Unións Agrarias afirma que o sector lácteo galego atópase ante unha «situación crítica»

Rubén J. García / A.A. A CORUÑA

GANDERÍA

Cedida

O sindicato di que ao peche de 369 explotacións súmase a baixada dun 0,45% dos niveis de produción na comunidade

03 jul 2025 . Actualizado á 10:24 h.

Óscar Pose, responsable provincial de Unións Agrarias UPA na Coruña, mostrouse este mércores crítico sobre a situación do sector lácteo galego. «Vive un momento delicado. Por primeira vez, o volume de produción está a experimentar unha caída respecto do seu último exercicio». Pose precisou que o principal problema reside no diferencial percibido polas explotacións en Galicia: «Unha granxa na provincia da Coruña cobra 29.000 euros menos ao ano de media que unha de España». Ademais, destacou, que esta desigualdade acentúase coa Unión Europea, «onde ronda os 45.000 euros menos nestes momentos».

Engadiu que ese «0,45% de descenso» dos niveis de produción —1,77% a nivel español—  «demostra que estamos nunha situación crítica onde non nos podemos permitir que sigan pechando explotacións, ou polo menos a este ritmo», incidiu Pose. Aínda que afirmou que se mantén unha caída similar á da última década en canto ao número de granxas, o responsable provincial de Unións Agrarias quixo resaltar que o contexto é diferente. «No 2015, cando tiñamos 10.000 granxas en Galicia, desaparecían 400, era preocupante, pero agora con 5.135, seguen desaparecendo o mesmo número». Segundo o sindicato, un total de 369 explotacións, 143 no caso da Coruña, tiveron que botar o peche no último ano.

Pose expuxo as principais disparidades que, ao seu xuízo, ten que enfrontar o séctor lácteo galego fronte ao ámbito nacional. «Seguimos cun diferencial co resto de comunidades que xa viñamos denunciando de ao redor de catro céntimos. Este diferencial conseguimos recortalo, pero estamos a observar que nas novas ofertas que estamos a recibir, quérese volver a situación anterior», denunciou un Óscar Pose que demandou «cambios importantes en prezos para que a xente nova decida manterse nas explotacións e non siga o peche constante das mesmas».

O responsable provincial de Unións Agrarias indicou que manterá a estratexia baseada en «incrementar o prezo ás explotacións máis grandes, mentres que ás pequenas apenas se lles incrementa o prezo ou mesmo non se lles incrementa nada». Con todo, recalcou que «non podemos permitir que sexan as industrias cos seus intereses comerciais as que decidan que granxa é viable e cal non». Unha problemática encamiñada, segundo Pose, a ter un sector lácteo no futuro que «non se vai a parecer nada ao sector lácteo que todos desexamos que sexa». 

Unha situación desigual para o sector galego

Co sector lácteo «en prezos históricos» de venda en España, Pose reivindicou a calidade dun produto galego que non atope a súa recompensa no mercado. «Seguimos sendo a comunidade autónoma con maior porcentaxe de materia graxa, que é moi importante. Por iso é polo que se explica, aínda menos, que sexamos os galegos os que producimos ese leite con maior materia graxa, os que menos cobremos por leite. É un interese comercial puro e duro», sostivo. Comparando con outros países europeos, as diferenzas pódense disparar ata os oito céntimos fronte a Países Baixos ou Dinamarca. «A situación do sector lácteo debería de ser, a día de hoxe, moito mellor. As ofertas que temos encima da mesa para nada adáptanse a esta situación, senón que o que queren é manter a situación de prezos baixos e seguir lucrándose da situación boa do mercado», concluíu Pose.