Europa limitará as graxas trans en alimentos, pero por que son prexudiciais para a saúde?

Raúl Romar García
r. romar REDACCIÓN / LA VOZ

SOCIEDADE

A súa inxesta causa ao ano máis de 500.000 mortes por enfermidades cardiovasculares

26 abr 2019 . Actualizado ás 23:47 h.

Alimentos conxelados como canelones, pizzas ou xeados; galletas, margarinas e manteigas; bollería industrial; aperitivos salgados como patacas fritas... Moitos destes alimentos son ultraprocesados, pero teñen algo máis en común: conteñen graxas trans. É un tratamento que a industria utiliza para facilitar a súa conservación e mellorar a súa textura, pero ao que a OMS e varios estados puxeron en corenta polo seu efecto prexudicial para a saúde. É unha cruzada á que agora se sumou a Comisión Europea, que acaba de aprobar unha regulación pola que deberá restrinxirse a cantidade de graxas trans en alimentos a un máximo de dous gramos por cada cen gramos de graxa nos alimentos. A norma, que onte foi aplaudida pola Fundación Española do Corazón, aplicarase en todo o mercado da UE a partir do 2 de abril do 2021.

Que son as graxas ou acedos grasos trans?

Son un tipo de graxa que se forma cando o aceite líquido se transforma nunha graxa sólida mediante un proceso industrial polo que se lle engaden hidróxenos. Esta técnica, chamada hidroxenación, serve para incrementar o tempo de vida útil dos alimentos e mellorar o seu sabor, aspecto e textura.

Por que son prexudiciais?

Numerosos estudos constataron que son as peores graxas para a saúde cardiovascular, xa que aumentan os niveis de colesterol malo (LDL) e triglicéridos e diminúen os niveis de colesterol bo. Tamén se asocian cun maior aumento de obesidade e casos de diabetes. A OMS estima que a súa inxesta causa cada ano máis de 500.000 mortes por enfermidades cardiovasculares. Un estudo suxire que abonda con tomar 5 gramos diarios para ter un risco 23 % maiores de padecer unha enfermidade cardíaca coronaria.

É suficiente a súa limitación?

A OMS e moitos especialistas propoñen a prohibición do seu uso, tal e como se fixo nos Estados Unidos ou Canadá. «Prohibilas ou limitalas é un avance importante, pero non é suficiente para mellorar a saúde, xa que hai que apostar por unha dieta de produtos frescos e de proximidade acompañada de exercicio físico», explica Federico Mallo, catedrático de Fisiología e Endocrinoloxía da Universidade de Vigo.

Que beneficios achegará a súa limitación?

As empresas terán que realizar investimentos para reformular os seus produtos, pero a Comisión Europea calcula un aforro para os sistemas de saúde comunitarios de entre 58.000 e 304.000 millóns de euros.

Que ocorreu nos países onde se restrinxiu o seu uso?

Dinamarca foi o primeiro país no mundo en limitar o seu uso, no 2003. Desde entón logrou unha redución na mortalidade coronaria debida ás enfermidades cardiovasculares. Evitouse a morte de 700 persoas ao ano.