Patrocinado por Patrocinadopor

Danone tira de Galicia nos seus primeiros iogures de pastoreo

Maruxa Alfonso Laya
M. Alfonso REDACCIÓN / LA VOZ

SOMOS AGRO

A compaña presenta un produto elaborado exclusivamente con leite de granxas da comunidade e premia a dous gandeiros galegos polo seu bo facer

23 ene 2020 . Actualizado ás 22:37 h.

Teresa Simón ten 25 anos e fai xa tres que se asociou cos seus pais para xestionar a gandería Simval, en Rodeiro. É esta unha explotación centenaria, que pasou de xeración en xeración desde que en 1927 os tatarabuelos desta moza compraron as súas primeiras vacas. Actualmente, ten 40 animais en ordeño e é co seu leite coa que Danone elabora o seu primeiro iogur de pastoreo. Porque o grupo lácteo puxo os seus ollos en Galicia para este novo produto «cuxas características varían segundo as condicións climatolóxicas ou a época do ano», explica Antoni Bandrés, director de Xestión de Leite de Danone Iberia. Explotacións familiares galegas, dedicadas de forma exclusiva á produción de leite de pastoreo, como a de Teresa , son as que abastecen a esta empresa. E en Danone quixeron facer un recoñecemento a esta forma de traballar, dándolles o protagonismo nas súas campañas publicitarias e outorgándolles premios que recoñecen a excelencia no traballo. A granxa de Teresa , en Rodeiro, e a de Héctor Rodríguez, en Dozón foron as homenaxeadas nesta ocasión.

O novo produto de Danone está elaborado «con leite de pastoreo de Galicia», así polo menos o asegura a empresa no envase. «Nós empezamos a traballar cos gandeiros galegos no ano 85 e a maioría xa eran entón de pastoreo», conta Bandrés. Actualmente, son 67 as explotacións que colaboran con esta compaña, das que o 35 % «traballan en sistema extensivo. Outras han ir evolucionando ata o sistema intensivo e hoxe en día conviven estes dous sistemas de xeito harmónica», engade. O director de Xestión de Leite de Danone sinala que a compaña é importante para Galicia, «non pola cantidade de leite que recollemos, senón porque o asociamos á calidade e á innovación dos nosos produtos». Explica que entre as súas máximas está a de «difundir prácticas de traballo que fomenten produtos de calidade, o benestar animal, a redución das emisións de dióxido de carbono..». Danone traballa actualmente con 220 granxas familiares de toda España, que fornecen ás súas fábricas dun millón de litros de leite ao día.

Dentro dese afán por innovar, e aproveitando o centenario da firma, Danone fixo chegar aos mercados o seu primeiro iogur de pastoreo, elaborado integramente con leite galego. «Aquí temos un bo grupo de gandeiros galegos con sistemas en extensivo e iso facilitábanos pór en marcha a loxística da recollida de leite», engade Bandrés. Outro motivo para elixir esta comunidade foi «a excelente calidade que ten ese leite aquí». Explica que este novo iogur «é o que se podería facer calquera consumidor se tivese leite como esta» porque, neste caso, non se recorren a técnicas para homoxeneizar a proteína e a graxa que presenta o leite, senón que esta se utiliza tal cal chega á fábrica. «O seu principal característica é que o iogur varía en función dos contidos de graxa e proteína que ten o leite», asegura. E isto depende da alimentación do gando, das condicións meteorolóxicas e ata da época do ano. Ademais, estes iogures están elaborados só con zumes naturais.

Premios aos mellores gandeiros

Pór en valor a figura do gandeiro e o traballo que realiza para conseguir sempre unha materia prima da máxima calidade é o obxectivo dos galardóns que todos os anos entrega Danone ás explotacións coas que colabora. En Galicia, nesta ocasión, recoñeceuse a figura de Teresa Simval, da granxa Simval de Rodeiro, como moza gandeira, e a de Héctor Rodríguez, da gandería Pereirón en Dozón, por ter o leite da mellor calidade, mirar polo benestar dos seus animais e polo seu compromiso coa sustentabilidade. Teresa , ademais, é a protagonista dos anuncios dos novos iogures de pastoreo de Danone.

«Eu sempre quixen quedar na gandería, pero meus pais insistiron en que tiña que estudar. Hai tres anos rematei, traballei medio ano e volvín para a gandería», conta Teresa . Ten 25 anos e xestiona a explotación xunto ao seu pais. Héctor Simval leva toda a súa vida nunha granxa que data do ano 1927. E tivo que volver empezar cando no ano 1975 un raio queimou por completo a granxa e a casa. Hai xa 16 anos que colaboran con esta industria láctea e, ademais do galardón, foron elixidos para protagonizar algúns anuncios da compaña. «A experiencia foi moi boa», explica Teresa que, con todo, prefire o traballo no campo. «Dende pequena, os meus avós ensináronme que o benestar animal é algo moi importante. Por iso a nosa prioridade é implementar sistemas sostibles e respectuosos co medio ambiente, ademais do coidado das nosas vacas para que estean nas mellores condicións», engade Teresa .

Este galardón creouse co obxectivo de «facilitar a substitución xeracional», explica Antoni Bandrés, director de Xestión de Leite de Danone Iberia. A compaña aposta polas relacións a longo prazo cos seus gandeiros e, por iso, máis da metade das granxas que lles levan o leite empezaron a facelo hai máis de 25 anos. Ademais, o seu obxectivo para o 2025 que é que o 90 % do leite dos seus iogures proveña de explotacións con substitución xeracional.

Benestar animal

Héctor Rodríguez, da gandería Pereirón en Dozón, é segundo Danone o mellor gandeiro do ano. A explotación diríxea xunto á súa muller, Rosa Diéguez, e nos últimos meses ha sufrido unha pequena remodelación para mellorar o benestar dos seus animais e o rendemento. Explican na compaña que a familia Rodríguez destaca polos seus excelentes niveis de calidade de leite e polo moito que coida dos seus animais. Actualmente, teñen 110 vacas en ordeño nunha explotación en intensivo. Rodríguez considera que o seu éxito está «no traballo que fas todos os días». O gandeiro mostrouse onte encantado co recoñecemento porque referenda «o traballo e o esforzo que facemos día a día. Temos claro que queremos seguir traballando para mellorar, para conseguir que os nosos animais estean mellor», engadiu.