeiro «showcooking». Estará impartido por Gabriel Quispe, gañador do certame,en Talentos by Abril, organizado por Aceites Abril. Deisy Barrios tamén participará nesta actividade. 

Venres 2 de maio

Os máis pequenos tamén terán o seu espazo, cun taller de cociña infantil impartido por Rocío, de «A cociña do meu avó». Pola tarde, ás 17.30 horas, Deisy Barrios volverá ofrecer unha cata comentada das adegas. Ás 19.30 horas será o taller de coctelería con viños do Ribeiro. Estará ao cargo Willy Gómez, campión de España de coctelería con café. É barista e bartender profesional, con máis de dez anos ás costas dedicado ao mundo profesional da coctelería e o café. O día rematará co broche musical do Grupo América ás 23.30 horas fronte ao Castelo dous Condes.

Sábado 3 de maio

O viño e a gastronomía seguirán maridando na aula de catas. Pola mañá terá lugar ás 12.30 horas o taller de cociña impartido por Gerson Iglesias, o novo xefe de cociña do hotel OCA Vila de Allariz. Contará coa presenza de Tomás Ucha, catadora de DiverXO, que acompañará os pratos con viños do Ribeiro. O prestixioso catador impartirá unha cata pola tarde, ás 17.30 horas. 

As comida volverá coller terreo ás 19.30 horas co «showcooking» da chef Begoña Vázquez, do restaurante Regueiro dá Cova en Verín, recoñecida pola súa combinación entre cociña tradicional e de vangarda. Tomás Ucha participará na actividade. Pola noite, actuará ás 23.30 horas o grupo Claxxon. 

Domingo 4 de maio

O último día da feira porá o broche final na aula de catas Álvaro Villasante, do restaurante Paprica de Lugo. Unha cociña de vangarda co exquisito produto local tradicional. Acompañarao o catador Tomás Ucha. Será ás 12.30 horas. Media hora despois, sairá o pasacalles Airiños da Arnoia desde a rúa Progreso ata o palco da Alameda, onde actuarán. 

Ás 14.00 horas celebrarase a entrega de premios da cata popular. Pola tarde, ás 17.30, será a última cata comentada das adegas con Tomás Ucha. Finalmente, o IES O Ribeiro presentará dous dos seus ciclos, o grao medio de Aceites de Oliva e Viños e o superior de Vitivinicultura, os títulos que están a formar aos futuros traballadores e empresarios da denominación. 

Durante o sábado e o domingo estará en funcionamento o autobús turístico RibeiroBus, que sairá desde o castelo ás 11.00, 12.30, 17.30 e 19.00 horas.