O viño galego, como o queixo, deixa bo sabor de boca, con catro premios no Salón Gourmets

La Voz MADRID / LA VOZ

SOCIEDADE

La conselleira María José Gómez posó con los siete queseros galardonados en el salón
A conselleira María José Gómez posou cos sete queseros galardoados no salón SALON GOURMETS

As conservas tamén xogaron un papel destacado entre os produtos da comunidade

26 abr 2024 . Actualizado ás 08:43 h.

A trixésima sétima edición do Salón Gourmets chegou onte á súa conclusión con outra choiva de recoñecementos a produtos galegos. Se o martes eran sete queixos os que adquirían todo o protagonismo, na xornada de peche foi a quenda dos viños que chegaron á final dos concursos da Guía Gourmets, da Liga '99 e de revístaa Club de Gourmets

Nos premios do 39.ª Guía Gourmets, o xurado considerou o mellor veu branco de crianza un godello Guitián fermentado en barrica, de Adegas A Tapada, da denominación de orixe (DO) Valdeorras.

Pola súa banda, nos undécimos premios Liga '99, o comité de catas seleccionou unha vintena de viños sublimes, en cuxa clasificación acabaron Do Ferreiro Cepas Vellas 2022, de Adegas Gerardo Méndez, da denominación Rías Baixas; e Pazo Señoráns Selección de Anada 2013, de Pazo de Señoráns, tamén de Rías Baixas.

No que se refire aos premios de revístaa Club de Gourmets, que acadaron a décimo terceira edición, a chiscadela ao bo facer das adegas galegas foi para a Denominación de Orixe Ribeiro, como mellor organismo e institución. 

Conservas e patacas

Na principal feira europea de alimentación e bebidas de calidade que desde o luns se celebrou en Madrid, tamén se fallaron os premios Salón Gourmets 2024, nos que houbo recoñecementos galegos. Na categoría de mellor produto ecolóxico, quedou segunda Conservas de Cambados, pola súa melva canutera en aceite de oliva virxe extra ecolóxica, mentres que a marca Bonilla á vista foi elixida como produto favorito no certame que se desenvolve polas redes sociais.

Finalmente, ningún dos dous queixos galegos que chegaron á final do campionato de España proclamouse vencedor absoluto. Trátase do teto de Queixería Barral, de Arzúa, e Savel, de Airas Moniz, de Chantada. No entanto, obtiveron do distintivo Gold dos Cheese from Spain Awards, convocados por ICEX España Exportación e Investimentos, do Ministerio de Economía, Comercio e Empresa. Estes galardóns súmanse aos primeiros postos que cultivaron en cada unha das súas categorías no certame nacional.

A cita gastronómica chegou ao seu fin coa visita do ministro de Agricultura, Pesca e Alimentación, Luis Planas, que percorreu os pavillóns felicitando aos participantes. Tamén se achegou a conselleira de Medio Rural, María José Gómez, que puxo en valor a ampla presenza galega no salón, para dar a coñecer «a nosa comunidade e a excelencia da súa gastronomía».

Entrega de premios

A conselleira, acompañada polo director da Axencia Galega dá Calidade Alimentaria, José Luis Cabarcos, entregou os sete premios do Campionato dos Mellores Queixos de España 2024 aos produtores galegos: Barral, Dajosefa, Anzuxao, Mourelo, Savel, Fontelas e Don Crisanto. María José Gómez declarouse moi honrada por «ter a oportunidade de recoñecer a súa calidade persoalmente neste acto».

Os produtos galegos de calidade, tanto da terra como do mar, regresan do Salón Gourmets cargados de recoñecementos na que foi unha das edicións máis exitosas.